Ασθένειες

Νέα έρευνα: Βακτήριο που βρίσκεται στο έντερο μπορεί να «πυροδοτήσει» τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο ανακάλυψαν ότι ένα βακτήριο που βρίσκεται στο έντερο μπορεί να «πυροδοτήσει» τη ρευματοειδή αρθρίτιδα σε άτομα που ήδη αντιμετωπίζουν κίνδυνο για την αυτοάνοση πάθηση.

Η Kristine Kuhn, αναπληρώτρια καθηγήτρια ρευματολογίας και επικεφαλής της ομάδας ερευνητών δήλωσε:

«Διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να εντοπίσουμε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας με βάση ορολογικούς δείκτες και ότι αυτοί οι δείκτες μπορεί να υπάρχουν στο αίμα για πολλά χρόνια πριν από τη διάγνωση.

Όταν εξετάσαμε τα αντισώματα, είδαμε ότι η μία είναι η κανονική κατηγορία αντισωμάτων που βλέπουμε στην κυκλοφορία του αίματος, η άλλη όμως είναι αντισώματα που συνήθως συνδέουμε με τον βλεννογόνο, του στόματος, του εντέρου ή των πνευμόνων.

Αρχίσαμε τότε να αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάτι στο βλεννογόνο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη ρευματοειδή αρθρίτιδα».

Ανακαλύπτοντας ένα νέο βακτήριο

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο σε συνεργασία με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, πήραν τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν από κύτταρα του ανοσοποιητικού ατόμων των οποίων οι δείκτες αίματος έδειχναν ότι διατρέχουν κίνδυνο για τη νόσο και τα αναμείξανε με τα κόπρανα ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο, για να βρουν τα βακτήρια που συνδέονταν με τα αντισώματα.

Για να επιβεβαιώσουν την υπόθεσή τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ζωικά μοντέλα για να φιλοξενήσουν τα βακτήρια που ανακαλύφθηκαν.

Αυτά τα πειράματα έδειξαν ότι τα βακτήρια όχι μόνο προκάλεσαν την ανάπτυξη δεικτών στο αίμα που υπάρχουν σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά κάποια ζωικά μοντέλα ανέπτυξαν πλήρη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι τα Τ κύτταρα στο αίμα των ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα ανταποκρίνονται σε αυτά τα βακτήρια, αλλά τα άτομα που κατά τα άλλα είναι υγιή δεν ανταποκρίνονται.

Μέσα από μελέτες σε ανθρώπους και ζωικά μοντέλα, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι αυτά τα βακτήρια συσχετίζονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Προκαλούν μια ασθένεια παρόμοια με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα στα ζωικά μοντέλα και στους ανθρώπους, και φάνηκε ότι αυτό το βακτήριο πυροδοτεί ανοσοαποκρίσεις ειδικές για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ένας νέος στόχος για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Εάν το μοναδικό είδος βακτηρίων ευθύνεται πράγματι για την ανοσολογική απόκριση που οδηγεί σε ρευματοειδή αρθρίτιδα σε άτομα που ήδη διατρέχουν κίνδυνο για τη νόσο, λέει η Kuhn, ίσως είναι δυνατό να στοχεύσουμε τα βακτήρια με φάρμακα για να αποτρέψουμε αυτή την απόκριση.

«Το επόμενο βήμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε, σε μεγαλύτερους πληθυσμούς ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα, εάν αυτά τα βακτήρια συσχετίζονται με άλλες γενετικές, περιβαλλοντικές και βλεννογονικές ανοσολογικές αποκρίσεις και, τελικά, με την ανάπτυξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας», λέει η Kuhn.

«Τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα δείκτη χρήσιμο στην πρόβλεψη του ποιος θα αναπτύξει ρευματοειδή αρθρίτιδα και την εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης. Η άλλη δυνατότητα είναι, εάν καταλάβουμε πώς πυροδοτεί αυτές τις ανοσολογικές αντιδράσεις, να καταφέρουμε να εμποδίσουμε την ικανότητα των βακτηρίων να προκαλούν τη νόσο».

Η έρευνα διήρκεσε πέντε χρόνια και σε αυτή συμμετείχαν άνθρωποι που ανακάλυψαν ότι διέτρεχαν κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα και προσφέρθηκαν εθελοντικά να υποστηρίξουν την προσπάθεια.

Οι ερευνητές θέλουν να εξετάσουν πώς ακριβώς τα βακτήρια ενεργοποιούν αυτή την ανοσολογική απόκριση, καθώς και διαφορετικές μεθόδους αποκλεισμού αυτής της αντίδρασης.

«Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνολογίες που θα μπορούσαν να στοχεύσουν επιλεκτικά ένα βακτήριο στο μικροβίωμα του εντέρου, για να το αποτρέψουν, για παράδειγμα, από το να έχει ανοσογονική επίδραση στον ξενιστή», λέει η Kuhn.

«Για πολύ καιρό, οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να είναι μια χρήσιμη θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αντί όμως των παραδοσιακών αντιβιοτικών που εξοντώνουν μια μεγάλη ομάδα βακτηρίων, θα μπορούσαμε να στοχεύσουμε επιλεκτικά αυτό το βακτήριο ή τις επιδράσεις του» καταλήγει.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού