Ασθένειες

Kαρκίνος του παχέος εντέρου και ασπιρίνη: Γιατί σχετίζονται;

Kαρκίνος του παχέος εντέρου και ασπιρίνη: Γιατί σχετίζονται;
Νέα έρευνα προσφέρει πληροφορίες για την αιτία, που η τακτική, μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης σε χαμηλή δοσολογία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του ορθού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ασπιρίνη εμποδίζει τα κύτταρα του αίματος, που ονομάζονται αιμοπετάλια, να παράγουν ένα ένζυμο. Αυτό το ένζυμο τους επιτρέπει να συσσωρεύονται και να δημιουργούν θρόμβους. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να προσκολληθούν σε αυτούς τους μικρούς θρόμβους αίματος και να εξαπλωθούν (μετάσταση) σε όλο το σώμα.

“Η ασπιρίνη αναστέλλει την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων, η οποία επίσης θα μπορούσε να αναστέλλει τις καρκινικές μεταστάσεις”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Jane Figueiredo, διευθύντρια του κέντρου Community and Population Health Research στο Ινστιτούτο Καρκίνου Samuel Oschin του Cedars-Sinai Medical Center.

Αντί ασπιρίνης, η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη, η ακεταμινοφαίνη και η ναπροξένη δεν συσχετίστηκαν με καλύτερα αποτελέσματα για τον καρκίνο.

Ασπιρίνη και καρκίνος του παχέος εντέρου: Πώς έγινε η έρευνα

Για την μελέτη, η ομάδα της Figueiredo ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 2.500 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο χρόνος χρήσης της ασπιρίνης φαίνεται να παίζει κρίσιμο ρόλο, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ασθενείς που έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη (χαμηλή δόση) για τουλάχιστον 15 μήνες προτού διαγνωστούν με εντοπισμένο καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού ήταν λιγότερο πιθανό να δουν τον όγκο τους να εξαπλώνεται.

«Απαιτούνται περισσότερες επιστημονικές αποδείξεις, αλλά αυτή η συσχέτιση μεταξύ της ασπιρίνης χαμηλής δοσολογίας και των χαμηλότερων ποσοστών θανάτου (σ.σ. από καρκίνο) είναι πολύ σημαντική», δήλωσε η Figueiredo σε σχετικό δελτίο τύπου από το Cedars-Sinai.

Ταυτόχρονα, αν και οι ασθενείς που άρχισαν να παίρνουν ασπιρίνη μετά τη διάγνωση του καρκίνου είχαν καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους που δεν έπαιρναν ασπιρίνη, η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική, σύμφωνα με την μελέτη.

Ασπιρίνη: Προληπτική χρήση έναντι μελλοντικών κινδύνων από τον καρκίνο του εντέρου

«Αυτά τα ευρήματα μπορεί να παρέχουν μια προσιτή επιλογή για αλλαγή του τρόπου ζωής σε άτομα που επιδιώκουν να αποτρέψουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου ή να βελτιώσουν τις προγνώσεις τους εάν διαγνωστούν», δήλωσε η Figueiredo.

Σημείωσε ότι οι τρέχουσες κλινικές δοκιμές εξετάζουν το πώς η χρήση ασπιρίνης πριν και μετά τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού επηρεάζει την επιβίωση.

«Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να βγουν αυτά τα αποτελέσματα», δήλωσε η Figueiredo. «Υπάρχουν πιθανές βλάβες που σχετίζονται με τη χρήση ασπιρίνης (…) Η καθημερινή χρήση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων και εσωτερικής αιμορραγίας (…) Πρέπει να υπάρξει συνομιλία μεταξύ κλινικών γιατρών και ασθενών σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη», δήλωσε η Figueiredo. «Αυτές οι μελέτες και τα αποτελέσματά μας προσθέτουν πραγματικά σε αυτήν τη συζήτηση», κατέληξε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό του Journal of the National Cancer Institute.

Πηγές: https://www.cedars-sinai.orghttps://www.medicinenet.com

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε