Επιδημίες

Πλεόν και επιστημονικά αποδεδειγμένο – Η καραντίνα μας κάνει «πότες»

Γιατί η πανδημία μας κάνει να πίνουμε περισσότερο

Ο μισός πληθυσμός του κόσμου αύξησε την κατανάλωση αλκοολούχων κατά τη διάρκεια της πανδημίας μας πληροφορεί νέα έρευνα. Πάνω από το 55% από εμάς θέλουμε να μειώσουμε το ποτό και ο αριθμός των ανθρώπων που πίνουν αλκοόλ αυξήθηκε δραματικά.

Η έρευνα έγινε από την Global Drugs Survey με 55,811 ανθρώπους να συμμετέχουν στην έρευνα, άνθρωποι από 11 χώρες, 4.000 μόνο από την Ιρλανδία.

Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικιακά από 25 έως και 34.

Ρωτήθηκαν για το πως επιβιώνουν με τον κορονοΪό, πως βλέπουν την πολιτική ηγεσία της χώρας τους, και πως η σχέση τους με το αλκοόλ έχει αλλάξει από την πανδημία και μετά.

  • 14% απάντησε πως πίνει σερί για 21 μέρες, καθημερινά.
  • 2 στους 4 ανθρώπους είπε πως πίνει κάθε μέρα δύο ποτά μετά την πανδημία.
  • ένα 28% είπε πως πίνει 3-4 ποτά ημερησίως.
  • ένα 44% είπε πως μετά την πανδημία αύξησε το αλκοόλ.

Πόσο μας παχαίνει το αλκόολ;

Προσέχετε τι τρώτε, υπολογίζετε τις θερμίδες του κάθε γεύματός σας και παρ’ όλα αυτά βλέπετε το βάρος σας να αυξάνεται; Τότε μάλλον πρέπει να αναρωτηθείτε αν αυτό που σας παχαίνει είναι το αλκοόλ.

Πολλοί άνθρωποι πίνουν ένα ποτηράκι παραπάνω κατά τη διάρκεια του lockdown, ωστόσο οι θερμίδες των αλκοολούχων ποτών μπορούν να τινάξουν την προσπάθειά σας για αδυνάτισμα στον αέρα.

Ένα γραμμάριο αλκοόλ σάς δίνει επτά θερμίδες και πρακτικά 2-3 ποτά μπορεί να ισοδυναμούν με ένα μικρό γεύμα.

Φυσικά, ο αριθμός των θερμίδων δεν είναι ίδιος για όλα τα αλκοολούχα, αλλά εξαρτάται από την περιεκτικότητα ενός ποτού σε αλκοόλ. Έτσι, υπάρχουν ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως η μπίρα, που μπορεί να κυμαίνεται από 0 μέχρι 12% (σε πολύ δυνατές μπίρες), το κρασί με περιεκτικότητα περίπου 12% και ποτά με πιο υψηλή περιεκτικότητα, όπως το ουίσκι και η βότκα με πάνω από 40% αλκοόλ.

Το περισσότερο αλκοόλ ισοδυναμεί με περισσότερες θερμίδες. Γι’ αυτό καλό είναι να προτιμάτε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως το κρασί. Σκεφτείτε πως, ενδεικτικά, ένα ποτήρι κρασιού περιέχει 80-100 θερμίδες, ένα κουτάκι μπίρας (330 ml) γύρω στις 150 θερμίδες, μια μερίδα σκέτου ποτού όπως βότκα, ουίσκι, τζιν, ρούμι ή ούζο περίπου 100-120 θερμίδες.

Σημαντικό ρόλο στο θερμιδικό περιεχόμενο ενός ποτού παίζει και το τι άλλο περιέχει. Για παράδειγμα, η προσθήκη αναψυκτικών, χυμού, ζάχαρης κ.ά. σίγουρα ανεβάζει τις θερμίδες. Επίσης, προσπαθήστε να αποφεύγετε τους ξηρούς καρπούς ή άλλα αλμυρά σνακ μαζί με το ποτό, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θερμίδες και αλάτι.

Tips για να κρατήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο

  • Φροντίστε να καταναλώσετε ένα πλήρες, υγιεινό γεύμα προτού πιείτε ποτό, αφού όταν έχετε άδειο στομάχι, επιταχύνεται η απορρόφηση της αλκοόλης.
  • Καθώς πίνετε το ποτό σας, προσπαθήστε να κάνετε διαλείμματα και να πίνετε νερό, ώστε να αποτρέψετε τα δυσάρεστα συμπτώματα του ποτού και να περιορίσετε την κατανάλωσή του. Υπολογίστε να πίνετε ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτό και σίγουρα θα καταλήξετε να πιείτε λιγότερο αλκοόλ από όσο πίνατε παλαιότερα.
  • Καταναλώστε ως συνοδευτικό στικς λαχανικών ή ανάλατους ξηρούς καρπούς αντί για πατατάκια.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε