Ασθένειες

Τέσσερα συστατικά που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αν έχετε έκζεμα

Όσοι έχουν έκζεμα, γνωρίζουν καλά ότι το δέρμα τους περνάει από διάφορες φάσεις και καλό είναι να το διατηρούν ενυδατωμένο όσο γίνεται. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να προσέχουν ή ακόμα και να αποφεύγουν κάποια συστατικά προϊόντων δέρματος.

«Υπάρχουν συστατικά που μπορεί δυνητικά να στεγνώσουν ή να ερεθίσουν το δέρμα, και έτσι κάποιος με έκζεμα θα πρέπει να προσέχει και να χρησιμοποιεί απαλές συνθέσεις», λέει στο wellandgood ο Hadley King, MD, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, «κάθε περίπτωση εκζέματος είναι διαφορετική, όπως και τα σκευάσματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά, επομένως δεν υπάρχουν πραγματικά απόλυτες αντενδείξεις», προσθέτει.

Με άλλα λόγια, εάν αντιμετωπίζετε έκζεμα, υπάρχουν ορισμένα συστατικά που πρέπει να προσέχετε ή και να αποφεύγετε.

1. Άρωμα

Αν και τα αρωματικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος μπορεί να είναι μια απόλαυση για τις αισθήσεις, μπορεί να βλάψουν τον φραγμό του δέρματος. Τα περισσότερα αρώματα σε προϊόντα είναι ένας συνδυασμός 10 ή περισσότερων μεμονωμένων συστατικών.

«Είναι συνήθως ερεθιστικά σε ασθενείς με έκζεμα και μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργία. Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειώσετε: Η επιλογή μιας φόρμουλας “χωρίς άρωμα” δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια για τις μυρωδιές τους, επομένως είναι σημαντικό να αναζητάτε προϊόντα που δεν είναι μόνο χωρίς τεχνητό άρωμα, αλλά και χωρίς φυσικά, δυνητικά ερεθιστικά εκχυλίσματα.

2. Άλφα-υδροξυοξέα

Τα άλφα-υδροξυοξέα είναι χημικά απολεπιστικά που δρουν λιώνοντας την «κόλλα» που συγκρατεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στην επιφάνεια του δέρματός σας. Αν και τείνουν να είναι πιο ήπια από τα τυπικά φυσικά απολεπιστικά (γνωστά και ως scrubs που δρουν αφαιρώντας αυτά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος), μπορεί να είναι ακόμα πιο επιθετικά για όσους έχουν έκζεμα. Το γαλακτικό οξύ – το οποίο έχει ενυδατικές ιδιότητες – είναι το ασφαλέστερο για δέρμα με τάση για έκζεμα.

3. Ρετινοειδή

Όσο ευεργετικά μπορεί να είναι τα ρετιονοειδή για την καταπολέμηση της ακμής και των ρυτίδων, έχουν τη φήμη ότι είναι ερεθιστικά. Ευτυχώς, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσετε εντελώς από τη ρουτίνα σας. Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τη ρετινόλη σε δέρμα με τάση για έκζεμα είναι να κάνετε μασάζ στο πρόσωπό σας με μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού μετά την εφαρμογή ενυδατικής κρέμας, η οποία θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την υπερβολική ξηρότητα.

4. Σαπούνι

Αν και πιθανότατα δεν χρειάζεται να σας πούμε τους κινδύνους του πλυσίματος του προσώπου σας με σαπούνι, δεν βλάπτει ποτέ μια υπενθύμιση. Οι αληθινές πλάκες σαπουνιού, ιδιαίτερα εκείνες που λένε ότι είναι εντελώς φυσικές, είναι φτιαγμένες με αλυσίβα με τον παλιομοδίτικο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι το pH του σαπουνιού είναι 10 ή 11 που βλάπτει τον φραγμό του δέρματος.

Τι να κάνετε εάν ερεθίσετε το δέρμα σας με ένα από αυτά τα συστατικά

Τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης δέρματος περιέχουν μια ποικιλία συστατικών, γεγονός που καθιστά πολύ εύκολο να εφαρμόσετε κατά λάθος στο δέρμα με τάση για έκζεμα. Εάν διαπιστώσετε ότι το δέρμα σας αντιδρά άσχημα σε ένα προϊόν, ελέγξτε την ετικέτα για να βρείτε το ερεθιστικό συστατικό, και μην το ξαναχρησιμοποιήσετε.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε