Ασθένειες

Η χαμηλή κατανάλωση Φλαβονοειδών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer

Η χαμηλή κατανάλωση Φλαβονοειδών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης  νόσου Alzheimer

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο αριθμός των ενηλίκων άνω των 65 ετών αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 40 χρόνια.

Ως αποτέλεσμα, θα παρατηρηθεί αντίστοιχη αύξηση σε όλες τις παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία.

Η νόσος Alzheimer, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία άνοιας, είναι μία από τις παραπάνω παθήσεις.

Αν και η συχνότητα της νόσου έχει αρχίσει ήδη να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουμε ελάχιστα σχετικά με τα αίτιά της.

Ωστόσο, τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα εμφάνισης την νόσου.

Σημαντικός ο ρόλος της Μεσογειακής Διατροφής

Ορισμένες έρευνες έδειξαν, μάλιστα, ότι η ειδικά η Μεσογειακή δίαιτα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών, αλλά και νόσου Alzheimer.

Η Μεσογειακή δίαιτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή.

Τα φυσικά αυτά χημικά βρίσκονται σε αρκετά φρούτα και λαχανικά, καθώς και φυτικά ροφήματα, όπως το τσάι και το κρασί.

Μία νέα έρευνα από το Human Nutrition Research Center on Aging στο Tufts University, έδειξε προσφάτως ότι η μακροπρόθεσμη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.“, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital, προσθέτοντας:

6 Είδη Φλαβονοειδών

Η έρευνα εξέτασε την κατανάλωση 6 διαφορετικών φλαβονοειδών σε μία ομάδα 2.801 εθελοντών για ένα διάστημα σχεδόν 20 ετών.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την κατανάλωση φλαβονοειδών στην ομάδα χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια, τα οποία οι εθελοντές συμπλήρωσαν κάθε 4 χρόνια“.

Η επιστημονική ομάδα παρακολούθησε επίσης την γενικότερη υγεία των εθελοντών, καθώς και τα ποσοστά εμφάνισης διαφόρων παθήσεων μεταξύ των οποίων και η νόσος Alzheimer.

«Η έρευνά μας προσφέρει μία εικόνα σχετικά με τις επιδράσεις της διατροφής στις γνωστικές λειτουργίες, καθώς έχουμε δεδομένα για την κατανάλωση φλαβονοειδών για αρκετά χρόνια πριν τη διάγνωση της άνοιας», είπε ο Dr Paul Jacques, επικεφαλής της έρευνας.

Μέχρι και 4 φορές αυξημένος κίνδυνος

Από τους συνολικά 2.801 εθελοντές, οι 193 παρουσίασαν έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών σχετιζόμενη με νόσο Alzheimer, ενώ οι 158 παρουσίασαν νόσο Alzheimer κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι ασθενείς που έκαναν χαμηλή κατανάλωση φλαβονοειδών είχαν 2-4 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Τα μούρα απαραίτητα στην διατροφή

Η χαμηλή κατανάλωση ανθοκυανινών (βρίσκονται στα μούρα) συνδέθηκε με τετραπλάσιο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών, ενώ η χαμηλή κατανάλωση φλαβονολών (από τα μήλα, τα αχλάδια και το τσάι) συνδέθηκε με διπλάσιο κίνδυνο.

Ως «χαμηλή κατανάλωση» οι ερευνητές θεωρήθηκαν οι εξής ποσότητες:

  • Καθόλου μούρα
  • 1 ή λιγότερο μήλο το μήνα
  • Καθόλου τσάι

Ως υψηλή κατανάλωση θεωρήθηκαν οι παρακάτω ποσότητες:

  • Πάνω από 7,5 κούπες μούρα το μήνα
  • Πάνω από 8 μήλα ή αχλάδια στο ίδιο διάστημα
  • Πάνω από 19 ποτήρια τσάι στο ίδιο διάστημα

Ένα Μήλο την Ημέρα…

Τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν τη γνωστή παροιμία.

Το εύρημα αυτό είναι αρκετά ενδιαφέρον, καθώς σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Alzheimer.

Κατά συνέπεια, η πρόληψη είναι ακόμα σημαντικότερη σε σχέση με άλλα νοσήματα.

«Καθώς σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο Alzheimer, η πρόληψη μέσω της υγιεινής διατροφής είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσουμε», εξήγησε ο Dr Jacques.

Σημαντικότερα, η έρευνα έδειξε ότι ακόμα κι αν κάνουμε τις παραπάνω αλλαγές στη διατροφή μας σε μεγάλη ηλικία, θα έχουμε οφέλη.

Επομένως, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι δεν είναι ποτέ αργά για να κάνουμε προσαρμογές στη διατροφή μας, ακόμα κι αν είμαστε άνω των 50 ετών.

«Ο κίνδυνος άνοιας αρχίζει να αυξάνεται μετά τα 70 και το μήνυμα είναι ότι μόλις φτάσουμε τα 50 θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο τη διατροφή μας, αν δεν το κάνουμε ήδη», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Οι αλλαγές στη διατροφή δεν είναι επίσης δύσκολες.

Σύμφωνα με τον Esra Shishtar, έναν επιστήμονα από το Tufts University που εργάστηκε στην έρευνα, μόλις 1 ποτήρι τσάι καθημερινά ή λίγα μούρα 2-3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετά για να προσφέρουν οφέλη.

Ισχυρά Σημεία και Περιορισμοί της Έρευνας

Η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει ότι η χαμηλή κατανάλωση φλαβονοειδών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer.

Δείχνει απλά ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα παραπάνω.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα τα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση φλαβονοειδών προέρχονται από αναφορές ασθενών, επομένως η ακρίβειά τους είναι περιορισμένη.

Ωστόσο, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι δεν χρησιμοποίησαν τα ερωτηματολόγια από τα χρόνια πριν τη διάγνωση της άνοιας.

Τέλος, όλοι οι εθελοντές ήταν άνω των 50 ετών και είχαν καταγωγή από την Ευρώπη, γεγονός που δείχνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας πιθανώς δεν αφορούν άλλους πληθυσμούς“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα
20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ
15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)
14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα
14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού