Επιδημίες

Ασθενείς με COVID-19 είχαν 40% υψηλότερα ποσοστά θανάτου έναντι 19% ασθενείς με γρίπη

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο της  Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας,  αποκαλύπτει  τις διαφορές στον τρόπο αντίδρασης και αντιμετώπισης,  με τον οποίο  ασθενείς νοσηλεύτηκαν με σοβαρό COVID-19, σε  σύγκριση με αυτούς που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή εποχική γρίπη . 

Η μελέτη πιστεύεται ότι είναι η πρώτη στις ΗΠΑ που συγκρίνει άμεσα κλινικά χαρακτηριστικά, εργαστηριακά αποτελέσματα και αποτελέσματα υγείας μεταξύ ασθενών με τις δύο ασθένειες.

Στην έρευνα με θέμα: « Σύγκριση κλινικών χαρακτηριστικών και αποτελεσμάτων σε ασθενείς με κρίσιμη ασθένεια που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 Versus Influenza», Natalie L. Cobb, MD, MPH, του τμήματος πνευμονικής, κρίσιμης φροντίδας και ιατρικής ύπνου, Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και συν-συγγραφείς:

– Εξετάστηκαν τα ιατρικά αρχεία 65 ασθενών με σοβαρή ασθένεια με COVID-19 και 74 με σοβαρή γρίπη Α ή Β που εισήχθησαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ICU) δύο ακαδημαϊκών ιατρικών κέντρων -UW Medicine -μεταξύ 1 Ιανουαρίου 2019 και 15 Απριλίου, 2020.

Η έρευνα διεξήχθη,  ως αναδρομική μελέτη κοόρτης – μιας μελέτη που παρακολουθεί πρώην ασθενείς που είχαν κοινά χαρακτηριστικά.

Ένα βασικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι οι ασθενείς με COVID-19 είχαν ποσοστά θανάτου στο νοσοκομείο 40% έναντι 19% για τους ασθενείς με γρίπη.

Αυτό το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ήταν ανεξάρτητο από την ηλικία, το φύλο των ασθενών, τις συνυπάρχουσες καταστάσεις υγείας (συννοσηρότητες) και τη σοβαρότητα της ασθένειας ενώ ήταν στη ΜΕΘ.

Οι ασθενείς και με τις δύο ασθένειες συχνά απαιτούσαν μηχανισμό οξυγόνου. 

Σε σύγκριση με εκείνους με γρίπη, ωστόσο, οι ασθενείς με ΜΕΘ με COVID-19 έπρεπε να παραμείνουν στον μηχανικό αερισμό περισσότερο και είχαν χειρότερη λειτουργία των πνευμόνων συνολικά.

Οι ασθενείς με COVID είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) , μια ασθένεια απειλητική για τη ζωή, κατά την οποία, οι πνεύμονες γίνονται σοβαρά φλεγμονώδεις.

«Το εύρημα ότι το ARDS μπορεί να είναι πιο διαδεδομένο στους ασθενείς με κρίσιμη νόσο με COVID είναι σημαντικό για την κατανόηση του γιατί μπορεί να υπάρχει διαφορά θνησιμότητας μεταξύ των δύο ασθενειών», δήλωσε ο Δρ Cobb, προσθέτοντας:

«Ανακαλύψαμε επίσης, ότι οι ασθενείς με ARDS λόγω του COVID-19 είχαν μια τάση προς χειρότερα κλινικά αποτελέσματα από τους ασθενείς με ARDS με γρίπη».

Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορα χαρακτηριστικά των ασθενών στις δύο ομάδες.

 Οι ασθενείς με COVID-19 είχαν βραδύτερες βελτιώσεις στα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, μεγαλύτερες  χρονικές περιόδους μηχανικής υποστήριξης και χαμηλότερα ποσοστά επώασης (αφαίρεση αναπνευστικών σωλήνων) από τους ασθενείς με γρίπη.

 Οι ασθενείς με COVID-19 κυρίως άνδρες, είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και υψηλότερα ποσοστά χρόνιας νεφρικής νόσου και διαβήτη. 

Σχεδόν τέσσερις φορές περισσότεροι ασθενείς με ΧΑΠ ,αναγνωρίστηκαν ως Ισπανόφωνοι όπως και οι ασθενείς με γρίπη.

Οι συγγραφείς σημειώνουν,  ότι αυτή η διαφορά μπορεί να σχετίζεται με υποκείμενους παράγοντες υγείας καθώς και κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

Ο Δρ Cobb και οι συνεργάτες του ανέφεραν επίσης ,ότι  στις αρχές της επιδημίας του COVID, πραγματοποιήθηκαν πολλές συγκρίσεις μεταξύ μόλυνσης με COVID-19 και γρίπης, η οποία είναι υπεύθυνη για σημαντικό αριθμό νοσηλείας και θανάτων, τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως.

Ενώ προηγούμενες μελέτες δεν συνέκριναν άμεσα το COVID και τη γρίπη, η έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ασθενειών στο ποσοστό των ατόμων που αναπτύσσουν σοβαρή ασθένεια και θνησιμότητα.

Καθώς πλησίαζε  η εποχή της γρίπης και ήταν πιθανό πως οι πολίτες θα περίμεναν την έναρξη μιας δεύτερης, ή πιθανώς τρίτης, αύξησης των περιπτώσεων COVID, ο Δρ Cobb πιστεύει ότι τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάζουν πραγματικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

«Με τις αυξανόμενες περιπτώσεις COVID-19 και την εποχή της  γρίπης, είναι πιθανό να δούμε αιχμές στις νοσηλείες και στις εισαγωγές ICU που θα μπορούσαν να κατακλύσουν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», ανέφερε.

«Ενθαρρύνω θερμά τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης και να συνεχίσουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και να καλύψουν τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19».

Προσθέτοντας το εξής: “Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία των προσπαθειών για τον περιορισμό της μετάδοσης, καθώς και τις συνεχιζόμενες έρευνες για αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια.”     

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε