Ασθένειες

Αλλεργική ρινίτιδα: Πώς θα την ξεχωρίσετε από το απλό κρυολόγημα

Η αλλεργική ρινίτιδα αυτή την περίοδο κυριολεκτικά μας μπαίνει στη… μύτη!  Εμφανίζεται με καταρροή, κνησμό, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα ενώ μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα από τα μάτια (επιπεφυκίτιδα) ή/και από τους πνεύμονες (άσθμα), κνησμός στην υπερώα (ουρανίσκος) ή στα αυτιά.

Όμως υπάρχουν και κάποια άλλα συμπτώματα που είτε συνοδεύουν τα παραπάνω, είτε οφείλονται σε νόσους που συνδέονται με την αλλεργική ρινίτιδα. Ποια είναι αυτά; Δείτε τι μας πληροφορούν οι ειδικοί από την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας.

7 συμπτώματα που μαρτυρούν αλλεργία

  1. Μάτια που κλαίνε, με φαγούρα  αποτελούν σημάδι αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα το 60% των ατόμων με αλλεργική ρινίτιδα έχουν και συμπτώματα από τα μάτια.
  2. Αίσθηση ότι κάτι τρέχει από τη μύτη πίσω προς τον φάρυγγα. Πρόκειται για τη λεγόμενη οπισθορινική καταρροή  και προκαλείται από την ποσότητα βλέννας που καταλήγει στον φάρυγγα, αντί να τρέξει από τα ρουθούνια.
  3. Βήχας. Ναι, μπορεί να υπάρχει βήχας ο οποίες είτε προκαλείται από την οπισθορινική καταρροή είτε και από τη συνύπαρξη άσθματος.
  4. Αναπνοή από το στόμα (και όχι από τη μύτη) και Ροχαλητό, συμπτώματα που εμφανίζονται εξαιτίας της ρινικής συμφόρησης.
  5. Μικρή απώλεια αίματος από την μύτη (ρινορραγία), η οποία συνήθως προκαλείται από το έντονο φύσημα της μύτης στην προσπάθεια να ανακουφιστούμε και να βελτιώσουμε την ρινική συμφόρηση ή/και καταρροή.
  6. Μαύροι κύκλοι και πρησμένα μάτια. Επειδή η φλεβική κυκλοφορία των ματιών συνδέεται με αυτή της μύτης, όταν υπάρχει οποιαδήποτε φλεγμονή αυτό έχει αντίκτυπο και στα μάτια. Συχνά επίσης υπάρχει μια πολύ χαρακτηριστική ρυτίδα στο κάτω βλέφαρο (πτυχή Dennie-Morgan), ειδικά στην παιδιατρική αλλεργική ρινίτιδα.
  7. Κόπωση, νεύρα, κεφαλαλγία / πονοκέφαλος: Αυτά τα συμπτώματα είναι απόρροια της αλλεργικής ρινίτιδας. Τα συμπτώματά της σε συνδυασμό με τα προβλήματα ύπνου που συχνά τη συνοδεύουν, υποβαθμίζουν την καθημερινότητα και την παραγωγικότητα  των ασθενών και μάλιστα με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο (χαμένες μέρες και ώρες εργασίας).

Πρόληψη: Είναι δύσκολο κανείς να αποφύγει τα αλλεργιογόνα, ειδικά όταν αυτά βρίσκονται σε αφθονία. Καλό είναι οι αλλεργικοί στα ακάρεα της σκόνης να αποφεύγουν τα πολλά χαλιά/κουρτίνες στο σπίτι και να καθαρίζουν συχνά την σκόνη.

Καλό θα είναι επίσης για όλους, να καθαρίζονται καλά οι θερμάνσεις, πριν αυτές χρησιμοποιηθούν, καθώς και τα φίλτρα των κλιματιστικών. Οι αλλεργικοί στα αγριόχορτα/μούχλα, συστήνεται να φορούν χειρουργική μάσκα και γάντια κήπου όταν κάνουν κηπουρική. Τέλος, αυτοί που ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα από αλλεργίες αυτή την εποχή, μπορούν να αρχίσουν αγωγή με αντιϊσταμινικά χάπια, λίγο πριν την αλλαγή του καιρού.

Τα συμπτώματα της κορωνοϊού και της γρίπης τείνουν να είναι πιο συστημικά

Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα.

Η γρίπη και ο νέος κορωνοϊός επηρεάζουν τόσο άλλα συστήματα όσο και την κατώτερη αναπνευστική οδό. Πιθανότατα δεν θα τρέχει η μύτη σας, αλλά αυτό που μπορεί να έχετε είναι ένας πονόλαιμος, ένας βήχας, πυρετό ή η δύσπνοια. Επομένως, είναι μια αρκετά διαφορετική κλινική διάγνωση.

Δώστε προσοχή στη θερμοκρασία σας: Οι γιατροί λένε ότι είναι πολύ απίθανο οι αλλεργίες να προκαλέσουν πυρετό. Συνήθως δεν προκαλούν δύσπνοια, εκτός αν έχετε προϋπάρχουσα κατάσταση όπως το άσθμα.

Σε κανονικές συνθήκες, αν έχετε κάποια γρίπη θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα με ξεκούραση και σωστή φροντίδα μέσα σε λίγες μέρες (εκτός εάν είστε ηλικιωμένοι ή έχετε ήδη επιβαρυμένη υγεία, οπότε μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να περάσουν ακόμη και οι ήπιες ασθένειες).

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε