Επιδημίες

Ασφαλείς τοκετοί γυναικών με λοίμωξη Covid-19 στο Π. Γ. Ν. “Αττικόν”

Έντεκα γυναίκες θετικές στον κορωνοϊό, γέννησαν μέχρι σήμερα  στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Γ’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ , ενώ το αισιόδοξο μήνυμα είναι πως όλα τα νεογνά είναι υγιή και αρνητικά στον ιό SARS-CoV-2.

 Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 μέχρι σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στον ΠΓΝ «Αττικόν», εικοσιπέντε (25) κυήσεις από μητέρες θετικές στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, με άριστη έκβαση.

Τα ασφαλή αυτά δεδομένα επιβεβαιώνονται και από μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA (JAMA Network Open. 2020;3(11):e2029256).

Στη μελέτη αυτή, η Adhikari και συν. εξέτασαν 252 έγκυες θετικές στον ιό SARS-CoV-2 και συνέκριναν την έκβαση των κυήσεων με 3122 γυναίκες αρνητικές στον κορωνοϊό.

Συνολικά, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στην έκβαση κυήσεων ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Λοίμωξη νεογνού με τον ιό SARS-CoV-2 παρατηρήθηκε σε 3% των περιπτώσεων (6/188 νεογνά που εξετάστηκαν).

Τα νεογνά αυτά γεννήθηκαν από μητέρες που ήταν ασυμπτωματικές ή είχαν ήπια συμπτωματολογία (μόνο μία μητέρα είχε σοβαρή συμπτωματολογία) και σε όλες τις περιπτώσεις η μητέρα είχε προσβληθεί στο τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Τα πέντε από αυτά τα νεογνά γεννήθηκαν με φυσιολογικό (κολπικό) τοκετό.

Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στην παθολογία του πλακούντα, σε σχέση με τη βαρύτητα της λοίμωξης Covid-19.

Το 95% των γυναικών ήταν ασυμπτωματικές ή με ήπια συμπτωματολογία (239 γυναίκες), ενώ 6 γυναίκες (3%) ανέπτυξαν σοβαρή ή πολύ σοβαρή συμπτωματολογία.

Το 6% των γυναικών που ήταν θετικές στον ιό SARS-CoV-2 (14 γυναίκες) χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Συμπερασματικά, στη μελέτη αυτή φάνηκε ότι η λοίμωξη της μητέρας από τον ιό SARS-CoV-2 δεν συσχετίστηκε με αρνητική έκβαση της κύησης.

Η Διευθύντρια της Γ’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής κλινικής, καθηγήτρια Σοφία Καλανταρίδου, σε συνεργασία με την Προϊσταμένη της αίθουσας τοκετών κυρία Ελένη Αλεξίου και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Αττικού Νοσοκομείου έχουν θεσπίσει πρωτόκολλο διαχείρισης και έχουν ορίσει ειδικά διαμορφωμένο χώρο επεμβάσεων για τη διεκπεραίωση τοκετού σε γυναίκες θετικές στον ιό SARS-CoV-2,είτε φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή.

Στη Γ’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ γέννησαν μέχρι σήμερα έντεκα (11) επίτοκες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Κλινικής.

Όλα τα νεογνά είναι υγιή και αρνητικά στον ιό SARS-CoV-2.

Μία γυναίκα γέννησε με φυσιολογικό τοκετό, μία με αναρροφητική εμβρυουλκία και εννέα με καισαρική τομή, λόγω μαιευτικών ενδείξεων.

Σε καμία περίπτωση δεν ανιχνεύτηκε  ο ιός SARS-CoV-2 στον πλακούντα, το αμνιακό υγρό, το αίμα του ομφαλίου λώρου, το νεογνό και το μητρικό γάλα.

Η ιστολογική εξέταση του πλακούντα έδειξε αλλοιώσεις που αφορούσαν τη μητρική αγγειακή κυκλοφορία του πλακούντα, γεγονός που έχει αναφερθεί και στη διεθνή βιβλιογραφία.

Με λοίμωξη Covid-19 νοσηλεύτηκαν, επίσης, πέντε έγκυες με κύηση πρώτου τριμήνου, μία με κύηση δευτέρου τριμήνου και έξι με κύηση τρίτου τριμήνου.

Μία γυναίκα απέβαλλε στην 9η εβδομάδα κύησης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες ήταν ασυμπτωματικές ή με ήπια συμπτωματολογία, όσον αφορά τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, και η αιτία για την εισαγωγή τους στο Αττικό νοσοκομείο αφορούσε μαιευτικές επιπλοκές.

Οι έγκυες που έλαβαν εξιτήριο, μετά από δύο αρνητικούς μοριακούς ελέγχους, συνέχισαν την παρακολούθηση της κύησης, όπως επιθυμούσαν, στους θεράποντες ιατρούς τους.

Παράλληλα, γυναίκες που βρίσκονται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, είναι ασυμπτωματικές για τη λοίμωξη Covid-19, και χρειάζονται τακτική καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση, ελέγχονται σε εξωτερική βάση για το «καλώς έχειν» του εμβρύου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Γ’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής κλινικής ΕΚΠΑ.

Με χαρά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ συνεργάζονται με τους θεράποντες μαιευτήρες-γυναικολόγους για την ασφαλή διαχείριση των εγκύων και επιτόκων που είναι θετικές στον ιό SARS-CoV-2.

Οι λεχωίδες και οι έγκυες με λοίμωξη Covid-19 νοσηλεύονται στην ειδική πτέρυγα του Αττικού Νοσοκομείου.

Τα νεογνά νοσηλεύονται σε θερμοκοιτίδα σε ειδικό θάλαμο στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση.

Υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία χώρου νοσηλείας των λεχωίδων που είναι ασυμπτωματικές ή με ήπια συμπτωματολογία μαζί με τα νεογνά τους, εφόσον επιθυμούν να θηλάσουν, μετά από έγγραφη συναίνεσή τους.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε