Ασθένειες

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μία από τις κύριες αιτίες απώλειας της όρασης στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Χαρακτηρίζεται από βλάβες στην ωχρά κηλίδα, το τμήμα δηλαδή του αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού που ευθύνεται για την κεντρική όραση.

Ένας τύπος της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι η νεοαγγειακή εκφύλιση (υγρός τύπος) στον οποίο δημιουργούνται παθολογικά αγγεία κάτω και μέσα στον αμφιβληστροειδή.

Για τον τύπο αυτό χρησιμοποιούνται φάρμακα κατά της δημιουργίας νέων αγγείων, αλλά σήμερα οριστική θεραπεία δεν υπάρχει.

Οι ειδικοί προσπαθούν να εντοπίσουν παράγοντες κινδύνου για την πάθηση αυτή, τους οποίους να μπορούν να επηρεάζουν“, σημειώνει ο κ. Παναγιώτης Τσαπόγας, ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος Αναπληρωτής Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής
Υπεύθυνος Κέντρου Μεταβολισμού και Διαβήτη.

Το κάπνισμα και η παχυσαρκία φαίνεται ότι είναι παράγοντες κινδύνου, αλλά τα τελευταία χρόνια ερευνάται η επίδραση της διατροφής στην εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Διατροφικές παρατηρήσεις σε ανθρώπους

Βρέθηκε ότι διάφορες ουσίες της διατροφής όπως:

-η βιταμίνη C,

-η βιταμίνη E,

-η β-καροτίνη,

-ο ψευδάργυρος και ο χαλκός,

μείωσαν τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου σε προχωρημένο στάδιο, όπως και η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχονται στα πράσινα λαχανικά όπως:

-το σπανάκι,

-τα ψάρια και,

τα τρόφιμα ολικής αλέσεως (όπως το καστανό ρύζι).

Ομοίως, διάφορες επιδημιολογικές έρευνες έχουν αναφέρει ότι ένας υψηλός γλυκαιμικός δείκτης είναι επιβαρυντικός παράγοντας για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ο γλυκαιμικός δείκτης αντιπροσωπεύει την επίδραση των τροφών στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος σε σύγκριση με τη γλυκόζη ή με το άσπρο ψωμί.

Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Τα τρόφιμα με υψηλούς γλυκαιμικούς δείκτες περιλαμβάνουν:

-το άσπρο ρύζι,

-το άσπρο ψωμί και,

-τις πατάτες,

ενώ τα τρόφιμα ολικής άλεσης, οι φακές και τα μη αμυλούχα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το λάχανο έχουν χαμηλούς γλυκαιμικούς δείκτες.

Μελέτες σε πειραματόζωα

Τα πειράματα σε ζώα αποτελούν ένα κρίσιμο τμήμα της βιοϊατρικής έρευνας και τα μοντέλα ποντικών έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμα για την αποσαφήνιση των παραγόντων και διαδικασιών κινδύνου που αποτελούν τη βάση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Έτσι, οι παρατηρήσεις που αναφέρονται πιο πάνω έχουν επιβεβαιωθεί σε πολλές μελέτες με πειραματόζωα.

Ορισμένοι ερευνητές απέδειξαν ότι η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου των πειραματόζωων μεταβάλλεται τόσο από τις αλλαγές στη διατροφή όσο και από την ηλικία, προσφέροντας έτσι μία μηχανιστική σύνδεση μεταξύ της διατροφής και των μεταβολικών χαρακτηριστικών που επηρεάζουν την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ένα ακόμη συμπέρασμα των σχετικών ερευνών είναι ότι η μετάβαση από μια δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη σε μια δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ακόμη και κατά την ώριμη ηλικία, μπορεί να προστατεύσει από την ανάπτυξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Είναι αλήθεια ότι τα ευρήματα από μελέτες σε ζώα μπορεί να είναι δύσκολο να μεταφραστούν στην κλινική πρακτική.

Νεότερες μελέτες όμως σε ανθρώπους συμβάλλουν  σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών που συνδέουν τη διατροφή και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και αυτά τα ευρήματα πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε να καταλήξουν οι επιστήμονες στις κατάλληλες οδηγίες“, καταλήγει ο κ. Τσαπόγας.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε