Επιδημίες

Ποιές είναι οι κυριότερες επιπλοκές που προκαλεί ο κορωνοϊός;

Ποιές είναι οι κυριότερες επιπλοκές που προκαλεί ο κορωνοϊός;
Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο κορωνοϊός είναι ένα απρόβλεπτο παθογόνο. Οι επιπλοκές του είναι πολλές και επικίνδυνες. Μεγάλο λάθος να τον αψηφήσουμε ξανά, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 69 διαφορετικές επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19 στους ανθρώπους που αρρωσταίνουν σοβαρά εξαιτίας του και εισάγονται στο νοσοκομείο.

Αυτό αποκαλύπτει η μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί έως σήμερα για τον επικίνδυνο ιό. Στη μελέτη εξετάστηκαν στοιχεία από περισσότερους από 70.000 ασθενείς στις ΗΠΑ.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, 69 διαφορετικά νοσήματα και διαταραχές συσχετίζονται ισχυρά με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι πιθανότητες, όμως, που έχει να τις εκδηλώσει ένας ασθενής, διαφέρουν για την κάθε μία. Στην πραγματικότητα, τέσσερις από αυτές είναι μακράν οι πιθανότερες και φέρουν τον υψηλότερο απόλυτο κίνδυνο να εκδηλωθούν.

Για τους γιατρούς, η αναγνώριση των επιπλοκών που προκαλεί ο κορωνοϊός έχει ζωτική σημασία. Και αυτό, διότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόγνωση, στη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία και την καλύτερη ενημέρωση των ασθενών.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων από ΗΠΑ και Καναδά. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 70.288 ασθενείς οι οποίοι εκδήλωσαν Covid-19 την περασμένη άνοιξη. Περισσότεροι από τους μισούς χρειάσθηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Το περίπου 5% χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 65 έτη. Το σχεδόν 56% ήσαν γυναίκες. Οι ερευνητές αναζήτησαν τις επιπλοκές που εκδήλωσε καθένας από αυτούς και κατέγραψαν τη συχνότητά τους.

Απόλυτος κίνδυνος

Οι πιο συχνές επιπλοκές που συσχετίσθηκαν με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ήταν:

  • Η πνευμονία
  • Η αναπνευστική ανεπάρκεια
  • Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια
  • Η σήψη (παλαιά: σηψαιμία, δηλαδή μικρόβια στο αίμα)

Ο απόλυτος κίνδυνος (πιθανότητες) να εμφανίσει ένας νοσηλευόμενος ασθενής κάποια από αυτές τις τέσσερις επιπλοκές ήταν:

  • 27,6% για την πνευμονία
  • 22,6% για την αναπνευστική ανεπάρκεια
  • 11,8% για την οξεία νεφρική ανεπάρκεια
  • 10,4% για την σήψη

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πολλές ακόμα πνευμονικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές που συσχετίζονταν ισχυρά με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται:

  • Η κατάρρευση πνεύμονα (πνευμοθώρακας)
  • Οι διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος
  • Η φλεγμονή στην καρδιά (μυοκαρδίτιδα)

Ωστόσο ο απόλυτος κίνδυνος εκδήλωσης αυτών των προβλημάτων ήταν μικρός (από 0,1% έως 0,4%). Σε αντίθεση, εξ άλλου, με προγενέστερες μελέτες, στην παρούσα δεν φάνηκε να αυξάνει ο κορωνοϊός τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Μεγάλο λάθος να τον αψηφήσουμε ξανά»

Οι ερευνητές τονίζουν πως έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουν οι γιατροί πόσο πιθανές είναι οι διάφορες επιπλοκές του κορωνοϊού. Και φρονούν πως αυτή είναι η κύρια συμβολή της μελέτης τους.

«Οι επιπλοκές που μπορεί να παρουσιάσουν οι ασθενείς με Covid-19 είναι πολλές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. William Murk, από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, στη Νέα Υόρκη. «Αν γνωρίζουν οι γιατροί τον αληθινό κίνδυνο που συνιστά η κάθε μία, μπορούν να εκτιμήσουν καλύτερα τα επόμενα βήματα στη θεραπεία των ασθενών».

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων μελετών. Έρχονται επίσης σε μία στιγμή που ο κόσμος έχει κουραστεί από τους περιορισμούς και αδημονεί να ανακτήσει τη ζωή του. Ταυτοχρόνως, αποτελούν προειδοποίηση για όσους απορρίπτουν την αξία των εμβολίων.

«Ο κορωνοϊός είναι ένα απρόβλεπτο παθογόνο. Οι επιπλοκές του είναι πολλές, σημαντικές και επικίνδυνες. Θα ήταν μεγάλο λάθος να τον αψηφήσουμε ξανά», προειδοποίησε ο Dr. Kerry Bowman, επίκουρος καθηγητής Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού