Δερματολογικά

Πανδημία: Το φαινόμενο «MASKNE» και πως θα απαλλαγείτε

Η πανδημία του κορωνοϊου SARS-CoV-2 έχει επηρεάσει την καθημερινότητά μας, την ψυχολογία μας, αλλά και το δέρμα του προσώπου μας.

Όλο και πιο συχνά στις μέρες μας γυναίκες, αλλά και άνδρες, παρατηρούν ακμή στο πρόσωπό τους.

Λογικό και επόμενο, λόγω πολύωρης χρήσης της μάσκας, να παρουσιάζεται στο πρόσωπο των επαγγελματιών υγείας.

Πλέον, όμως, η μάσκα έχει μπει για τα καλά και στην καθημερινότητα του μέσου πολίτη, με αποτέλεσμα η «ακμή της μάσκας», όπως έχει χαρακτηριστεί, να είναι, πλέον, ένα κοινό πρόβλημα.

Του λόγου το αληθές κατέδειξαν και επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η συχνή, πολύωρη χρήση της αποτέλεσε αιτία για το νέο δερματολογικό φαινόμενο, που ονομάστηκε διεθνώς «MASKNE», από τον συνδυασμό των λέξεων mask (μάσκα) και acne (ακμή).

Σε ποια σημεία του προσώπου παρατηρείται

Το φαινόμενο «MASKNE», παρουσιάζεται στο δέρμα του προσώπου και κυρίως στο πηγούνι, στα μάγουλα, στο στόμα και γύρω από τη μύτη, στα σημεία, δηλαδή, που εφαρμόζει η μάσκα.

Πού οφείλεται

Όπως εξηγεί ο Πλαστικός Χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS: «Το φαινόμενο προκαλείται από την τριβή της μάσκας στο πρόσωπο (μηχανική ακμή), από την αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος κάτω από την μάσκα, από την εφίδρωση και από την έλλειψη αέρα.

Οι συνθήκες αυτές προκαλούν αύξηση της λιπαρότητα στην περιοχή, φράζουν οι πόροι του δέρματος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν στην επιδερμίδα σπυράκια, μαύρα στίγματα, ερυθρότητα, ξηρότητα, αφυδάτωση, ακόμη και κυστική ακμή. Σε δέρματα, που προϋπήρχε ακμή, η κατάσταση επιβαρύνεται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο, που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός και για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Το πρόβλημα, που δημιουργείται, καλύπτεται από τη μάσκα, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το προσπερνάμε.

Το φαινόμενο «MASKNE» χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, ώστε να διατηρήσουμε το δέρμα του προσώπου μας υγιές.

Τρόποι αντιμετώπισης

-Ίσως το να περιορίσουμε τις ώρες, που φοράμε την μάσκα, να μην είναι εφικτό. -Μπορούμε, όμως, να την αλλάζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αυτό θα βελτιώσει κατά πολύ την κατάσταση του δέρματος.

-Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζουμε σχολαστικά το δέρμα του προσώπου μας και ειδικά οι γυναίκες, οι οποίες χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση προϊόντα μακιγιάζ.

Μόνο αυτά, όμως, δεν λύνουν το πρόβλημα.

Χρειάζονται πιο δραστικά μέσα και εδώ έρχεται να βοηθήσει ο βαθύς καθαρισμός προσώπου, το ecopeel και η κρυοθεραπεία”, λέει ο κ. Γαϊτάνης.

Βαθύς καθαρισμός προσώπου 

Ο κ. Γαϊτάνης είναι σαφής:

-Η ανανέωση της επιδερμίδας του προσώπου ξεκινάει με έναν βαθύ καθαρισμό.

-Με τον καθαρισμό προσώπου αφαιρούνται τα μαύρα στίγματα και τα λεγόμενα κεχρία από το δέρμα.

Είναι μια διαδικασία, που διαρκεί περίπου δύο ώρες.

Ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος του κάθε ατόμου επιλέγονται τα κατάλληλα προϊόντα, ώστε στο τέλος του καθαρισμού ,το δέρμα να δείχνει και να είναι υγιές και λαμπερό, απαλλαγμένο από σμήγμα και με καθαρούς πόρους.

-Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού ρυθμίζεται η λιπαρότητα και γίνεται αντισηψία στο δέρμα, ώστε να προστατευθεί η περιοχή από μικρόβια.

Η συχνότητα, με την οποία πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός, ποικίλλει, ανάλογα τον τύπο και με τις ανάγκες του εκάστοτε δέρματος.

Ο ρόλος του Ecopeel

Η δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους (ecopeel) απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα, βελτιώνει την μικροκυκλοφορία και βοηθά την επιδερμίδα να γίνει πιο φρέσκια, νεανική και λαμπερή.

«Το ecopeel είναι πολύ αποτελεσματικό σε θαμπά, σκληρά και ξηρά δέρματα, καθώς δρα στο δέρμα ως peeling, κάνοντας καθαρισμό. Επίσης μειώνει τη λιπαρότητα του δέρματος και προσφέρει λάμψη στο πρόσωπο. Είναι ανώδυνο και ασφαλές, δεν προκαλεί ερεθισμούς και μπορείτε να επιστρέψετε αμέσως στις καθημερινές σας δραστηριότητες, χωρίς κανένα πρόβλημα», λέει ο πλαστικός χειρουργός.

Ενυδάτωση με Κρυοθεραπεία

Η κρυοθεραπεία είναι μια ευχάριστη, γρήγορη και πολύ αποτελεσματική θεραπεία. Εφαρμόζεται στην περιοχή του προσώπου, του λαιμού και του ντεκολτέ.

Προσφέρει βαθιά ενυδάτωση και άμεση σύσφιξη στις περιοχές, που εφαρμόζεται. Επιπλέον βελτιώνει το οβάλ του προσώπου και «σβήνει» τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια.

«Με την κρυοθεραπεία διεγείρουμε τους ινοβλάστες του δέρματος, προκειμένου να παραγάγουν κολλαγόνο και ελαστίνη.

Έτσι πετυχαίνουμε την φυσική παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, για αυτό τον λόγο και η συγκεκριμένη θεραπεία είναι τόσο δραστική», επισημαίνει ο κ. Γαϊτάνης.

Σε συνδυασμό με εξιδεικευμένες κρέμες και με ορούς, που συμπεριλαμβάνονται στην θεραπεία, πάντα ανάλογα τις ανάγκες του κάθε δέρματος, επιτυγχάνεται ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Δερματολογικά

23.11.2023

Ρετινόλη: Με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι;

H ρετινόλη, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά που οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να χρησιμοποιούν για την περιποίηση της επιδερμίδας τους. Ωστόσο με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι; Γνωστή και ως βιταμίνη Α, αυτό που κάνει τη ρετινόλη τόσο σπουδαία είναι ότι προάγει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού