Ασθένειες

Ελπίδα για θεραπεία της νόσου Alzheimer

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το μονοκλωνικό αντίσωμα «aducanumab» (αντουκανουμάμπη) ως την πρώτη μετά το 2003, θεραπεία αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer, έπειτα από μακρά πορεία αντιπαραθέσεων σε σχέση με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του φαρμάκου.

To aducanumab, είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που αναγνωρίζει και συνδέεται με τις πλάκες του β-αμυλοειδούς, που αποτελούν το αποτύπωμα της νόσου Alzheimer στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με την αμυλοειδική θεωρίαη ασθένεια εμφανίζεται λόγω της συγκέντρωσης στον εγκέφαλο των πλακών β-αμυλοειδούς που προκαλούν τελικά νευροεκφύλιση και συνολικά όλο το φάσμα διαταραχών της νόσου με:

-έκπτωση στη μνήμη,

-τη λειτουργικότητα,

-δυσχέρεια στον προσανατολισμό,

-αλλαγές στη συμπεριφορά ως πλήρη απώλεια της αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας του ατόμου.

To aducanumab αναγνωρίζει αυτές τις πλάκες και προωθεί τη διάσπαση και εκκαθάρισή τους.

Με αυτόν τον τρόπο καθυστερεί τον εκφυλισμό των λειτουργιών του εγκεφάλου και, αν χορηγηθεί έγκαιρα, αποτρέπει την εμφάνιση των πιο σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου.

Αυτή τη στιγμή, το aducanumab είναι το πρώτο φάρμακο για τη νόσο Alzheimer,  που ανάμεσα σε χιλιάδες κλινικές δοκιμές για δύο δεκαετίες, κατέγραψε θετικά αποτελέσματα“, αναφέρει η κ. Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Νευρολόγος – Διευθύντρια Β’ Νευρολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν, προσθέτοντας:

Φαίνεται να προσφέρει  μερική εξάλειψη των αμυλοειδικών πλακών και επιβράδυνση της νοητικής έκπτωσης των ασθενών, αποτελέσματα τα οποία ενισχύονται με τη δόση και τον χρόνο χρήσης του φαρμάκου“.

Οι κλινικές μελέτες για το φάρμακο ξεκίνησαν το 2012, μελετήθηκε σε πάνω από 2800 ασθενείς και τα αποτελέσματα αναλύθηκαν επανειλημμένα μέχρι τελικά να γίνει αποδεκτό και να εγκριθεί το 2021.

Πρόκειται να κυκλοφορήσει με την ονομασία Aduhelm, ενώ θα χορηγείται μόνο σε κέντρα θεραπείας υψηλής εξειδίκευσης, εφόσον ο τρόπος χορήγησής του είναι με την ενδοφλέβια οδό μία φορά το μήνα και αφορά αυστηρά επιλεγμένους ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση ή πολύ αρχικό στάδιο της νόσου Alzheimer.

Ανακούφιση και ενθουσιασμός σε ασθενείς και φροντιστές

Είναι αλήθεια ότι η ανακούφιση και ο ενθουσιασμός από τη θετική εξέλιξη αυτή είναι σε υψηλά επίπεδα στους ασθενείς, στους ανθρώπους που τους φροντίζουν και στους θεράποντες γιατρούς τους, παράλληλα όμως αναζωπυρώνεται ο προβληματισμός για τη διαθεσιμότητα του φαρμάκου, για την καταλληλότητα του φαρμάκου για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, για τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη θεραπεία και για τα μακροπρόθεσμα ατομικά και κοινωνικά κόστη και οφέλη“, επισημαίνει η κ. Γιαννοπούλου.

Σίγουρα πρόκειται για μία εξαιρετικής σημασίας δυνατότητα –προσθέτει- που θα πρέπει να τη χειρισθούμε με τη μέγιστη σοφία ως θεράποντες και ως θεραπευόμενοι, για να αποδώσει τα ευεργετήματα που προσδοκούμε.

Παράλληλα δεν ξεχνάμε ότι η έρευνα για τη νόσο συνεχίζεται δυναμικά για ακόμη περισσότερες θεραπευτικές παρεμβάσεις και ότι η πρόληψη της νόσου Alzheimer, που συνίσταται ουσιαστικά στη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής τουλάχιστον της δικής μας και των ανθρώπων της οικογένειάς μας οφείλει στις μέρες μας να αποτελεί προτεραιότητά μας”, καταλήγει η κ. Γιαννοπούλου.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε