Ασθένειες

Γαστροοισοφααγική Παλινδρόμηση: 5 αλλαγές στον τρόπο ζωής για την πρόληψη της νόσου

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία αρκετά κοινή νόσος κατά την οποία το γαστρικό οξύ του στομάχου εισέρχεται στον οισοφάγο, γεγονός που συνδέεται με μία σειρά συμπτώματα.

Η νόσος επηρεάζει σχεδόν 1 στους 5 ανθρώπους στο Δυτικό κόσμο.

Παρά την υψηλή αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα στην αντιμετώπιση της νόσου, τα φάρμακα αυτά δεν θα πρέπει να χορηγούνται για παρατεταμένη διάρκεια, καθώς η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στους ασθενείς.

Κατά συνέπεια, η έρευνα εξετάζει σήμερα αλλαγές του τρόπου ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου.

Ποιες Θεραπείες χρησιμοποιούνται σήμερα;

Η συχνότερη κατηγορία φαρμάκων που χορηγείται στους ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPI).

Ορισμένα φάρμακα αυτής της κατηγορίας είναι η ομεπραζόλη και η εσομεπραζόμη.

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων αποκλείουν τις αντλίες γαστρικού οξέος που βρίσκονται στα κύτταρα του στομάχου, περιορίζοντας έτσι σημαντικά την παραγωγή του οξέος αυτού.

Μία άλλη κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συχνά στην αντιμετώπιση της νόσου οι ανταγωνιστές του Η2, όπως η φαμοτιδίνη και η σιμετιδίνη.

Τα φάρμακα αυτά αποκλείουν τους ισταμινικούς υποδοχείς στα κύτταρα που παράγουν γαστρικό οξύ, περιορίζοντας τόσο την παραγωγή γαστρικού οξέος, όσο και την οξύτητα του στομαχικού περιεχομένου“, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.

Αν και τα παραπάνω φάρμακα έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα στους περισσότερους ασθενείς, ένα 10-40% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται θετικά στη λήψη τους.

Ανησυχίες για τα φάρμακα της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης

Το 2019, η ρανιτιδίνη, ένας συχνός ανταγωνιστής των Η2 υποδοχέων, αποσύρθηκε από την αγορά εξ’ αιτίας μίας ουσίας που περιείχε, του NDMA.

Η ουσία αυτή συνδέθηκε από μία μελέτη με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου όταν λαμβάνεται σε υψηλές ποσότητες για μεγάλη διάρκεια.

Ωστόσο, μελέτες που έγιναν αργότερα από το FDA των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι κανένα από τα φάρμακα που χορηγούνται στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν περιέχει υψηλές ποσότητες της ουσίας αυτής, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ασθενείς.

Τελευταία, ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων με μακροπρόθεσμες επιπλοκές, όπως:

-άνοια,

-νεφρική νόσο,

-οστεοπόρωση,

-ορισμένες λοιμώξεις και,

-μειωμένη απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων.

“Σήμερα, ακόμα δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν τα παραπάνω φάρμακα πράγματι αυξάνουν τον κίνδυνο των παραπάνω επιπλοκών.

Οι περισσότερες έρευνες έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, μία πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει αυξημένους κίνδυνος άνοιας σε όσους παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος, προσθέτοντας:.

Κατά συνέπεια, τα φάρμακα αυτά θεωρούνται σήμερα ασφαλή και, όπου υπάρχει σαφή ένδειξη για τη χορήγησή τους, τα οφέλη συνήθως υπερβαίνουν τους κινδύνους”.

Νέα έρευνα εξετάζει αλλαγές στον τρόπο ζωής για την πρόληψη της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης

Παρά την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας, οι ανησυχίες σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει έχουν κατευθύνει την έρευνα προς τις αλλαγές του τρόπου ζωής ως μία μέθοδο πρόληψης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Οι γιατροί συχνά συνιστούν ορισμένες προφανείς προσεγγίσεις στους ασθενείς τους, ωστόσο για τις περισσότερες από αυτές δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

Νέα έρευνα

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα αναλύοντας ένα μεγάλο όγκο δεδομένων από τη μελέτη Nurses’ Health Study II, η οποία περιέχει δεδομένα για 100.000 νοσηλευτές.

Από το παραπάνω δείγμα, οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν 42.955 γυναίκες ηλικίας 42-62 ετών που δεν είχαν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση το 2007.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την ομάδα αυτή για 10 χρόνια.

Στο διάστημα αυτό, 9.291 γυναίκες παρουσίασαν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

5 παράγοντες του τρόπου ζωής που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

Οι συγγραφείς της μελέτης κατάφεραν να ξεχωρίσουν 5 παράγοντες του τρόπου ζωής στις γυναίκες που συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Οι παράγοντες αυτοί ήταν:

  • Το φυσιολογικό βάρος σώματος (δείκτης μάζας σώματος ανάμεσα σε 18.5 και 25)
  • Απουσία καπνίσματος στο ιστορικό
  • Μέτρια ή έντονη άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά
  • Κατανάλωση 2 ή λιγότερων ποτηριών καφέ ανά ημέρα
  • Υγιεινή διατροφή (υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, τροφίμων ολικής αλέσεως, οσπρίων, πουλερικών και ψαριών)

Η έρευνα έδειξε ότι καθένας από τους παραπάνω 5 παράγοντες συνδέεται ανεξάρτητα με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Από τους 5 παράγοντες, αυτός που συνδέθηκε ισχυρότερα ήταν το φυσιολογικό σωματικό βάρος, ενώ αυτός που συνδέθηκε ασθενέστερα ήταν το ιστορικό καπνίσματος.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες που είχαν και τους 5 παραπάνω παράγοντες είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν κανένα από τους 5.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αποτελούν σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης

Η παρούσα μελέτη προσφέρει επιπλέον δεδομένα που αναδεικνύουν το ρόλο του τρόπου ζωής στην πρόληψη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Οι αλλαγές του τρόπου ζωής που εξέτασε η μελέτη δίνονται συχνά ως οδηγίες από τους γιατρούς στους ασθενείς τους και βοηθούν στην πρόληψη αρκετών άλλων παθήσεων, όπως η καρδιαγγειακή νόσος“, επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Η ανύψωση της κεφαλής τη νύχτα (ιδιαίτερα στους ασθενείς που παρουσιάζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τον ύπνο) είναι μία άλλη αποτελεσματική προσέγγιση για την πρόληψη της νόσου, ωστόσο δεν ήταν στους παράγοντες που εξέτασε η παρούσα μελέτη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν εφαρμόσετε επιτυχώς και τους 5 παράγοντες που εξετάστηκαν στη μελέτη, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε εξαλείψει εντελώς την πιθανότητα να παρουσιάσετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Σε αυτή την περίπτωση, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προσφέρει τα περισσότερα οφέλη“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε