Επιδημίες

“Μνήμη άμυνας” έναντι του Covid-19: Προϋπάρχει στα κύτταρα υγειών και μολυσμένων ατόμων

Αντισώματα για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 προϋπάρχουν, σε  μολυσμένα αλλά και μη μολυσμένα  άτομα  τα οποία είχαν έρθει παλαιότερα σε επαφή με άλλον κορωνοϊό, όπως αυτόν που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα.

Μάλιστα είναι υψηλότερα σε παιδιά και εφήβους, ή, βρέθηκαν κύτταρα του ανοσοποιητικού σε υγιείς δότες και ασθενείς με COVID-19 να έχουν «μνήμη άμυνας» στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Πρόκειται για το φαινόμενο της προϋπάρχουσας χυμικής (δηλαδή μέσω αντισωμάτων) ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2 σε άτομα που δεν είχαν ποτέ μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

Αυτά τα άτομα εμφανίζουν λιγότερα κλινικά συμπτώματα και αναρρώνουν πιο γρήγορα.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι κάποιοι άνθρωποι, αν και ποτέ δεν είχαν εκτεθεί στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, παρόλα αυτά είχαν στον οργανισμό τους Τ-λεμφοκύτταρα μνήμης, που μπορούν να αναγνωρίσουν τον νέο κορωνοϊό.

Προκειμένου να διερευνήσουν το θέμα ερευνητές από τη Γερμανία και το Η.Β. εξέτασαν τα CD4 + Τ κύτταρα που αναγνωρίζουν την γλυκοπρωτεΐνη της ακίδας του ιού SARS-CoV-2 στο περιφερικό αίμα ασθενών με COVID-19 και υγιείς δότες οι οποίοι δεν είχαν εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2.

Το άρθρο τους δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Nature», και εκτιμά πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, είχαν κάποτε εκτεθεί σε έναν από τους τέσσερις άλλους κορωνοϊούς (229E, NL63, OC43 και HKU1) του κοινού κρυολογήματος.

Με άλλα λόγια, μερικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένους ανθρώπους είναι ικανά να αναγνωρίσουν τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, επειδή παλαιότερα οι συγκεκριμένοι υγιείς δότες, αλλά και ασθενείς με COVID-19 είχαν εκτεθεί σε άλλους πιο αθώους κορωνοϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα.

Αυτό φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει τους εν λόγω ανθρώπους να εμφανίσουν μεγαλύτερη αντίσταση στον νέο ιό, να έχουν λιγότερα συμπτώματα και να αναρρώνουν πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν CD4 + T κύτταρα όχι μόνο στο 83% των ασθενών με COVID-19 αλλά και στο 35% των υγιών δοτών.

Με άλλα λόγια, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού μπορεί να έχει στο σώμα του εκ των προτέρων κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που αναγνωρίζουν τον νέο ιό, αν και ποτέ δεν τον έχουν ξανασυναντήσει στο παρελθόν.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι υπάρχουν διασταυρούμενα Τ-κύτταρα με μακριά μνήμη (τα οποία είναι διαφορετικά από τα εξουδετερωτικά αντισώματα) που βρίσκονται στο αίμα ορισμένων ανθρώπων, ήδη, πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία και στη συνέχεια επιστρατεύθηκαν στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, κάνοντας πιθανώς την εκδήλωση της νόσου πιο ήπια σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ωστόσο, η παρουσία διασταυρούμενων Τ-κυττάρων έναντι της πρωτεΐνης της ακίδας του ιού, σε ένα σημαντικό κλάσμα του γενικού πληθυσμού, μπορεί να επηρεάσει τη δυναμική της τρέχουσας πανδημίας και μάλλον θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον σχεδιασμό και την ανάλυση των επερχόμενων δοκιμών που ερευνούν τα εμβόλια COVID-19.

Συμπερασματικά, παρόλο που η διασταυρούμενη ανοσία δεν φαίνεται να είναι μακροχρόνια, η προϋπάρχουσα ανοσολογική μνήμη τόσο από τα Τ όσο και από τα Β λεμφοκύτταρα μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τη φυσική λοίμωξη, και εφ’ ενός μεν να συμβάλλει στην εκδήλωση ηπιότερων συμπτωμάτων στα μολυνθέντα άτομα με COVID-19, αφ’ ετέρου δε να μειώσει σημαντικά τη μετάδοση και διασπορά του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε