Δερματολογικά

Τα δερματικά συμπτώματα που «δείχνουν» αυτοάνοσες παθήσεις

Οι δερματικές παθήσεις μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ότι ένα άτομο πάσχει από κάποια ρευματική νόσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις, τους μύες ή τους συνδέσμους.

«Οι δερματικές βλάβες μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή», σύμφωνα με την Kathryn Dao, αναπληρώτρια καθηγήτρια εσωτερικής ιατρικής στο Τμήμα Ρευματικών Νόσων στο UT Southwestern στο Ντάλας.

«Αν σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα, θα εκδηλωθούν όταν η νόσος είναι ενεργή. Όταν η ρευματική πάθηση αντιμετωπίζεται, τα δερματικά συμπτώματα συνήθως υποχωρούν» προσθέτει.

Οι άνθρωποι πρέπει να συμβουλεύονται γιατρό εάν οι δερματικές βλάβες προκαλούν πόνο ή εάν συνδυάζονται με άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, απώλεια βάρους, διάρροια ή πρήξιμο των αρθρώσεων.

«Εάν οι βλάβες επιδεινώνονται προοδευτικά, οι ασθενείς θα πρέπει να δουν το γιατρό τους νωρίτερα για αξιολόγηση», είπε.

Ο Dao τονίζει ότι είναι σημαντικό να αποφύγετε το ξύσιμο, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τις δερματικές βλάβες ή να προκαλέσει μόλυνση. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο και να κάνετε τακτικά εξετάσεις.

Ο Dao και ο συνάδελφός του Δρ. Dr. Benjamin Chong, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο UT Southwestern, αναφέρουν κάποια κοινά δερματικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προμηνύουν μια σοβαρή ρευματική πάθηση.

Η φωτοευαισθησία μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου (ΣΕΛ) ή της δερματομυοσίτιδας, μιας σπάνιας ασθένειας που μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία και δερματικά εξανθήματα. Η άμεση έκθεση στον ήλιο ή στην υπεριώδη ακτινοβολία θα μπορούσε να βλάψει το δέρμα.

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εμφανίζονται στη μύτη και στα ζυγωματικά σε άτομα με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Σε κάποια άτομα με λύκο εμφανίζονται υποξείες ψωριασιόμορφες ή δακτυλιοειδείς αλλοιώσεις, καθώς επίσης ουλές και τριχόπτωση.

Στους πάσχοντες από δερματομυοσίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ερυθρότητα και κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής, το στήθος, το λαιμό, τα βλέφαρα, τα χέρια και άλλες περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο.

Είναι σημαντικό να προστατεύεστε από τον ήλιο όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, να φοράτε καπέλο, μακρυμάνικα παντελόνια και πουκάμισα.

Στην ψωρίαση τα δερματικά κύτταρα, τα λεγόμενα κερατινοκύτταρα, δημιουργούν σκληρά στην αφή «μπαλώματα», τις ψωριασικές πλάκες, που αποβάλλονται από το σώμα μας με τη μορφή νιφάδων ή λεπιών και προκαλούν φαγούρα.

Τα σημεία που προσβάλλονται συνηθέστερα είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, το κρανίο, το κατώτερο σημείο της μέσης, οι παλάμες και τα πέλματα.

Μπορεί όμως να εμφανιστούν και στο πρόσωπο, τις μασχάλες, την πλάτη, τον αφαλό, τη βουβωνική χώρα και τους γλουτούς. Το ξύσιμο προκαλεί περισσότερες βλάβες. Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των βλαβών σε άτομα με ψωρίαση.

Οι ασθενείς με μια πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο Raynaud, τα δάκτυλα των ποδιών και των χεριών γίνονται κρύα και μουδιάζουν μετά από έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες ή μετά από συναισθηματική φόρτιση. Οι μικρές αρτηρίες που αρδεύουν το δέρμα στενεύουν πολύ (αγγειόσπασμος), περιορίζοντας την παροχή αίματος στις προσβεβλημένες περιοχές του σώματος.

Το σύνδρομο Raynaud (Ρεϊνό) είναι πιο συχνό στις γυναίκες. Στα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνονται κρύα δάκτυλα των ποδιών ή των χεριών, μεταβολές του χρώματος του δέρματος μετά από έκθεση σε ψύχος ή συναισθηματική φόρτιση, μούδιασμα, αίσθημα σαν τσίμπημα από βελόνες ή πόνος

Οι επώδυνοι, μεγάλοι, κόκκινοι όζοι στα πόδια θα μπορούσαν να είναι ένδειξη οζώδους ερυθήματος, το οποίο οφείλεται σε φλεγμονή του λιπώδους στρώματος του δέρματος. Αυτό μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη, φαρμακευτική αντίδραση, εγκυμοσύνη ή αυτοάνοσο νόσημα.

Δερματολογικά

23.11.2023

Ρετινόλη: Με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι;

H ρετινόλη, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά που οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να χρησιμοποιούν για την περιποίηση της επιδερμίδας τους. Ωστόσο με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι; Γνωστή και ως βιταμίνη Α, αυτό που κάνει τη ρετινόλη τόσο σπουδαία είναι ότι προάγει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε