Δερματολογικά

Ποιες τροφές προκαλούν την έξαρση της ακμής;

Σε κανέναν δεν αρέσει να έχει σπυράκια στο πρόσωπο, είτε άνδρας είναι είτε γυναίκα, είτε μικρός ή μεγάλος. Τα κόκκινα γρομπαλάκια που περιέχουν συνήθως πύον, αλλοιώνουν την ομοιόμορφη επιφάνεια της επιδερμίδας και τα οποία κάποιες φορές προκαλούν ιδιαίτερο πόνο αποτελούν τον μεγαλύτερο εχθρό μας, ιδιαίτερα σε περίπτωση ακμής.

Ωστόσο, για μια ακόμη φορά η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία του δέρματος.

Εάν οι συνήθειές μας δεν είναι «λουσμένες» από μπόλικο νερό και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να προσφέρουν, οι προσδοκίες μας για την απόκτηση της ονειρεμένης επιδερμίδας δεν θα μπορούσαν να είναι υψηλές.

Αν θέλεις να είσαι σίγουρη για την υγεία του δέρματός σου, τρέξε μακριά από τις παρακάτω τροφές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα φιλικές στα σπυράκια.

Το πρώτο που σκεφτόμαστε όλοι ότι αν το φάμε θα βγάλουμε σπυράκια, είναι η γνωστή και η αγαπημένη σε όλους μας σοκολάτα. Βέβαια, γι αυτό δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν παρά μόνο έρευνες. Εδώ θα δούμε τις τροφές εκτός από τη σοκολάτα που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση ακμής στο δέρμα μας.

Η σοκολάτα εικάζεται ότι προκαλεί ακμή από το 1920. Ωστόσο δεν υπάρχουν σαφή συμπεράσματα για τους μηχανισμούς που λαμβάνουν χώρο.

Υπάρχουν ανεπίσημες μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση σοκολάτας με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης ακμής.

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για συμπεράνουμε πως η σοκολάτα προκαλεί την εμφάνιση ακμής.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη βρήκε πως άτομα που είχαν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης ακμής και κατανάλωσαν 25 γραμμάρια 99% μαύρης σοκολάτας καθημερινά παρουσίασαν εξάρσεις ακμής μετά από 2 εβδομάδες.

Μια άλλη μελέτη σε άντρες βρήκε πως σε όσους χορηγήθηκαν κάψουλες με 100% σκόνη κακάο καθημερινά είχαν πολύ περισσότερες εξάρσεις ακμής μετά από 1 εβδομάδα σε σχέση με αυτούς που τους δόθηκε placebo.

Γάλα

Η εμπλουτισμένη σε ορμόνες αποθήκη του γάλακτος έχει συσχετιστεί άμεσα με την εμφάνιση νέων ατελειών που ακούνε στο όνομα σπυράκια. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να χαραχθούν βαθιά σημάδια και ουλές ύστερα από την ενοχλητική διαδικασία.

Καφές

Αν ανήκεις στην κατηγορία όσων ονειρεύονται μια ενδοφλέβια χορήγηση καφέ, τα νέα δεν είναι τόσο καλά! Ανάμεσα στις ευεργετικές ιδιότητες του πιο δημοφιλούς ροφήματος, υπάρχει η ποσότητα οξέος στους σπόρους του καφέ, το οποίο βάζει το χεράκι του στην αύξηση της κορτιζόλης στο αίμα. Πέρα από το στρες, η ορμόνη αυτή ανάβει, επίσης, το πράσινο φως στους σμηγματογόνους αδένες αλλά και τη φλεγμονή.

Σόγια

Τα πιο σύγχρονα food trends την επικροτούν, μα εκείνη σε ορισμένες περιπτώσεις αποδεικνύεται ιδιαίτερα αντιδραστική. Τα οιστρογόνα φυτεύουν και κατ’ επέκταση πολλαπλασιάζουν σπυριά στην περιοχή γύρω από τα χείλη και περιμετρικά στο πιγούνι.

Δεν είχαν περάσει ποτέ από το μυαλό σου αρνητικά; Τώρα μάλλον απέκτησες διαφορετική άποψη.

Το αυξημένο ρίσκο εμφάνισης ακμής εξηγείται από την επίδραση που έχουν οι ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες στο σάκχαρο του αίματος και στα επίπεδα ινσουλίνης. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης σίγουρα δεν είναι καλό πράγμα για όσους έχουν προβλήματα ακμής.

Η ινσουλίνη ενεργοποιεί τις ανδρογόνες ορμόνες και αυξάνει το δείκτη IGF-1. Αυτό συμβάλλει στη δημιουργία ακμής καθώς τα κύτταρα του δέρματος πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα και υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος.

Οι δίαιτες στον αντίποδα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη δεν αυξάνουν απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και δεν προκαλούν εξάρσεις ακμής.

Δερματολογικά

23.11.2023

Ρετινόλη: Με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι;

H ρετινόλη, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά που οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να χρησιμοποιούν για την περιποίηση της επιδερμίδας τους. Ωστόσο με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι; Γνωστή και ως βιταμίνη Α, αυτό που κάνει τη ρετινόλη τόσο σπουδαία είναι ότι προάγει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού