Δερματολογικά

Καρκίνος του δέρματος: Πιο δύσκολη η ανίχνευσή του τον χειμώνα

Καθώς η θερμοκρασία πέφτει και ξαφνικά σκοτεινιάζει από τις 5.00 το απόγευμα, όλοι μας προσπαθούμε να ντυθούμε με τα πιο ζεστά μας ρούχα προκειμένου να νιώσουμε ζεστά και άνετα μέσα στο σπίτι.

Αλλά αυτή η αλλαγή της σεζόν (και της ντουλάπας μας) πρέπει περισσότερο από ποτέ να μας ευαισθητοποιήσει για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος. Γιατί τώρα; Γιατί πολύ απλά αν υπάρχει ένας καρκίνος στο δέρμα μας είναι πιο πιθανό να χαθεί, καθώς οι άνθρωποι έχουν την τάση να μην ενδιαφέρονται για το σώμα τους ιδιαίτερα.

«Συνήθως παρατηρούμε μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνου του δέρματος την άνοιξη και το καλοκαίρι όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε πολλές περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος και τον χειμώνα», λέει ο Δρ Adam Friedmann, κορυφαίος δερματολόγος στο Stratum Clinics. «Έχουμε δει αρκετούς ασθενείς μέχρι στιγμής που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του δέρματος μέσα στον χειμώνα και αυτό είναι συχνά ένα «χτύπημα» του ήλιου που έχει προέλθει από τους καλοκαιρινούς μήνες όμως μέσα στον χειμώνα αρχίζει να εκδηλώνεται», προσθέτει ο γιατρός. «Η βλάβη του δέρματος μπορεί να είναι σταδιακή και δεν εκδηλώνεται πάντα αμέσως μετά την έκθεσή μας στον ήλιο, οπότε κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι αλλαγές στα κύτταρά μας μπορούν να γίνουν μεγάλες, οι σπίλοι να μεγαλώσουν και να επηρεάσουν πολλά στρώματα του δέρματός μας», εξηγεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Cancer Research UK, τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του δέρματος έχουν αυξηθεί περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) για τις γυναίκες από το 2004, πιθανώς λόγω της αύξησης των ταξιδιών στο εξωτερικό.

Και ποια είναι η λύση;

«Σας συνιστώ να κάνετε μια γρήγορη αυτοεξέταση τον χειμώνα μπροστά στον καθρέφτη σας, μετά από το ντους σας. Ρίξτε μια ματιά σε όλο το δέρμα και ψάξτε διεξοδικά κάτι νέο ή διαφορετικό», λέει ο Δρ Friedmann. «Αναζητήστε οτιδήποτε ξεχωρίζει από τους άλλους σπίλους, αλλάζοντας σε σχήμα, χρώμα ή μέγεθος. Εν ολίγοις, οτιδήποτε φαίνεται πολύ διαφορετικό, παρατηρήστε το».

Μια τέτοια ψηλάφηση δύο φορές το χειμώνα είναι μια χαρά. Να θυμάσαι πως ο καρκίνος του δέρματος ενώ είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους στον κόσμο, εάν εντοπιστεί γρήγορα είναι εύκολα θεραπεύσιμος. Οπότε έφτασε η στιγμή να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου όσο μένεις στο σπίτι. Κάτι σωτήριο και όμως παντελώς ανέξοδο!

Δερματολογικά

23.11.2023

Ρετινόλη: Με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι;

H ρετινόλη, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά που οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να χρησιμοποιούν για την περιποίηση της επιδερμίδας τους. Ωστόσο με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι; Γνωστή και ως βιταμίνη Α, αυτό που κάνει τη ρετινόλη τόσο σπουδαία είναι ότι προάγει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε