Ασθένειες

Αυτή η διατροφική συνήθεια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 27%

Όλοι μας γνωρίζουμε πως το κάπνισμα αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους λόγους που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου. Ωστόσο σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μπορείτε να μειώσετε περαιτέρω τον κίνδυνο θανάτου ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή.

Στη μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI) και δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, έγινε ανάλυση δεδομένων από 159.937 πρώην καπνιστές που συμμετείχαν στη Μελέτη Διατροφής και Υγείας του NIH-AARP το 1995 και το 1996.

Οι συμμετέχοντες, που ήταν κατά μέσο όρο 62,6 ετών, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής τους. Στη μελέτη συνέκριναν επίσης τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων με τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής 2015.

Οι συμμετέχοντες των οποίων οι δίαιτες σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στον δείκτη είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους των οποίων οι βαθμολογίες ήταν οι χαμηλότερες.

Με απλά λόγια, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πρώην καπνιστές που κάνουν υγιεινή διατροφή μπορεί να ζήσουν περισσότερο από τους πρώην καπνιστές που δεν το κάνουν.

Αναλύοντας περαιτέρω τα ευρήματα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες είχαν επίσης 24% χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, 28% χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο και 30% χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αναπνευστική νόσο.

Αυτή η διατροφική συνήθεια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 27%

«Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπως συνιστάται από πολλούς εθνικούς οργανισμούς, τείνει να περιλαμβάνει τις ίδιες ή παρόμοιες συστάσεις υγιεινής διατροφής και σωματικής δραστηριότητας για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και την προστασία από την εμφάνιση πολλών χρόνιων ασθενειών», λέει η Kiran Campbell, RD.

Όσον αφορά το είδος της υγιεινής διατροφής που θα μπορούσε να είναι καλύτερο για πρώην καπνιστές, η Campbell εξηγεί ότι «η σύσταση για υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα φρούτων, λαχανικών, χόρτα και φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά, ολικές πρωτεΐνες, θαλασσινά και φυτικές πρωτεΐνες και τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά οξέα».

Επιπλέον, «η σύσταση περιλαμβάνει επίσης ορισμένους περιορισμούς [όπως] τον περιορισμό της πρόσληψης επεξεργασμένων δημητριακών, νατρίου, πρόσθετων σακχάρων και κορεσμένων λιπαρών».

Η Campbell επισημαίνει επίσης ότι «υπάρχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά που οι καπνιστές και οι πρώην καπνιστές μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουν».

«Για παράδειγμα, η βιταμίνη C είναι ένα θρεπτικό συστατικό που χρειάζονται περισσότερο οι καπνιστές σε σύγκριση με εκείνους που απέχουν από το κάπνισμα», λέει η Campbell.

«Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα βήτα-καροτίνης, σεληνίου, ψευδαργύρου, βιταμίνης Ε και αρκετών βιταμινών Β.

Αυτό οφείλεται κυρίως στις επιβλαβείς καρκινογόνες ουσίες που υπάρχουν στα τσιγάρα και στον καπνό που εισπνέεται από αυτά.

Έχει οξειδωτική δράση στα Η αναφορά επισημαίνει επίσης ότι οι καπνιστές είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα εκείνα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και καροτίνες.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε