Επιδημίες

Μόσχα: «Η Τουρκία θα παράξει το εμβόλιο Sputnik V»

Το ρωσικό υπουργείο Υγείας σχολιάζοντας την πρόσφατη συζήτηση του Ρώσου υπουργού Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο και του Τούρκου ομολόγου του, Φαχρετίν Κόκα, αποκάλυψη πως η Τουρκία ενδιαφέρεται για την οργάνωση της παραγωγής του εμβολίου Sputnik V στις εγκαταστάσεις των εγχώριων κατασκευαστών φαρμακευτικών προϊόντων.

Με άλλα λόγια η Άγκυρα δεν σκέπτεται να «κλειδώσει» οικονομία και πολίτες στο… σπίτι και σκεπτόμενη το εθνικό της συμφέρον θέλει άμεσα ένα εμβόλιο για να τελειώσει αυτόν τον εφιάλτη.

«Ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Υγείας εξέφρασε το ενδιαφέρον του να οργανώσει την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V στις εγκαταστάσεις των Τούρκων κατασκευαστών φαρμακευτικών προϊόντων μετά την τοξικολογική έρευνα που προβλέπει η τοπική νομοθεσία», ανέφερε σε δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Υγείας.

Ο Μουράσκο διαβεβαίωσε τον Κόκα για την ετοιμότητα της Ρωσίας να πραγματοποιήσει την έρευνα σε πιστοποιημένο εργαστήριο, πρόσθεσε το υπουργείο.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αρχίσουν να εφαρμόζουν τις συμφωνίες τις επόμενες ημέρες», ανέφερε η σχετική δήλωση.

Το Sputnik V είναι το πρώτο εγγεγραμμένο εμβόλιο στον κόσμο και βασίζεται στην καλά μελετημένη πλατφόρμα με βάση τον ανθρώπινο αδενοϊό.

Προς το παρόν, το εμβόλιο SputnikV είναι ένα από τα 10 εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί στον κόσμο και είναι στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στο τέλος της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών και στην έναρξη της μαζικής παραγωγής.

Να θυμίσουμε πως η Μόσχα ήδη έχει προτείνει το εμβόλιο στην Αθήνα διαμέσου του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ.

Λίγες ημέρες πριν, ήλθε ο Σ.Λαβρόφ στην Ελλάδα σε ένα ταξίδι που είχε τόσο μικρή δημοσιότητα χωρίς να αναρωτηθεί κανείς γιατί να κάνει αυτόν τον κόπο.

Ο Σ.Λαβρόφ ήρθε για να προτείνει η Ελλάδα να γίνει συμπαραγωγός του εμβολίου όπως ήδη έχει αποκαλύψει πρώτο το pronews.gr και φυσικά θα αποτελούσε έτσι τον καλύτερο διαφημιστή του ρωσικού εμβολίου για τις δυτικές χώρες.

Η Ρωσία έχει τεστάρει το εμβόλιο εδώ και δυο μήνες, και το έχει κάνει σε όλο το στρατιωτικό και δημόσιο προσωπικό της, ενώ πλέον οι πολίτες το ζητάνε να το αγοράσουν, η δε Κίνα έχει κι εκείνη το εμβόλιό της από τις 20 Οκτωβρίου και το εφαρμόζει μαζικά.

Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία παρήγγειλε εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» τις οποίες και θα παραλάβει τον Δεκέμβριο για να προχωρήσει σε καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού της, τον Ιανουάριο.

Κρούση για το ρωσικό εμβόλιο και την αγορά του σε επαρκείς δόσεις έκανε και το Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες σε ανάρτησή του στο Twitter η χώρα του θα αποκτήσει 25 εκατομμύρια εμβόλια Sputnik-V στο διάστημα Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF) Κιρίλ Ντμίτριεφ, τα εμβόλια που θα διατεθούν στην Αργεντινή θα παραχθούν από τους εταίρους του RDIF στην Ινδία, την Κίνα και την Κορέα.

Εμείς ακόμα περιμένουμε την AstraZeneca και την Pfizer οι οποίες θα είναι έτοιμες κάποτε τον Φεβρουάριο και ικανές να αποστείλουν ικανοποιητικές δόσεις των εμβολίων τους κάπου την… άνοιξη.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε