Δερματολογικά

Ενήλικη ακμή: Πότε συμβαίνει και τι συνέπειες έχει;

Η ακμή μπορεί να είναι κάτι πολύ εκνευριστικό, ειδικά όταν δεν υποχωρεί μετά τα εφηβικά σας χρόνια.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η ακμή μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει τους ενήλικες πέρα από την εφηβεία, ή να αναπτυχθεί για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για τις ενήλικες γυναίκες, οι οποίες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ακμή μετά την ηλικία των 20 ετών σε σύγκριση με τους άνδρες.

Τι είναι η ενήλικη ακμή

Η ενήλικη ακμή μπορεί να μοιάζει πολύ με την εφηβική. Θεωρείται ότι συνήθως επηρεάζει τη γραμμή της γνάθου και το πηγούνι. Αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του προσώπου ή του κορμού. Οι ενήλικες γυναίκες μπορεί να έχουν φραγμένους πόρους, φλεγμονώδη εξογκώματα γεμάτα πύον ή βαθιές κύστεις. Δυστυχώς, οι θεραπευτικές επιλογές που λειτούργησαν καλά στην εφηβεία μπορεί να μην λειτουργούν το ίδιο καλά σε ενήλικες γυναίκες, λόγω παραγόντων πυροδότησης όπως η ορμονική ανισορροπία, το άγχος και η διατροφή.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι ενήλικες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ακμή:

  • Οι ορμονικές διαταραχές που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη, τον εμμηνορροϊκό κύκλο, την εμμηνόπαυση και τα από του στόματος αντισυλληπτικά μπορούν να συμβάλουν στην ακμή, τροποποιώντας την παραγωγή ορισμένων ορμονών. Αυτές οι ορμόνες διεγείρουν την παραγωγή λιπαρότητας μέσα στο δέρμα, προάγοντας την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ακμή
  • Το άγχος μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ουσιών που ενεργοποιούν τους αδένες ελαίου στο δέρμα ασθενών με ακμή
  • Η κατανάλωση γαλακτοκομικών και τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη συνδέεται επίσης με την ακμή
  • Ορισμένα προϊόντα μαλλιών ή δέρματος μπορεί να φράξουν τους πόρους και να προκαλέσουν ακμή (μαύρα στίγματα και λευκά στίγματα)

Ένας πιστοποιημένος δερματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την κατάλληλη θεραπεία για τον τύπο της ακμής που έχετε.

Ενήλικη ακμή: Συνέπειες και ουλές

Ο βαθμός στον οποίοπροκαλείται συναισθηματική δυσφορία ποικίλλει και δεν σχετίζεται με τη σοβαρότητα της ακμής, ή των ουλών της. Ορισμένες γυναίκες με ακμή μπορεί να παρουσιάσουν αναστάτωση στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή, καθώς φοβούνται τον στιγματισμό στις σχέσεις και την εργασία. Οι ενήλικες γυναίκες μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν θεραπεία, όταν τα σπυράκια και οι ουλές της ακμής δεν υποχωρούν.

Οι ουλές ακμής μπορεί να είναι παραμορφωτικές. Μόνιμες αλλαγές στην υφή του δέρματος με τη μορφή κοιλωμάτων, ή ανυψωμένων ουλών μπορεί να μην “κρυφτούν” εύκολα με το μακιγιάζ.

Επίσης, η ακμή που επουλώνεται προκαλεί κάποιες φορές κόκκινα και μαύρα στίγματα, τα οποία μπορεί να μην υποχωρήσουν για εβδομάδες, ή και μήνες. Τα μαύρα στίγματα μπορεί να επιμείνουν ακόμη περισσότερο χωρίς την κατάλληλη αντηλιακή προστασία, ειδικά σε πιο σκούρα δέρματα. Τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής και την αυτοεκτίμηση του ατόμου.

Η συναισθηματική επιβάρυνση λόγω της ακμής μπορεί να περιλαμβάνει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η σοβαρή ακμή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής στο ίδιο επίπεδο με μακροχρόνιες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, ο πόνος στην πλάτη και το άσθμα.

Η ακμή είναι μια ιατρική πάθηση, αλλά απαιτεί αντιμετώπιση μόνο εάν τα σημάδια που αφήνει σας ενοχλούν. Επισκεφθείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο για τις καλύτερες διαθέσιμες επιλογές, εάν επιθυμείτε να αναζητήσετε θεραπεία.

Ο δερματολόγος σας μπορεί να συνταγογραφήσει έναν συνδυασμό τοπικών (δερματικών) και στοματικών θεραπειών. Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα μπορεί να μην είναι κατάλληλα, εάν είστε έγκυος, ή θηλάζετε. Ρωτήστε τον δερματολόγο σας για προϊόντα μαλλιών και δέρματος που μπορεί να είναι ερεθιστικά, να φράζουν τους πόρους ή να προάγουν την παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα, επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Επίσης, αποφύγετε το ξύσιμο του δέρματος για να αποφύγετε τις ουλές και προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τους συναισθηματικούς και σωματικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Δερματολογικά

23.11.2023

Ρετινόλη: Με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι;

H ρετινόλη, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά που οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να χρησιμοποιούν για την περιποίηση της επιδερμίδας τους. Ωστόσο με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι; Γνωστή και ως βιταμίνη Α, αυτό που κάνει τη ρετινόλη τόσο σπουδαία είναι ότι προάγει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε