Ασθένειες

Η χαμηλή κατανάλωση Φλαβονοειδών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer

Η χαμηλή κατανάλωση Φλαβονοειδών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης  νόσου Alzheimer

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο αριθμός των ενηλίκων άνω των 65 ετών αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 40 χρόνια.

Ως αποτέλεσμα, θα παρατηρηθεί αντίστοιχη αύξηση σε όλες τις παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία.

Η νόσος Alzheimer, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία άνοιας, είναι μία από τις παραπάνω παθήσεις.

Αν και η συχνότητα της νόσου έχει αρχίσει ήδη να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουμε ελάχιστα σχετικά με τα αίτιά της.

Ωστόσο, τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα εμφάνισης την νόσου.

Σημαντικός ο ρόλος της Μεσογειακής Διατροφής

Ορισμένες έρευνες έδειξαν, μάλιστα, ότι η ειδικά η Μεσογειακή δίαιτα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών, αλλά και νόσου Alzheimer.

Η Μεσογειακή δίαιτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή.

Τα φυσικά αυτά χημικά βρίσκονται σε αρκετά φρούτα και λαχανικά, καθώς και φυτικά ροφήματα, όπως το τσάι και το κρασί.

Μία νέα έρευνα από το Human Nutrition Research Center on Aging στο Tufts University, έδειξε προσφάτως ότι η μακροπρόθεσμη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.“, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital, προσθέτοντας:

6 Είδη Φλαβονοειδών

Η έρευνα εξέτασε την κατανάλωση 6 διαφορετικών φλαβονοειδών σε μία ομάδα 2.801 εθελοντών για ένα διάστημα σχεδόν 20 ετών.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την κατανάλωση φλαβονοειδών στην ομάδα χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια, τα οποία οι εθελοντές συμπλήρωσαν κάθε 4 χρόνια“.

Η επιστημονική ομάδα παρακολούθησε επίσης την γενικότερη υγεία των εθελοντών, καθώς και τα ποσοστά εμφάνισης διαφόρων παθήσεων μεταξύ των οποίων και η νόσος Alzheimer.

«Η έρευνά μας προσφέρει μία εικόνα σχετικά με τις επιδράσεις της διατροφής στις γνωστικές λειτουργίες, καθώς έχουμε δεδομένα για την κατανάλωση φλαβονοειδών για αρκετά χρόνια πριν τη διάγνωση της άνοιας», είπε ο Dr Paul Jacques, επικεφαλής της έρευνας.

Μέχρι και 4 φορές αυξημένος κίνδυνος

Από τους συνολικά 2.801 εθελοντές, οι 193 παρουσίασαν έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών σχετιζόμενη με νόσο Alzheimer, ενώ οι 158 παρουσίασαν νόσο Alzheimer κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι ασθενείς που έκαναν χαμηλή κατανάλωση φλαβονοειδών είχαν 2-4 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Τα μούρα απαραίτητα στην διατροφή

Η χαμηλή κατανάλωση ανθοκυανινών (βρίσκονται στα μούρα) συνδέθηκε με τετραπλάσιο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών, ενώ η χαμηλή κατανάλωση φλαβονολών (από τα μήλα, τα αχλάδια και το τσάι) συνδέθηκε με διπλάσιο κίνδυνο.

Ως «χαμηλή κατανάλωση» οι ερευνητές θεωρήθηκαν οι εξής ποσότητες:

  • Καθόλου μούρα
  • 1 ή λιγότερο μήλο το μήνα
  • Καθόλου τσάι

Ως υψηλή κατανάλωση θεωρήθηκαν οι παρακάτω ποσότητες:

  • Πάνω από 7,5 κούπες μούρα το μήνα
  • Πάνω από 8 μήλα ή αχλάδια στο ίδιο διάστημα
  • Πάνω από 19 ποτήρια τσάι στο ίδιο διάστημα

Ένα Μήλο την Ημέρα…

Τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν τη γνωστή παροιμία.

Το εύρημα αυτό είναι αρκετά ενδιαφέρον, καθώς σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Alzheimer.

Κατά συνέπεια, η πρόληψη είναι ακόμα σημαντικότερη σε σχέση με άλλα νοσήματα.

«Καθώς σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο Alzheimer, η πρόληψη μέσω της υγιεινής διατροφής είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσουμε», εξήγησε ο Dr Jacques.

Σημαντικότερα, η έρευνα έδειξε ότι ακόμα κι αν κάνουμε τις παραπάνω αλλαγές στη διατροφή μας σε μεγάλη ηλικία, θα έχουμε οφέλη.

Επομένως, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι δεν είναι ποτέ αργά για να κάνουμε προσαρμογές στη διατροφή μας, ακόμα κι αν είμαστε άνω των 50 ετών.

«Ο κίνδυνος άνοιας αρχίζει να αυξάνεται μετά τα 70 και το μήνυμα είναι ότι μόλις φτάσουμε τα 50 θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο τη διατροφή μας, αν δεν το κάνουμε ήδη», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Οι αλλαγές στη διατροφή δεν είναι επίσης δύσκολες.

Σύμφωνα με τον Esra Shishtar, έναν επιστήμονα από το Tufts University που εργάστηκε στην έρευνα, μόλις 1 ποτήρι τσάι καθημερινά ή λίγα μούρα 2-3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετά για να προσφέρουν οφέλη.

Ισχυρά Σημεία και Περιορισμοί της Έρευνας

Η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει ότι η χαμηλή κατανάλωση φλαβονοειδών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer.

Δείχνει απλά ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα παραπάνω.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα τα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση φλαβονοειδών προέρχονται από αναφορές ασθενών, επομένως η ακρίβειά τους είναι περιορισμένη.

Ωστόσο, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι δεν χρησιμοποίησαν τα ερωτηματολόγια από τα χρόνια πριν τη διάγνωση της άνοιας.

Τέλος, όλοι οι εθελοντές ήταν άνω των 50 ετών και είχαν καταγωγή από την Ευρώπη, γεγονός που δείχνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας πιθανώς δεν αφορούν άλλους πληθυσμούς“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Υγεία
3

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

20.09.2026

EMS: Μπορεί η ηλεκτρομυοδιέγερση να «κάψει» λίπος και να σφίξει το σώμα; – Τι πραγματικά προσφέρει

Πώς λειτουργεί η προπόνηση με ηλεκτρικά ερεθίσματα και ποια αποτελέσματα μπορεί να δώσει στο σώμα

20.09.2026

Οι άνδρες ή οι γυναίκες ροχαλίζουν περισσότερο; – Τι υποστηρίζει ωτορινολαρυγγολόγος

Το ροχαλητό συμβαίνει όταν η ροή του αέρα εμποδίζεται εν μέρει από τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς

Έχετε αυπνία; – Αυτό είναι το κόλπο με το πόδι που θα σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε αμέσως
20.09.2026

Έχετε αυπνία; – Αυτό είναι το κόλπο με το πόδι που θα σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε αμέσως

Μήπως την έχεις κι εσύ; – Η «κρυφή» συνήθεια στο ντους που παραδέχεται το 45% των Αμερικανών
20.09.2026

Μήπως την έχεις κι εσύ; – Η «κρυφή» συνήθεια στο ντους που παραδέχεται το 45% των Αμερικανών

Εντυπωσιακός ισχυρισμός από το πανεπιστήμιο του Στάμφορντ: Ο εγκέφαλος προήλθε από δύο όργανα
19.09.2026

Εντυπωσιακός ισχυρισμός από το πανεπιστήμιο του Στάμφορντ: Ο εγκέφαλος προήλθε από δύο όργανα

Αυξημένα εντερικά αέρια: Oι πιο συνηθισμένες αιτίες και πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό
18.09.2026

Αυξημένα εντερικά αέρια: Oι πιο συνηθισμένες αιτίες και πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό

Έβαζε τα πόδια της στον τοίχο για 10 λεπτά κάθε βράδυ: Τι παρατήρησε στο σώμα της μετά από 30 ημέρες
17.09.2026

Έβαζε τα πόδια της στον τοίχο για 10 λεπτά κάθε βράδυ: Τι παρατήρησε στο σώμα της μετά από 30 ημέρες

Αβοκάντο: Η λάθος κίνηση με το μαχαίρι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό (βίντεο)
17.09.2026

Αβοκάντο: Η λάθος κίνηση με το μαχαίρι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό (βίντεο)

Εκχύλισμα λευκού φασολιού: Το φυσικό «μπλοκάρισμα» του αμύλου που εξετάζεται για αδυνάτισμα
17.09.2026

Εκχύλισμα λευκού φασολιού: Το φυσικό «μπλοκάρισμα» του αμύλου που εξετάζεται για αδυνάτισμα

Θυρεοειδής: Τα πεπτικά προβλήματα που μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια
17.09.2026

Θυρεοειδής: Τα πεπτικά προβλήματα που μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια