Δερματολογικά

Θεραπεία εγκαυμάτων με φως – Νέα έρευνα

H χρήση φωτός μπορεί να επιταχύνει τη θεραπεία εγκαυμάτων, σύμφωνα με έρευνα της οποίας ηγήθηκε το University at Buffalo.

H σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports και υποδεικνύει πως η θεραπεία φωτοβιοδιαμόρφωσης (photomodulation)- ένα είδος θεραπείας μικρών δόσεων φωτός που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στην ενίσχυση της αποθεραπείας και της αναγέννησης ιστού- επιταχύνει τη θεραπεία εγκαυμάτων και μειώνει τις φλεγμονές σε ποντίκια, ενεργοποιώντας μια πρωτεΐνη που ελέγχει την ανάπτυξη και διχοτόμηση των κυττάρων.

Η έρευνα αυτή θεωρείται πως θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στις θεραπευτικές μεθόδους για αντιμετώπιση εγκαυμάτων, που επηρεάζουν πάνω από 6 εκατ. ανθρώπους ετησίως σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Πραβίν Αράνι, επίκουρο καθηγητή στοματικής βιολογίας στο UB School of Dental Medicine.

Η θεραπεία αυτή, χρησιμοποιείται αποτελεσματικά σε υποστηρικτικό ρόλο για καρκινοπαθείς, ασθενείς με Αλτσχάιμερ και αλλού.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ αυτών των παθήσεων είναι ο κεντρικός ρόλο της φλεγμονής.

Αυτή η δουλειά παρέχει στοιχεία για τη δυνατότητα της ενεργοποιούμενης μέσω φωτοβιοδιαμόρφωσης (πρωτεΐνης) TGF-beta 1 στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, προωθώντας παράλληλα την αναγέννηση ιστού», ανέφερε ο Αράνι.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της φωτοβιοδιαμόρφωσης απέναντι σε εγκαύματα τρίτου βαθμού σε περίοδο εννιά ημερών.

Η θεραπεία ενεργοποίησε την πρωτεΐνη, η οποία διέγειρε διάφορα είδη κυττάρων που εμπλέκονται στη θεραπευτική διαδικασία.

Επίσης οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα ακριβές πρωτόκολλο θεραπείας εγκαυμάτων για τέτοιου είδους μεθόδους, για να διασφαλίζεται πως δεν θα προκαλούνται επιπλέον θερμικά τραύματα από τη χρήση λέιζερ.

Δερματολογικά

23.11.2023

Ρετινόλη: Με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι;

H ρετινόλη, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά που οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να χρησιμοποιούν για την περιποίηση της επιδερμίδας τους. Ωστόσο με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι; Γνωστή και ως βιταμίνη Α, αυτό που κάνει τη ρετινόλη τόσο σπουδαία είναι ότι προάγει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε