Επιδημίες

Εμβόλια για τον κορωνοϊό: «Μάχη» για μια πιο «βολική» θερμοκρασία διατήρησης

Ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αλλά και μία πηγή ανησυχίας για το κατά πόσο οι απαιτήσεις για χαμηλές θερμοκρασίες διατήρησης, που απαιτούν τα νέας τεχνολογίας εμβόλια τύπου mRNA, μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην ευρεία διανομή τους, σύμφωνα με το «Science».

Τα δύο εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, παρ’ όλο που βασίζονται στην ίδια καινοτόμα βιοτεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA (mRNA), έχουν διαφορετικές απαιτήσεις θερμοκρασίας. Το πρώτο χρειάζεται βαθιά κατάψυξη στους μείον 70 έως 80 βαθμούς Κελσίου, ενώ το δεύτερο διατηρείται έως έξι μήνες και στους μείον 20 βαθμούς, θερμοκρασία που καλύπτει τις προδιαγραφές των συνήθων ψυκτών σε πολλά νοσοκομεία και φαρμακεία. Επίσης, διατηρείται σε θερμοκρασία δύο έως οκτώ βαθμών Κελσίου, σε απλό ψυγείο, για διάστημα έως 30 ημερών.

Το άλλο υποψήφιο εμβόλιο mRNA της γερμανικής CureVac (το οποίο, επίσης, έχει συμφωνήσει να αγοράσει μαζικά η Ευρωπαϊκή Ένωση), αν και έχει καθυστερήσει τις κλινικές δοκιμές του, παραμένει σταθερό επί τρεις μήνες σε πέντε βαθμούς Κελσίου πάνω από το μηδέν, σύμφωνα με την εταιρεία, οπότε αρκούν τα απλά ψυγεία. Ακόμη, μπορεί να διατηρηθεί έως 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Η δοκιμή της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε 30.000 άτομα θα αρχίσει έως το τέλος του έτους.

Όμως, ακόμη κι ένα εμβόλιο στους μείον 20 βαθμούς, όπως της αμερικανικής Moderna, θα αντιμετωπίσει προβλήματα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, όπου είναι συχνές οι διακοπές ηλεκτρισμού (άρα η κατάψυξη μπορεί να είναι αναξιόπιστη για τη σωστή συντήρηση των εμβολίων) ή υπάρχει έλλειψη πάγου. Μία εναλλακτική λύση, που δοκιμάστηκε στο Κονγκό για το εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα, είναι η χρήση των κινεζικής κατασκευής κοντέινερ-καταψυκτών Arktek, κόστους περίπου 2.000 δολαρίων το ένα, που πετυχαίνουν θερμοκρασίες δεκάδες βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν. Το Ίδρυμα Γκέιτς, ήδη, ετοιμάζεται να βοηθήσει για την αύξηση της παραγωγής των Arktek ειδικά για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Ακόμη μία εναλλακτική λύση είναι η αποξήρανση και μετατροπή σε σκόνη των εμβολίων mRNA, τα οποία θα επανέρχονται με νερό στην αρχική μορφή τους. Σε εμβόλια για άλλες νόσους έχει εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Ήδη, η Pfizer εργάζεται πάνω σε μία τέτοια λύση μετατροπής του εμβολίου της σε σκόνη, ώστε να μη χρειάζεται βαθιά κατάψυξη.

Από την άλλη πλευρά, άλλα πιο παραδοσιακού τύπου εμβόλια -όχι mRNA- που τώρα ακόμη βρίσκονται υπό δοκιμή και τα οποία μπορεί επίσης να «δουλεύουν» εξίσου καλά με τα mRNA, δεν θα χρειάζονται συντήρηση σε θερμοκρασίες μείον 20 έως μείον 70 βαθμούς. Εάν, όμως, αποδειχθεί ότι αυτά τα λοιπά εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά από τα mRNA, τότε η ζυγαριά μάλλον θα κλίνει υπέρ των τελευταίων, παρά τις αυξημένες απαιτήσεις τους.

Όμως, τουλάχιστον σε ορισμένα μέρη, εάν το συνολικό κόστος ενός εμβολίου, λαμβανομένων υπόψη των αναγκών σε υποδομές βαθιάς ψύξης, είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το κόστος ενός, έστω κάπως λιγότερου αποτελεσματικού εμβολίου, το οποίο όμως διατηρείται σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, τότε ίσως έχει περισσότερο νόημα η χρήση του δεύτερου, σύμφωνα με το «Science».

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε