Ασθένειες

Προδιαβήτης: Το «καμπανάκι» του οργανισμού για να προλάβετε τον διαβήτη

Προδιαβήτης: Το «καμπανάκι» του οργανισμού για να προλάβετε τον διαβήτη

Ο προδιαβήτης είναι, όπως δηλώνει και το όνομά του μια διαταραχή που προηγείται του διαβήτη και αυξάνει τις πιθανότητες διαβήτη.

Ωστόσο και υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αντιληπτός από το άτομο που τον έχει και θα αντιμετωπιστεί εγκαίρως έχει μια «θετική» πλευρά, καθώς μπορεί να οδηγήσει με επιτυχία στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη και μάλιστα με φυσικούς τρόπους όπως η προσεγμένη διατροφή και η άσκηση.

Τι είναι ο προδιαβήτης

O προδιαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα βρίσκονται πάνω από τα φυσιολογικά όρια, αλλά κάτω από τα καθορισμένα όρια του σακχαρώδη διαβήτη.

Τα άτομα που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, θεωρείται ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ένα βάθος χρόνου 2 με 10 χρόνια, αν δεν αντιμετωπίσουν τον προδιαβήτη τους“, εξηγεί ο κ. Κάρολος Παπαλαζάρου -Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διαβητολογικό – Καρδιομεταβολικό Κέντρο Metropolitan Hospital.

Παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις η μακροχρόνια βλάβη στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα που συνοδεύει συνήθως τον διαβήτη μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει, στις περισσότερες αρκούν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, για την αποφυγή της εξέλιξης της κατάστασης αυτής σε σακχαρώδη διαβήτη.

Στον προδιαβήτη συνήθως δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα και μπορεί να εξελιχθεί αθόρυβα, αν και κάποιες φορές ενδέχεται να παρουσιαστούν κάποια κοινά συμπτώματα διαβήτη όπως:

-αίσθημα δίψας,

-συχνουρία,

-αίσθημα κόπωσης,

-ζάλη και,

-θολή όραση.

Επίσης, κάποια άτομα με προδιαβήτη μπορεί να αναπτύξουν μελανίζουσα ακάνθωση, μια κατάσταση που σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, κατά την οποία το δέρμα γίνεται πιο σκούρο, πιο σκληρό και «μυρίζει».

 Κάποια άτομα με προδιαβήτη παρουσιάζουν αντιδραστική υπογλυκαιμία 2-3 ώρες μετά το γεύμα τους, εμφανίζοντας τα χαρακτηριστικά συμπτώματά της, όπως αίσθημα νευρικότητας, εφίδρωση, αίσθημα υπνηλίας ή κόπωσης, ζάλη κ.λπ“, σημειώνει ο κ. Παπαλαζάρου.

Οι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης προδιαβήτη και ακόλουθης εξέλιξής του σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι:

-Η ηλικία: ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε. Άτομα με ηλικία μεγαλύτερη των 45 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

-Το φύλο: οι γυναίκες αναπτύσσουν σακχαρώδη διαβήτη 50% συχνότερα από τους άντρες.

-Η γλυκόζη νηστείας: τιμή της γλυκόζης νηστείας από 100 έως 125 χιλιοστόγραμμα αποτελεί χαρακτηριστικό σημάδι του προδιαβήτη και παράγοντα κινδύνου για την εξέλιξή του σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

-Η συστολική αρτηριακή πίεση: η υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης προδιαβήτη και εξέλιξης αυτού σε σακχαρώδη διαβήτη.

-Η HDL χοληστερόλη: εάν η HDL χοληστερόλη είναι <35 και τα τριγλυκερίδια >250 αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη.

-Το σωματικό βάρος: υπέρβαρα άτομα με δείκτη μάζας σώματος >25 κινδυνεύουν περισσότερο.

Επίσης, όσο περισσότερο λίπος είναι αποθηκευμένο στο σώμα και ειδικά γύρω από την κοιλιά τόσο περισσότερο αυξάνεται η ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη και συγχρόνως ο κίνδυνος για ανάπτυξη προδιαβήτη και σακχαρώδη διαβήτη.

-Η σωματική άσκηση: η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου.

-Το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη: εάν ένας συγγενής πρώτου βαθμού, όπως οι γονείς ή τα αδέλφια πάσχουν από διαβήτη αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος για προδιαβήτη και σακχαρώδη διαβήτη.

-Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστες περιόδους εμμηνόρροιας, υπερβολική τριχοφυΐα και παχυσαρκία.

Έρευνες έδειξαν ότι αυτό το σύνδρομο συσχετίζεται με διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.

-Ο διαβήτης κύησης: ένας παράγοντας κινδύνου είναι επίσης ένα ιστορικό διαβήτη κύησης ή γέννησης ενός μωρού που ζυγίζει περισσότερο από 4 κιλά.

-Ο ύπνος: έρευνες έχουν συνδέσει διαταραχές ύπνου όπως η υπνική άπνοια, με τον αυξημένο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη.

Επίσης άτομα που εργάζονται τη νύχτα, ή δεν έχουν σταθερό πρόγραμμα ύπνου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Αντιμετώπιση

-Απώλεια του περιττού βάρους για τα υπέρβαρα άτομα:

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής αναφορικά με την πρόληψη του διαβήτη, με ποσοστό μείωσης του κινδύνου από 40% ως 70% σε ενήλικες με προδιαβήτη.

Οι παρεμβάσεις αυτές επικεντρώνονται:

-στην απώλεια βάρους,

-στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και,

-στην αλλαγή διατροφικών συνηθειών.

Η απώλεια βάρους, για τα υπέρβαρα άτομα, είναι αρκετές φορές ικανή από μόνη της να αποτρέψει την εξέλιξη του προδιαβήτη σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2“, τονίζει ο κ. Παπαλάζάρου.

Ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής: κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους και αποφυγής του προδιαβήτη απαιτείται η τήρηση ενός εξισορροπημένου προγράμματος διατροφής ανάλογου με αυτό που δίνεται σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, το οποίο θα πρέπει να σχεδιάζεται από τον θεράποντα ιατρό ή τον διατροφολόγο.

Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως:

-πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (όπως άπαχα κρέατα, ψάρια και ασπράδια αυγών), -φυτικές ίνες (όπως λαχανικά, άγουρα φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης),

-καλά λιπαρά οξέα (από σολομό, αμύγδαλα, αβοκάντο) και,

θα πρέπει να περιορίζει τα σάκχαρα (ζάχαρη, γλυκά),

τα αμυλούχα τρόφιμα (όπως πατάτα, ζυμαρικά, ψωμί) και.

τα ζωικά λίπη (όπως χοιρινό κρέας, αλλαντικά κ.λπ.).

Μαγνήσιο: Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι μια από τις σημαντικές ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών σε ενήλικες, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε άλλες ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών, προβλήματα ύπνου και υπέρταση που αποτελούν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.

Σημαντικές πηγές μαγνησίου αποτελούν:

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το αβοκάντο, τα όσπρια, και οι ξηροί καρποί, ενώ υπάρχει και στο εμπόριο σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Κανέλα Κεϋλάνης: Η κανέλα είναι μια πλούσια πηγή πολυφαινολών και έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη γλυκόζη του αίματος και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Medicinal Food διαπίστωσε ότι η πρόσληψη κανέλας είχε ως αποτέλεσμα μια στατιστικά σημαντική μείωση των επιπέδων της γλυκόζης νηστείας στο αίμα.

Συνένζυμο Q10: Το συνένζυμο Q10 είναι ένα αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στη θεραπεία των φλεγμονωδών καταστάσεων που απειλούν την υγεία.

Η φλεγμονή χαμηλού βαθμού και το οξειδωτικό στρες είναι οι βασικοί παράγοντες στην ανάπτυξη του διαβήτη και των επιπλοκών του και το συνένζυμο Q10 παίζει ζωτικό ρόλο στη μείωση αυτών των επικίνδυνων για την υγεία παραγόντων“, εξηγεί ο κ. Παπαλαζάρου και προσθέτει:

Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Diabetes and Metabolic Disorders διαπίστωσε ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο πλάσμα νηστείας και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης A1C ήταν σημαντικά χαμηλότερα στην ομάδα που έλαβε συμπληρώματα συνένζυμου Q10″.

Συμπερασματικά:

O προδιαβήτης είναι μια κατάσταση η οποία με την κατάλληλη διαχείριση μπορεί να περιοριστεί και να μην εξελιχθεί σε σακχαρώδη διαβήτη, μια νόσο σύνθετη με αρκετές επιπλοκές η οποία χρήζει φαρμακευτικής αντιμετώπισης.

Η διαχείριση αυτή επικεντρώνεται κυρίως στη σωστή διατροφή και στην σωματική άσκηση.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό για τα άτομα που βρίσκονται σε αυτό το προδιαβητικό στάδιο να επισκεφτούν έγκαιρα τον ιατρό τους, ώστε να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες και να προλάβουν την εξέλιξή του σε σακχαρώδη διαβήτη“, καταλήγει ο κ. Παπαλαζάρου.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα
20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ
15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)
14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα
14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε