Επιδημίες

SARS-CoV-2: Μεταλλάξεις των ιών προκλήθηκαν από την επεξεργασία του RNA

Η μεροληπτική δημιουργία μεταλλάξεων σημείου ουρακίλης στο RNA  του Κορωνοϊού από ένζυμα επιδιόρθωσης λαθών κατά την αντιγραφή του DNA  του ανθρώπου, αλλάζει την έμφυτη (φυσική) ανοσοαποκρισή  μας, μια και οδηγεί σε αυξημένη ικανότητα διέγερσης φλεγμονωδών αποκρίσεων.

Ειδικότερα, ένζυμα των κυττάρων μας που συμμετέχουν στην επιδιόρθωση λαθών κατά την αντιγραφή/πολλαπλασιασμό του γενετικού μας υλικού (DNA), μπορεί να προκαλούν μεταλλάξεις στον ιό  SARS-CoV-2,  οι οποίες ενεργοποιούν τα ανοσοκύτταρά μας για να αυξήσουν την παραγωγή προφλεγμονωδών  μορίων, που ονομάζονται κυτοκίνες.

Το ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Scientific Reports, και είναι σημαντικά για την κατανόηση του πώς εξελίσσεται ο ιός.

Το γενετικό υλικό των κορωνοϊών, συμπεριλαμβανομένου του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, είναι μονόκλωνο RNA.

Οι κορωνοϊοί έχουν λιγότερες γενετικές μεταλλάξεις σε σύγκριση με τον RNA του ιού της γρίπης, επειδή έχουν ένα είδος μηχανισμού επιδιόρθωσης των μεταλλάξεων.

Ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν κάποιες μεταλλάξεις, και οι επιστήμονες θα ήθελαν να καταλάβουν πώς προκύπτουν και ποιες είναι οι επιπτώσεις τους.

 Προς τούτο, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Tohoku της Ιαπωνίας διερεύνησε τις ακολουθίες του γονιδιώματος 8.000 ιών SARS-CoV-2.

Αναζήτησαν συγκεκριμένες «σημειακές μεταλλάξεις»,  δηλαδή,  αλλαγή μια βάσης σε μια άλλη βάση στο RNA του ιού.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα στελέχη ιών που είχαν εξελιχθεί από το αρχικό που απομονώθηκε στην πόλη Wuhan της Κίνας, είχαν δυσανάλογο αριθμό βάσεων Ουρακίλης που άλλαξαν από βάση Κυτοσίνης.

Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι αυτές οι μεταλλαγές προκλήθηκαν από δύο ένζυμα (APOBECs και ADAR) που συμμετέχουν στην επιδιόρθωση βλαβών του ανθρώπινου γενετικού υλικού, δηλαδή, του ενζύμου της απαμινάσης.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιπτώσεις αυτών των μεταλλάξεων στα μακροφάγα κύτταρα, που είναι τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που αποτελεί μέρος της πρώτης γραμμής άμυνας του σώματος ή της έμφυτης (φυσικής) ανοσίας μας.

Δοκίμασαν την παραγωγή δύο προ-φλεγμονωδών κυτοκινών, που ονομάζονται παράγοντας νέκρωσης όγκου-άλφα και ιντερλευκίνης-6 από ανθρώπινες κυτταρικές σειρές μακροφάγων.

Τα κύτταρα διεγέρθηκαν με θραύσμα RNA από ιούς τύπου Wuhan ή μεταλλαγμένου τύπου SARS-CoV-2.

Παραδόξως, διαπίστωσαν ότι το πλούσιο σε ουρακίλη ιικό RNA στους μεταλλαγμένους ιούς SARS-CoV-2, ενεργοποίησε αυξημένη παραγωγή των δύο κυτοκινών.

Τι δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας 

Τα ευρήματά δείχνουν ότι οι σημειακές μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στους ιούς SARS-CoV-2 , προκλήθηκαν από την επεξεργασία του RNA  ως μέρος της αντίδρασης της άμυνας μας κατά της ιικής μόλυνσης.

Επίσης, δείχνουν ότι η εξέλιξη του ιού αυξάνει τις έμφυτες ανοσολογικές αντιδράσεις στον ξενιστή/ανθρώπου.

Οι επιστήμονες  αναφέρουν,  ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να καθοριστεί εάν αυτή η αυξημένη έμφυτη ανοσοαπόκριση βοηθά στην αποτελεσματική εξάλειψη του ιού,  ή εάν οδηγεί σε επιδείνωση των κλινικών συμπτωμάτων.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε