Ασθένειες

6 πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που πιστεύεται ότι συμβαίνει όταν τα λευκά αιμοσφαίρια σας παράγουν υπερβολική ποσότητα ορισμένων χημικών ουσιών, προκαλώντας με τη σειρά τους φλεγμονή. Αυτό προκαλεί το σχηματισμό και το θάνατο των δερματικών κυττάρων πολύ πιο γρήγορα από το φυσιολογικό. Αυτό οδηγεί σε μια παχιά συσσώρευση κυττάρων στο δέρμα σας. Η συσσώρευση παίρνει τη μορφή των κόκκινων εξανθημάτων που είναι χαρακτηριστικά της ψωρίασης.

Αν και τα πιο ορατά συμπτώματα εμφανίζονται στο δέρμα σας, η ψωρίαση μπορεί να έχει και άλλες επιπλοκές, όπως η αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και νόσου του Crohn.

Όταν έχετε ψωρίαση, δεν πρόκειται ποτέ να απαλλαγείτε εντελώς από αυτήν, αλλά τα συμπτώματά σας μπορούν να έρχονται και να φεύγουν. Οι εξάρσεις ή οι αναζωπυρώσεις της πάθησης μπορούν να προκληθούν από διάφορα πράγματα. Η αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα συμπτώματά σας υπό έλεγχο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν έχουν όλοι όσοι πάσχουν από ψωρίαση τις ίδιες εκλυτικές αιτίες, αλλά εδώ είναι μερικές κοινές που πρέπει να προσέξετε.

Ξεπερνάτε μια λοίμωξη

Ιδιαίτερα μια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο βακτήριο. Μερικοί άνθρωποι έχουν έξαρση της ψωρίασης μετά από λοίμωξη του λαιμού με στρεπτόκοκκο, ωτίτιδα, βρογχίτιδα, αμυγδαλίτιδα ή αναπνευστική λοίμωξη. Αυτό είναι λογικό επειδή οι λοιμώξεις φτάνουν στην καρδιά των αιτιών της ψωρίασης: το ανοσοποιητικό σύστημα. Μερικοί άνθρωποι έχουν έξαρση ακόμη και χωρίς εμφανή συμπτώματα λοίμωξης, αλλά ένα τεστ στρεπτόκοκκου μπορεί να αποκαλύψει λοίμωξη από το μικρόβιο.

Έχετε τραυματιστεί

Τραυματισμοί του δέρματος, όπως μια γρατζουνιά ή ένα κόψιμο ή ακόμη και ένα ηλιακό έγκαυμα, τσίμπημα εντόμου ή νέο τατουάζ μπορούν να προκαλέσουν κάτι που ονομάζεται απόκριση Koebner ή φαινόμενο Koebner.

Εδώ, μια ψωριασική βλάβη εμφανίζεται σε μια περιοχή του σώματος όπου η ψωρίαση συνήθως δεν εμφανίζεται. (Οι βλάβες της ψωρίασης εμφανίζονται συχνότερα στο τριχωτό της κεφαλής, στα γόνατα, στους αγκώνες και στο κάτω μέρος της πλάτης.)
Είστε αγχωμένοι

Τόσο οι λοιμώξεις όσο και το τραύμα στο δέρμα μπορούν να θεωρηθούν ως φυσικοί στρεσογόνοι παράγοντες, αλλά το ψυχολογικό στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει έξαρση της ψωρίασης. Στην πραγματικότητα, το άγχος είναι ένας από τους πιο κοινούς εκλυτικούς παράγοντες της ψωρίασης. Για ορισμένους ανθρώπους, σηματοδοτεί το πρώτο επεισόδιο της νόσου. Μια συγκεκριμένη εκδήλωση του άγχους ο μη καλός ύπνος είναι ο κυριότερος παραβάτης, λέει η Emily Newsom, MD, κλινική βοηθός καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA.

Οι συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες που χαλαρώνουν το στρες, όπως ο διαλογισμός και ο βελονισμός, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εξάρσεων σε άτομα με ψωρίαση, σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο JAMA Dermatology.

Τα πιο δραστικά μέτρα μπορεί να επιφέρουν ακόμη πιο δραστικά αποτελέσματα. “Έχω δει ανθρώπους που έχουν μετακομίσει σε ένα λιγότερο αγχωτικό περιβάλλον και μου λένε ότι ευημερούν, λέει η Michele S. Green, MD, δερματολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης.

Πίνετε ή καπνίζετε

Ωστόσο, η μείωση του στρες δεν είναι πάντα εύκολη όταν ζείτε με ψωρίαση. Ορισμένες από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση του δέρματος μπορεί στην πραγματικότητα να την επιδεινώσουν. Το αλκοόλ, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει τη νόσο, ιδίως στους άνδρες. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να κάνει ορισμένες θεραπείες για την ψωρίαση λιγότερο αποτελεσματικές.

Το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης και μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, εάν την εμφανίσετε. Σε μια μελέτη, οι μη καπνιστές με ψωρίαση είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ύφεση από ό,τι οι καπνιστές με ψωρίαση.

Οτιδήποτε είναι υπερβολικό προκαλεί στρες στο σώμα σας, λέει ο Dr. Newsom. “Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την ψωρίαση

Μόλις γέννησατε

Στις γυναίκες, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να επιδεινώσουν την ψωρίαση. Σε γενικές γραμμές, τα υψηλότερα επίπεδα ορμονών φαίνεται να προστατεύουν από τις εξάρσεις της ψωρίασης, ενώ η πτώση των επιπέδων μπορεί να τις επιδεινώσει.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ψωρίαση μπορεί να φουντώσει κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εμμηνόπαυσης και μετά την απόκτηση ενός μωρού.

Για τον ίδιο λόγο, η ψωρίαση τείνει να καθαρίζει στις έγκυες γυναίκες. “Ορισμένες έγκυες γυναίκες με ψωρίαση θα καλυτερεύσουν, επειδή η εγκυμοσύνη είναι μια φυσική ανοσοκατασταλτική κατάσταση, εξηγεί ο Dr. Newsom. Το ίδιο συμβαίνει μερικές φορές και με άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως ο λύκος.

Ξεκινήσατε μια νέα φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης. Αυτά περιλαμβάνουν το λίθιο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής και άλλων ψυχιατρικών καταστάσεων, ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ελονοσίας, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη και ορισμένα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση όπως οι β-αποκλειστές.

Μερικές φορές η αλλαγή των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση μπορεί να βοηθήσει, λέει ο Δρ Νιούσομ.

Εάν πιστεύετε ότι ένα φάρμακο είναι η αιτία για την έξαρση της ψωρίασης, μη σταματήσετε να το παίρνετε χωρίς να ρωτήσετε πρώτα το γιατρό σας.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε