Δερματολογικά

Καθαρισμός Χεριών Απολύμανση – Συνέπειες στο δέρμα – Λύσεις

Ζούμε σε μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα με την καθημερινότητα μας να έχει μεταβληθεί, δεδομένες καταστάσεις παύουν να θεωρούνται δεδομένες και όλα γυρίζουν γύρω από την υγιεινή και την αποστείρωση.

Το καθημερινό και συχνό πλύσιμο των χεριών αποτελεί βασικό κανόνα για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού, και η συμμόρφωση αυτή του πληθυσμού διακρίνεται από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζονται στον δερματολόγο με εικόνα εκζέματος στα χέρια.

Αν υπολογίσουμε και το γεγονός της συχνής χρήσης αντισηπτικών με βάση το οινόπνευμα για καλύτερη αποστείρωση, αυτός και μόνος ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει έντονη ξηρότητα σε ένα κατά τα  άλλα υγιές δέρμα.

Άρα το ερώτημα που γεννάται είναι:  τί κάνουμε για να αποφύγουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση χωρίς να σταματήσουμε να πλένουμε όσο συχνά απαιτείται τα χέρια μας;

Για να αποφύγουμε τον κίνδυνο αυτό θα πρέπει τα σαπούνια που χρησιμοποιούμε να έχουν ενυδατικούς  χαρακτήρες και να αποφεύγουμε τα σκληρά σαπούνια που μπορεί να επιδεινώσουν την ξηροδερμία.

Το βασικό  στοιχείο για την εξομάλυνση της κατάστασης είναι η καθημερινή χρήση ενυδατικών κρεμών αποφεύγοντας, όμως, τη χρήση ενυδατικών με αρώματα που συχνά κάνουν κακό στην επιδερμίδα.

Ενδεδειγμένες  ενυδατικές με περισσότερους παράγοντες ενυδάτωσης είναι αυτές με υαλουρονικό οξύ που δεσμεύει νερό και υψηλή συγκέντρωση με κεραμίδια, πρωτεΐνες που βοηθούν την ανάπλαση της επιδερμίδας.

Παρ’ όλα αυτά κάποιοι μπορεί να παρουσιάσουν ερεθισμούς στα χέρια όπως ξηρότητα, κνησμό που μπορεί να οδηγήσουν σε επιμολύνσεις.

Για το λόγο αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητούν τη συμβουλή του Δερματολόγου αφού η έγκαιρη αγωγή θα προλάβει τυχόν επέκταση και επιδείνωση  του ερεθισμού. 

Του Βασίλη Χρυσοχέρη, Δερματολόγου Ενηλίκων και Παίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Δερματολογικά

23.11.2023

Ρετινόλη: Με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι;

H ρετινόλη, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά που οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να χρησιμοποιούν για την περιποίηση της επιδερμίδας τους. Ωστόσο με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι; Γνωστή και ως βιταμίνη Α, αυτό που κάνει τη ρετινόλη τόσο σπουδαία είναι ότι προάγει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε