Ασθένειες

Τιμολογήθηκε η επαναστατική θεραπεία Kaftrio/Kalydeco για ασθενείς με κυστική ίνωση

Με εξαιρετική ταχύτητα, τιμολογήθηκε στις 8/1/2021 το Kaftrio/Kalydeco (γνωστό ως trikafta στην Αμερική), που συμπεριλαμβάνονται στο “Δελτίο Τιμών Νέων φαρμάκων 3ου τριμήνου 2020” του Υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για την επαναστατική θεραπεία που «παγώνει την νόσο», στην οποία μετά από τις συντονισμένες πιέσεις των ασθενών, τα αντανακλαστικά του Υπουργού Υγείας και την συνεργασία της φαρμακευτικής εταιρείας με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ, εντάχθηκαν τον περασμένο Απρίλιο 30 περίπου ασθενείς με Κυστική Ίνωση σε κρίσιμη κατάσταση, μέσω του προγράμματος της πρώιμης πρόσβασης.

Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στην επαναστατική θεραπεία επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται σε επιβαρυμένη κατάσταση.

«Με την τιμολόγηση των 3 φαρμάκων (Orkambi, Kalydeco, Kaftrio) από τα 4 συνολικά φαρμακευτικά προϊόντα της ίδιας εταιρείας που στοχεύουν στα αίτια της νόσου (CFTR modulators), μπαίνουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους από την επιτροπή HTA.

Απαραίτητο εργαλείο για την διαπραγμάτευση θα αποτελέσει το Εθνικό Μητρώο Κυστικής Ίνωσης, το οποίο συστάθηκε κατά προτεραιότητα την περασμένη χρονιά, αποτελώντας και έναν πρώτο οδηγό για τα Μητρώα άλλων παθήσεων.

Για την ώρα εκκρεμεί η πλήρης καταχώρηση των στοιχείων στο Μητρώο από τους θεράποντες ιατρούς, ενώ επικαιροποιημένη εικόνα θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα που θα πραγματοποιηθεί η σχετική ενημέρωση στην σύσκεψη της Επιτροπής του Μητρώου Κ.Ι. που συμμετέχω ως εκπρόσωπος των ασθενών», δήλωσε ο  Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου και μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης CF Europe, που συντονίζει τις διαδικασίες από πλευράς των ασθενών, κ. Δημήτρης Κοντοπίδης, και συνεχίζει:

«Είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι και ευγνώμονες που μετά την καθοριστικής σημασίας παρέμβαση και υποστήριξη του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια, αλλά και της κοινωνίας, την περασμένη και κρίσιμη χρονιά ξεκίνησαν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης για μια επαναστατική θεραπεία που πραγματικά σώζει ζωές.

Το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων μας έχει αγκαλιάσει και μας έχει βάλει ως προτεραιότητα μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ αλλά και της Επιτροπής διαπραγμάτευσης τιμών, κ. Φιλίππου Δημήτρης, βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής εταιρείας, με τους οποίους βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή ώστε να φτάσουμε στο πολυπόθητο ζητούμενο:

Μια ολική συμφωνία τύπου portfolio agreement που θα περιλαμβάνει τις θεραπείες (CFTR modulators), θα δώσει την δυνατότητα πρόσβασης στην επαναστατική θεραπεία του συνόλου των ασθενών με Κυστική Ίνωση που είναι επιλέξιμοι, σύμφωνα με τις ενδείξεις κυκλοφορίας αλλά και τις υποδείξεις των θεραπόντων ιατρών.

Ταυτόχρονα θα μπορούν να μεταβούν στην νέα θεραπεία (kalydeco & kaftrio) οι επιλέξιμοι ασθενείς που προμηθεύονταν τα προηγούμενα φάρμακα χωρίς τις καθυστερήσεις ατομικής εισαγωγής μέσω ΙΦΕΤ, σε τιμές κατά πολύ μικρότερες από τις σημερινές.

Πέρα από την διεκδίκηση και εξασφάλιση της πρόσβασης μας στις επαναστατικές θεραπείες, οφείλουμε να προστατεύουμε ταυτόχρονα τους πεπερασμένους πόρους στην Υγεία, ώστε να έχουν όλο και περισσότεροι ασθενείς και πολίτες την δυνατότητα πρόσβασης στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και καινοτόμες θεραπείες που συνεχώς αναπτύσσονται».

Οι θεράποντες ιατροί αλλά και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης ενημερώνουν συνεχώς τους ασθενείς για τα πρακτικά θέματα πρόσβασης στις κατάλληλες θεραπείες, τα οποία προκύπτουν σε αυτήν την μεταβατική περίοδο. 

Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς που βρίσκονται σε πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης θα πρέπει να καταθέσουν τις συνταγές τους στον ΕΟΠΥΥ για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προμήθειας του φαρμάκου.

Ο  Σύλλογος μας βρίσκεται  σε συνεχή επικοινωνία με την φαρμακευτική εταιρία και τον ΕΟΦ  ώστε να εξασφαλιστεί ομαλή μετάβαση χωρίς να υπάρξει διακοπή της θεραπείας με δυνατότητα παράτασης της προμήθειας μέσω νοσοκομείου / μήνα σε περίπτωση που υπάρξουν καθυστερήσεις εκτέλεσης των συνταγών απο τον ΕΟΠΥΥ.

Ταυτόχρονα όσοι ασθενείς έχουν ενταχθεί στην επαναστατική θεραπεία kaftrio/kalydeco εκτός προγράμματος πρώιμης πρόσβασης, θα συνεχίσουν να το προμηθεύονται μέσω ΙΦΕΤ  – όπως και όσοι βρίσκονται σε Orkambi μετά από την σχετική απόφαση παράτασης του ΕΟΦ. (δεν αλλάζει το κανάλι διάθεσης για τους επόμενους μήνες παρά την τιμολόγηση). 

Η επιτυχής έκβαση της διαπραγμάτευσης είναι εφικτή τους επόμενους μήνες και παρακολουθούμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών – με το Μητρώο Κ.Ι. να αποτελεί την κύρια εκκρεμότητα. 

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε