Ασθένειες

Καρωτιδική νόσος – Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

Καρωτιδική νόσος – Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ), σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.), αποτελούν τη τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες στο σύνολο του πληθυσμού, ακολουθώντας την στεφανιαία νόσο και τις κακοήθειες.

Σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου και την πέμπτη σε άτομα ηλικίας 15-69 ετών.

Το 2021 υπολογίζεται ότι θα είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου παγκοσμίως και μια από τις πέντε πρώτες αιτίες αναπηρίας.

Ο κίνδυνος θανάτου εξαρτάται από τον τύπο του ΑΕΕ.

Τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια (ΠΙΕ), που εκδηλώνονται με νευρολογική  συμπτωματολογία που υποχωρεί πλήρως εντός 24 ωρών, έχουν την καλύτερη πρόγνωση, ακολουθούμενα από τα ΑΕΕ που προκαλούνται από στένωση στην έσω καρωτίδα αρτηρία.

Σημαντικό στην κλινική οντότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων και τη σχέση τους με την καρωτιδική πλάκα είναι να ξεκαθαρίσουμε της παρακάτω έννοιες με σκοπό να γίνει ευκολότερη η κατανόηση της πάθησης και τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

-Aσυμπτωματική Στένωση : είναι κάθε στενωτική πλάκα (preocclusive atherosclerotic plaque) στην κοινή καρωτίδα, τον καρωτιδικό διχασμό ή την έσω καρωτίδα αρτηρία χωρίς νευρολογικά συμπτώματα.

Η διάγνωση των ασυμπτωματικών καρωτίδων γίνεται συνήθως είτε τυχαία κατά τη διάρκεια της απλής κλινικής εξέτασης λόγο του φυσήματος, είτε εάν ο ασθενής υποβληθεί σε εξέταση απεικόνισης καρωτίδας σε έλεγχο ρουτίνας, ή προεγχειρητικής διαφοροδιαγνωστικής προσέγγισης.

-Παροδική διαταραχή όρασης (Amaurosis Fugax) – είναι ένα είδος μονόφθαλμης διαταραχής όρασης, που συνήθως περιγράφεται ως μια σκιά που έπεφτε πάνω από το μάτι.

Κατά τη διάρκεια της βυθοσκόπησης μικρό, φωτεινό, κίτρινο υλικό μπορεί να εντοπιστεί στις αρτηρίες του αμφιβληστροειδούς.

Ο Hollenhorst, ένας οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο Mayo Clinic, πρώτος προσδιόρισε αυτές τις πλάκες ως μικρά έμβολα που αποτελούνταιι από κρυστάλλους χοληστερόλης, οι οποίες είναι πιθανό να προέρχονται από αθηρωματικές βλάβες της καρωτίδας.

-Παροδικό Ισχαιμικό Επεισόδιο (Transient Ischemic Attacks) – είναι η  ισχαιμική νευρολογική σημειολογία που αποκαθίσταται πλήρως μέσα σε 24h ανεξάρτητα της σοβαρότητας των συμπτωμάτων (από την πλήρη ημιπάρεση έως μίας μικρής απώλειας αίσθησης σε ένα άκρο) ή της διάρκειας τους (δευτερόλεπτα ή ώρες).

-Αναστρέψιμο Ισχαιμικό Νευρολογικό Έλλειμμα (Rind-Reversible Ischemic Neurologic Deficit) είναι η ισχαιμική νευρολογική σημειολογία που διαρκεί πάνω από 24h, αλλά αποκαθίσταται πλήρως εντός 72 ωρών.

Οι ασθενείς αυτοί αναφέρονται ως έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο με την πλήρη αποκατάσταση.

-Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (Stroke) είναι η ισχαιμική βλάβη του εγκεφάλου που προκαλεί μόνιμη κλινική νευρολογική σημειολογία για πάνω από 24h και μπορεί να είναι μόνιμο ΑΕΕ (νευρολογική σημειολογία με μη αναστρέψιμες ιστικές βλάβες του εγκεφάλου), σταθεροποιημένο ΑΕΕ (ΑΕΕ χωρίς να εξελίσσεται κλινικά), εγκατεστημένο ΑΕΕ (ΑΕΕ πάνω από 3 εβδομάδες) και το  εν εξέλιξη εγκεφαλικό (η νευρολογική εικόνα επιδεινώνεται μέσα σε βάθος χρόνου ωρών ή ημερών).

Διαγνωστική προσέγγιση σε ασθενή με νευρολογική σημειολογία

Όταν ένας ασθενείς παρουσιάσει  νευρολογική σημειολογία μαζί με τον ειδικό αγγειοχειρουργό πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

-Λήψη ιστορικού από τον ασθενή και κλινική εξέταση ώστε να ξεκαθαριστούν ο χρόνος έναρξης της νευρολογικής σημειολογίας, η διάρκεια της νευρολογικής σημειολογίας, ο βαθμός της νευρολογικής σημειολογίας (η σοβαρότητα των συμπτωμάτων), εάν έχει προηγηθεί χειρουργείο καρωτίδας και έχουμε επαναστένωση, εάν υπάρχει ιστορικό εμβολής (πιθανόν καρδιολογικής φύσης νευρολογική σημειολογία), εάν υπάρχει ιστορικό τραυματισμού (πιθανόν τραυματικός διαχωρισμός).

Στην συνέχεια ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις όπως η καρδιολογική εκτίμηση με ΗΚΓ και υπέρηχο καρδιάς (απόκλιση για πιθανή καρδιακή εμβολή), εγχρωμο duplex υπερηχογράφημα καρωτίδων και σπονδυλικών (aνάδειξη βλάβης, βαθμού στένωσης και το είδος της καρωτιδικής πλάκας) και σε άλλες εξετάσεις όπως αγγειογραφία, αξονική αγγειογραφία, μαγνητική αγγειογραφία.

-Το επόμενο που θα πρέπει να γίνει είναι η συσχέτιση των νευρολογικών σημείων και να απαντηθούν  βασικά ερωτήματα.

Το πρώτο είναι να προσδιοριστεί το αγγείο το οποίο εμπλέκεται. 

Εάν εμπλέκονται οι καρωτίδες η νευρολογική σημειολογία θα χαρακτηρίζεται με: ημιπάρεση, ημιπληγία, ημιαναισθησία, ημιανοψία, αφασία, δυσφασία, δυσαρθρία, ασυνεργία, απραξία, σύγχυση, ανοσογνωσία, ομιχλώδης θολή όραση.

Εάν εμπλέκονται οι σπονδυλικές αρτηρίες η νευρολογική σημειολογία χαρακτηρίζεται με: αστάθεια βάδισης – σαν να πατάει σε βαμβάκι, αταξία, ίλιγγοι, ζαλάδα, έμετοι, διπλωπία, διαταραχές οπτικών πεδίων, λόξιγκας, παροδικές διαταραχές μνήμης.

Το δεύτερο που πρέπει να αποσαφηνίσουμε, είναι η φύση του επεισοδίου και ποιος ο μηχανισμός του.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια έχουν συχνότητα περίπου 88% και μπορεί να οφείλονται είτε σε θρομβοεμβολισμό είτε σε υποαιμάτωση.

Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια έχουν συχνότητα περίπου 12% και η αιμορραγία μπορεί να είναι: ενδοεγκεφαλική, υπαραχνοειδής, υποσκληρίδια ή επισκληρίδια.

 Ενδείξεις και οι αντενδείξεις για χειρουργείο

Ένδειξη για χειρουργείο αποτελεί κάθε παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο, κάθε ΑΕΕ με βελτίωση η σε εξέλιξη.

Επίσης ένδειξη για χειρουργείο είναι η προοδευτική επίπτωση νοητικής λειτουργίας, η ασυμπτωματική στένωση 70-99% και η ασυμπτωματική εξέλκωση της καρωτιδικής πλάκας.

Στις αντενδείξεις για χειρουργείου συμπεριλαμβάνονται η κακή γενική κατάσταση, το χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης και το μείζων ΑΕΕ χωρίς ανάρρωση.

-Επιλογή χειρουργικού τρόπου αντιμετώπισης. Οι τρόποι αντιμετώπισης της καρωτιδικής στένωσής είναι η ενδαρτηρεκτομή καρωτίδος (μέθοδος εκλογής με καλύτερα αποτελέσματα) και η ενδαγγειακή αντιμετώπιση με τοποθέτηση stent.

Η ενδιαγγειακή αντιμετώπιση είναι μέθοδος επιλογής όταν ο ασθενής έχει εχθρικό τράχηλο (ακτινοβολία τραχήλου, ασθενείς με τραχειοτομία, λοίμωξη, συρίγγιο), παράλυση ετερόπλευρου λαρυγγικού νεύρου, προηγούμενη ενδαρτηρεκτομή με επαναστένωση, υψηλή στένωση μη προσπελάσιμη χειρουργικά, σε ασθενείς υψηλού κινδύνου (σοβαρές καρδιολογικές παθήσεις η σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ενδιαγγειακή αντιμετώπιση έχει απόλυτη αντένδειξη σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας άνω των 80 χρονών (ασβεστώσεις, στενώσεις, ελικώσεις, επιμήκυνση και μετατόπιση τόξου), σε πολύ μαλακές ασταθής πλάκες, σε σοβαρές ελίκωσεις ή γωνίωση της έσω καρωτίδος, σε εχθρικό αορτικό τόξο (τόξου τύπου ΙΙΙ, παραλλαγές αορτικού τόξου, έντονη ασβεστοποίηση αορτικού τόξου), ελίκωση, γωνίωση και σημαντικές βλάβες κοινής καρωτίδας.

Όλες οι πολυκεντρικές μελέτες συμπέραναν ότι στενώσεις 30-49% χρήζουν συντηρητικής αντιμετώπισης των παραγόντων κινδύνου και μπορούμε να δώσουμε αντιαιμοπεταλιακά μόνο για καρδιολογικούς λόγους.

Στενώσεις 50-69% αντιμετωπίζονται συντηρητικά με αντιαιμοπεταλιακά εκτός εάν η βλάβη είναι μαλακή, παρουσία έλκους ή όταν ο ασθενής έχει κάνει εγκεφαλικό χωρίς σημαντικό υπόλειμμα.

Σε στενώσεις 70-99% θα πρέπει να γίνει χειρουργική αντιμετώπιση ενώ όταν υπάρχει πλήρη απόφραξη η αντιμετώπιση είναι συντηρητική.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα
20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ
15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)
14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα
14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού