Επιδημίες

Γιατί τα παιδιά έχουν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης στον κορωνοϊό SARS-CoV-2

Τα παιδιά, “αντιστέκονται” στον ιό Covid-19. Τα συμπτώματά τους είναι ήπια, σχετικά με αυτά των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων. 

Η απάντηση ίσως είναι, το γεγονός πως τα παιδιά έχουν δραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την εισβολή του ιού στα κύτταρά τους. 

Το πρώτο στάδιο στην είσοδο του ιού είναι η προσκόλληση της ιικής πρωτεΐνης S της ακτίνας (ακίδας) του ιού στον υποδοχέα της μεμβράνης των ανθρώπινων κυττάρων, που είναι το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγιειοτασίνης καρβοξυπεοτιδασης 2 (ACE2) για να αποκτήσει είσοδο στα κύτταρα.

Στη συνέχεια, μια άλλη ανθρώπινη πρωτεΐνη της κυτταρικής μεμβράνης, η πρωτεάση TMPRSS2, κόβει σαν ψαλίδι την πρωτεΐνη της ακτίνας του ιού, επιτρέποντας έτσι στο γενετικό (RNA) υλικό του ιού να διεισδύσει στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων μας και να αρχίσει να αναδιπλασιάζεται/μεταφράζεται από την RNA πολυμεράση του ιού στα ανθρώπινα ριβοσώματα.

Πειραματικά στοιχεία έδειξαν ότι τα μολυσμένα παιδιά έχουν σχετικά χαμηλό επίπεδο ιικού φορτίου, ενώ κατ’ άλλους έχουν υψηλές συγκεντρώσεις κορωνοϊών, αν και πολλά από αυτά συνήθως είναι ασυμπτωματικά ή παρουσιάζουν ελαφρά συμπτώματα και ελάχιστα θανατηφόρα.

Αυτό συμβαίνει είτε διότι υπάρχει αντίσταση στην είσοδο και τη διαδικασία του πολλαπλασιασμού του ιού, είτε διότι τα παιδιά έχουν δραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα, και ως εκ τούτου μπορεί να αντιμετωπίσουν την εισβολή του ιού στα κύτταρά τους με τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς τους.

Γνωρίζουμε ότι με την πάροδο της ηλικίας το ανοσοποιητικό μας σύστημα υφίσταται γήρανση και χάνει την ικανότητά του να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά ή να ρυθμίζεται αποτελεσματικά.

Γι’ αυτό τα ενήλικα άτομα είναι πιο ευάλωτα να προσβληθούν από τον κορωνοϊό και να παρουσιάσουν σοβαρά κλινικά συμπτώματα.

Επιπρόσθετα, τα χαμηλότερα επίπεδα έκφρασης του γονίδιου ACE2 στο ρινικό επιθήλιο των παιδιών σε σχέση με τα αντίστοιχα των ενηλίκων ίσως μπορεί να εξηγήσουν γιατί αυτά έχουν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό και θνητότητας από τη νόσο Covid-19.

Πρόσφατα ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt (ΗΠΑ) και οι συνεργάτες τους αναγνώρισαν έναν επιπλέον βασικό παράγοντα γιατί ο κορωνοϊός φαίνεται να μολύνει και να αρρωσταίνει κατά προτίμηση ενήλικες και ηλικιωμένους, αλλά όχι μικρά παιδιά.

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά έχουν χαμηλότερα επίπεδα και του ένζυμου TMPRSS2 στα επιθηλιακά κύτταρα των αεραγωγών στον πνεύμονα και ότι η έκφραση του γονίδιου TMPRSS2 αυξάνει με την ηλικία στους ανθρώπους.

Ως εκ τούτου η ρύθμιση της έκφρασης και του γονίδιου TMPRSS2 κατά την ανάπτυξή μας μπορεί να εξηγεί τη σχετική προστασία των βρεφών και των παιδιών από σοβαρή νόσο Covid-19.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν σήμερα στο περιοδικό Journal of Clinical Investigation, υποδεικνύουν έναν επιπλέον στόχο για πιθανή πρόληψη από τη μόλυνση με τον νέο κορωνοϊό και πιθανό στόχο θεραπείας της νόσου COVID-19.

Τα παιδιά παράγουν χαμηλότερο επίπεδο φλεγμονωδών κυτοκινών.

Τέλος, η μόλυνση με έναν από τους τέσσερις κοινούς κορωνοϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα προσφέρουν μερική ανοσία στα παιδιά, σε μόλυνση από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Άρθρο του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής Α. Π. Θ.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε