Ασθένειες

Άτυπη και τυπική πνευμονία: Ποιες είναι οι διαφορές;

Στην άτυπη πνευμονία ο πυρετός είναι χαμηλότερος από ό, τι στην τυπική πνευμονία. Στην πραγματικότητα, πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καν αυτό το σύμπτωμα. Επίσης, ο βήχας είναι ξηρός και μπορεί να συμβεί συριγμός.

Η πνευμονία είναι μια λέξη που αναφέρεται ιατρικά σε λοίμωξη των πνευμόνων που προκαλείται από ιό ή βακτήριο. Είναι στην πραγματικότητα ένας όρος που αναφέρεται σε πολλές διαφορετικές αιτιολογίες. Ως εκ τούτου, οι γιατροί το διαιρούν συνήθως σε δύο ομάδες: άτυπη και τυπική πνευμονία.

Η ομάδα της άτυπης πνευμονίας ονομάστηκε έτσι κατ ‘αρχήν για να αναφέρεται σε εκείνες που προκαλούνται από διαφορετικά και λιγότερο κοινά μικρόβια από αυτά της τυπικής πνευμονίας. Ωστόσο, σήμερα, οι γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο επίσης για να περιγράψουν τις διαφορές στο συμπτωματικό επίπεδο μεταξύ των δύο.

Η άτυπη πνευμονία προκαλείται κυρίως από το Mycoplasma pneumoniae, ακολουθούμενη και από άλλα άτυπα μικρόβια. Η εκδήλωσή της είναι πιο συχνή το φθινόπωρο και το χειμώνα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με αυτήν την κατάσταση και πώς να την αναγνωρίσετε.

Τι προκαλεί άτυπη πνευμονία;

Όπως αναφέραμε, η άτυπη πνευμονία είναι μια λοίμωξη των πνευμόνων που προκαλείται από λιγότερο κοινούς ιούς ή βακτήρια. Ονομάζεται επίσης πνευμονία με τα πόδια και η μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων συμβαίνει μεταξύ φθινοπώρου και χειμώνα.

Αν και η πιο συνηθισμένη αιτία είναι μια μόλυνση από το M. pneumoniae, άλλα μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν αυτήν την κατάσταση. Τα μικρόβια που σχετίζονται περισσότερο με αυτήν είναι: Coxiella burnetti, Legionella pneumophila, Chlamydia pneumoniae και Chlamydia psitacci.

Κατά γενικό κανόνα, η άτυπη πνευμονία είναι συνήθως ηπιότερη από την τυπική. Ωστόσο, όταν προκαλείται από Legionella, μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές και να έχει υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, αυτός ο τύπος πνευμονίας μπορεί να εμφανιστεί από κρυολόγημα που διαρκεί περισσότερο από επτά ή δέκα ημέρες. Για παράδειγμα, ένα κρυολόγημα που προκαλείται από έναν αναπνευστικό συγκυτιακό ιό που δεν θεραπεύεται σωστά.

Τι συμπτώματα προκαλεί;

Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ άτυπης και τυπικής πνευμονίας είναι τα κλινικά συμπτώματα. Θα εξαρτηθούν, σε μεγάλο βαθμό, από την περιοχή του πνεύμονα όπου βρίσκεται η μόλυνση. Δηλαδή, εάν βρίσκεται στο υψηλότερο μέρος των πνευμόνων, θα υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή.

Συνήθως υπάρχουν συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης, όπως πυρετός γύρω στους 38ºC και ρίγη. Ομοίως, μπορεί να αντιμετωπίσετε πονόλαιμο ή πονοκέφαλο, ακόμη και πόνο στα αυτιά ή στο στήθος. Επειδή υπάρχει γενική δυσφορία, σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσετε απώλεια όρεξης και έμετο.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα άτυπης πνευμονίας είναι ο ξηρός βήχας. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και συριγμό.

Πώς θεραπεύουν και κάνουν διάγνωση οι γιατροί την άτυπη πνευμονία;

Για τη διάγνωση της άτυπης πνευμονίας, είναι σημαντικό ο γιατρός να γνωρίζει όλα τα συμπτώματα. Επιπλέον, θα πρέπει να κάνετε μια πλήρη φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της ακρόασης των πνευμόνων σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να ακούσουν τους θορύβους που προκαλούν οι πνεύμονές σας όταν αναπνέετε.

Όταν πρόκειται για άτυπη πνευμονία, συνήθως υπάρχει ένας ήχος συριγμού όταν αναπνέετε. Ακούγεται παρόμοιο με τον άνεμο. Μερικές φορές θα κάνουν επίσης ακτινογραφία θώρακα, καθώς συχνά αποκαλύπτει τη μόλυνση.

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των αιτίων είναι βακτήρια, η πιο κοινή θεραπεία είναι τα αντιβιοτικά. Εάν η λοίμωξη δεν είναι πολύ σοβαρή, μπορείτε να τα πάρετε από το στόμα για 7 έως 10 ημέρες.

 Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η άτυπη πνευμονία μπορεί να είναι μεταδοτική σε ορισμένες περιπτώσεις.

Για αυτόν τον λόγο, σας συνιστούμε να αποφεύγετε την επαφή με άλλους και να λαμβάνετε επαρκή μέτρα υγιεινής. Ομοίως, όταν εμφανίζετε προειδοποιητικά συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να μάθετε για τις επιλογές θεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε