Ασθένειες

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

Στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής Max Planck επιστήμονες μελέτησαν την αντίδραση της κόρης των ματιών των συμμετεχόντων σε σχετική μελέτη.

Στους υγιείς συμμετέχοντες, οι κόρες των ματιών διαστέλλονταν κατά τη διάρκεια της εργασίας εν αναμονή μιας ανταμοιβής, αντίδραση που ήταν λιγότερο έντονη στους συμμετέχοντες με κατάθλιψη.

«Η μειωμένη αντίδραση της κόρης ήταν ιδιαίτερα αισθητή στους ασθενείς που δεν μπορούσαν πλέον να νιώσουν ευχαρίστηση και ανέφεραν απώλεια ενέργειας», λέει ο Andy Brendler, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. Αυτό το αίσθημα ατονίας είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης.

«Το εύρημα αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τους φυσιολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την ατονία», εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Victor Spoormaker.

Η αντίδραση της κόρης του ματιού αποτελεί, μεταξύ άλλων, δείκτη για τη δραστηριότητα του locus coeruleus, της δομής του εγκεφάλου με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση νευρώνων που αντιδρούν στον νευροδιαβιβαστή νορεπινεφρίνη, βασικό συστατικό της αντίδρασης στο στρες και της αύξησης της διέγερσης, δηλαδή της ενεργοποίησης του νευρικού συστήματος.

«Η μειωμένη ανταπόκριση της κόρης στους ασθενείς με μεγαλύτερη ατονία δείχνει ότι η έλλειψη ενεργοποίησης του locus coeruleus είναι μια σημαντική φυσιολογική διαδικασία που βρίσκεται πίσω από το αίσθημα ατονίας», λέει ο Spoormaker.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσο περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα είχαν οι συμμετέχοντες, τόσο μειωνόταν η ανταπόκριση της κόρης.

Η κορομετρία (pupillometry), δηλαδή η μέθοδος εξέτασης που περιλαμβάνει τη μέτρηση της διαμέτρου της κόρης του οφθαλμού και τις μεταβολές αυτής κάτω από την επίδραση διάφορων ερεθισμάτων (π.χ. σκότος), θα μπορούσε να αποτελέσει συμπληρωματική μέθοδο διάγνωσης και να συμβάλει στην ανάπτυξη εξατομικευμένων στρατηγικών θεραπείας για την κατάθλιψη.

Για παράδειγμα, εάν ένας ασθενής παρουσιάζει σημαντικά μειωμένη ανταπόκριση της κόρης, τα αντικαταθλιπτικά που δρουν στο νευρικό σύστημα θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα φάρμακα.

Η δοσολογία των φαρμάκων θα μπορούσε επίσης να βελτιστοποιηθεί με βάση την αντίδραση της κόρης.

Δεδομένου ότι το 30% των καταθλιπτικών ασθενών δεν βλέπουν βελτίωση των συμπτωμάτων με τη χρήση των διαθέσιμων σήμερα φαρμάκων, απαιτείται επειγόντως η κατανόηση των φυσιολογικών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από την κατάθλιψη και η βελτιστοποίηση της διάγνωσης και της θεραπείας.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε