Επιδημίες

Κορωνοϊός: Πώς να καταλάβετε αν διατρέχετε σοβαρότερο κίνδυνο

Οι ασθενείς που μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να διατρέχουν διαφορετικό κίνδυνο σοβαρής ή ηπιότερης νόσου, αναλόγως με τα συμπτώματα που έχουν κατά την έναρξή της, αναφέρουν επιστήμονες από την Ισπανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με χιλιάδες πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο διατρέχουν όσοι εξ αρχής εκδηλώνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, με ή χωρίς έμετο και διάρροια.

Αντιθέτως, όσοι έχουν συμπτώματα κρυολογήματος μαζί με απώλεια της όσφρησης και της γεύσης, είναι πιθανότερο να έχουν ήπια νόσο. Οι ασθενείς αυτοί έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να αναρρώσουν ταχύτερα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 12.066 ασθενείς. Με βάση τα συμπτώματά τους οι ερευνητές τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες (φαινότυπους). Η μία από αυτές συμπεριλαμβάνει ασθενείς εξαιρετικά υψηλού κινδύνου για νοσηλεία στην εντατική και φτωχή πρόγνωση. Η άλλη από ασθενείς που σχεδόν «πέρασαν στο πόδι» τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

«Οι τέσσερις φαινότυποι μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να αναγνωρίζουν αμέσως τους υψηλού κινδύνου ασθενείς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Manuel Rubio-Rivas, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bellvitge, στη Βαρκελώνη. «Με αυτό τον τρόπο μπορούν να προσφέρουν σε κάθε ασθενή την ενδεδειγμένη θεραπεία, την κατάλληλη στιγμή».

Τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα

Η πρώτη ομάδα αποτελείτο από 8.737 πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι ασθενείς ήταν ως επί το πλείστον άνδρες. Οι ασθενείς αυτοί είχαν μόνο πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια). Οι ασθενείς αυτοί είχαν επίσης υψηλότερη συχνότητα συνοδών νοσημάτων.

Ο ένας στους 10 χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική, με το 24,1% να χάνουν τελικά τη ζωή τους. Η θνησιμότητα αυτή ήταν η υψηλότερη μεταξύ των τεσσάρων υποομάδων.

Η μικρότερη θνησιμότητα

Η δεύτερη ομάδα ασθενών αντιπροσώπευε το σχεδόν 10% του συνόλου (1.196 ασθενείς) Επρόκειτο για ασθενείς με αγευσία και ανοσμία (απώλεια γεύσης και όσφρησης) που συχνά είχαν και πυρετό με βήχα. Μερικοί είχαν επίσης δύσπνοια. Η ομάδα αυτή είχε το χαμηλότερο ποσοστό εισαγωγής στην εντατική και θανάτου (4,3%).

Πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις

Η τρίτη ομάδα πασχόντων από την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, αποτελείτο από το 7,3% των ασθενών (880 άτομα). Οι άνθρωποι αυτοί είχαν πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Τα συμπτώματα αυτά συχνά συνοδεύονταν από πυρετό, βήχα ή/και δύσπνοια. Το 10,8% από αυτούς χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική και το 14,7% έχασαν τη ζωή τους.

Συμπτώματα από το πεπτικό

Στην τέταρτη ομάδα ταξινομήθηκαν 1.253 ασθενείς (το 10,4% του συνόλου). Σε αυτούς ο κορωνοϊός είχε προκαλέσει συμπτώματα από το πεπτικό (διάρροια, έμετος, πόνος στην κοιλιά). Πολλοί είχαν επίσης πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Από τους ασθενείς αυτούς, το 8,5% χρειάσθηκαν εισαγωγή στην εντατική. Το 18,6% έχασαν τελικά τη ζωή τους. Η ομάδα αυτή είχε τη δεύτερη υψηλότερη θνησιμότητα μεταξύ των τεσσάρων.

Πόσο συχνά ήταν τα συμπτώματα

Ανεξαρτήτως υποομάδας, τα πιο συχνά συμπτώματα που είχαν οι ασθενείς ήταν:

Πυρετός (το 85,7% των ασθενών)
Βήχας (το 75,8%)
Δύσπνοια (το 59,7%)
Αρθρομυαλγία (το 31,4%)
Διάρροια (το 24,4%)
Πονοκέφαλος (το 11,6%)
Πονόλαιμος (το 9,9%)
Αγευσία (το 8,2%)
Έμετος (το 7,4%)
Ανοσμία (το 7,3%)
Πόνος στην κοιλιά (το 6,1%)

Νωρίτερα η επιθετική θεραπεία

Τη νέα μελέτη υπογράφουν ο Dr. Rubio-Rivas και 23 ακόμα γιατροί από νοσοκομεία της Ισπανίας. Όπως εξηγούν, αν βρεθεί τρόπο να γνωρίζουν οι γιατροί ποιοι ασθενείς θα νοσήσουν πιο βαριά, θα δοθεί η δυνατότητα να γίνεται νωρίτερα πιο επιθετική θεραπεία. «Το να κερδίσουμε 2-3 μέρες στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο», υπογράμμισε ο Dr. Rubio-Rivas.

Η μέση ηλικία των ασθενών της παρούσας μελέτης ήταν τα 67 έτη. Η μεταφορά των ασθενών στο νοσοκομείο είχε γίνει κατά μέσον όρο 6-7 ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε