Ασθένειες

Αντιμετώπιση πόνου στη σπονδυλική στήλη με ραδιοσυχνότητες RF (Radiofrequency)

Ο χρόνιος πόνος στη σπονδυλική στήλη είτε δισκογενής, λόγω κήλης δίσκου είτε οφειλόμενος σε χρόνια καταπόνηση ή άλλη βλάβη στην περιοχή, είναι από τους πιο κοινούς πόνους που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο ανεξάρτητα από το επάγγελμα και την ηλικία τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να καταστεί τόσο έντονος ώστε ο ασθενής να αδυνατεί να επιτελέσει απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Χάρη στην συνεχή επιστημονική έρευνα αλλά και την εξέλιξη της τεχνολογίας μία νέα πρωτοποριακή μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα προσφέρει αποτελεσματική ανακούφιση άμεσα και με απόλυτη ασφάλεια.

Η συγκεκριμένη θεραπεία εφαρμόζεται εφόσον τα συντηρητικά μέσα όπως η φαρμακευτική αγωγή με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη, οι τοπικές εγχύσεις και η φυσικοθεραπεία έχουν καταστεί αναποτελεσματικές.

Στόχος της είναι η καταστροφή των νευρικών οδών μετάδοσης του πόνου, μέσω ηλεκτρικού πεδίου”, εξηγεί ο Αντώνιος Ανδρουλής – Νευροχειρουργός, Διευθυντής Γ΄ Νευροχειρουργικής Κλινικής -Μetropolitan General, προσθέτοντας:

Η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες RF, δηλαδή η παλμική εφαρμογή υψηλών συχνοτήτων ρεύματος, έχει την ιδιότητα να προκαλεί αναστολή της ικανότητας του νεύρου να μεταδίδει αλγεινά ερεθίσματα στον εγκέφαλο, χωρίς όμως να επηρεάζει άλλες λειτουργίες του νεύρου με αποτέλεσμα οι ασθενείς να απαλλάσσονται από τον πόνο και να ανακτούν πλήρως τη λειτουργικότητά τους“.

Ενδείξεις εφαρμογής της θεραπείας με ραδιοσυχνότητες

Η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες χρησιμοποιείται προκειμένου να αντιμετωπιστεί

-η οσφυαλγία,

-η ισχιαλγία,

-η αυχεναλγία,

-η δισκοπάθεια,

-τα σπονδυλικά κατάγματα,

-ο πόνος των αρθρώσεων,

-η σπονδυλαθρίτιδα, αλλά και,

-ο πόνος από την χρόνια καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης.

Εφαρμόζεται κυρίως στις οπίσθιες αρθρώσεις στην οσφυϊκή, τη θωρακική ή την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, στο γάγγλιο της οπίσθιας νωτιαίας ρίζας, στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις καθώς και για θερμοπηξία για αντιμετώπιση της δισκοκήλης πριν απαιτηθεί χειρουργείο δισκεκτομής και προς αποφυγή αυτού.

Επιπλέον, μπορεί να εφαρμοστεί για τη θεραπεία της νευραλγίας τριδύμου, της μεσοπλεύριας και της μεθερπητικής νευραλγίας, της ινιακής και της αθροιστικής κεφαλαλγίας, του πυελικού πόνου, της άτυπης προσωπαλγίας αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις καρκινικού πόνου.

Η αντιμετώπιση με ραδιοσυχνότητες RF στην πράξη

Η μέθοδος εφαρμόζεται με τον ασθενή στο πλάι ή σε πρηνή θέση υπό τοπική αναισθησία και ακτινοσκοπική καθοδήγηση.

Η διάρκειά της επέμβασης κυμαίνεται από 30 έως 90 λεπτά ανάλογα της φύσης του προβλήματος.

Αν κριθεί απαραίτητο ενδέχεται να χορηγηθεί στον ασθενή και ελαφρά μέθη κατά τη διάρκεια της επέμβασης αλλά πάντα ο ασθενής είναι σε θέση να επικοινωνεί με το ιατρό.

Στη συνέχεια τοποθετείται ειδική βελόνη, πραγματοποιείται καθετηριασμός, τοποθετείται το ηλεκτρόδιο και γίνεται αισθητικός έλεγχος μέσω της διέγερσης του νεύρου ώστε να διασφαλιστεί η ακριβής θέση στον θεραπευτικό στόχο.

“Ακολουθεί ο κινητικός έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθή τοποθέτηση και ακολουθεί ενεργοποίηση του ηλεκτροδίου με ελεγχόμενη θερμότητα που έχει θεραπευτική δράση είτε με ηλεκτροθερμοπηξία, δηλαδή επιλεκτική καταστροφή αισθητικών νωτιαίων νευρικών οδών, είτε με νευροτροποποίηση, δηλαδή αντικατάσταση των σημάτων του βασανιστικού πόνου που μεταδίδονται στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό, με αισθητικά ανακουφιστικό και ανώδυνο ελαφρύ μούδιασμα”, εξηγεί ο κ. Ανδρουλής, επισημαίνοντας:

Μετά το πέρας της διαδικασίας ο ασθενής μεταφέρεται στο θάλαμο νοσηλείας και είναι έτοιμος να πάει σπίτι του απαλλαγμένος από τον πόνο”.

Αποτελέσματα

Η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες είναι μια απολύτως ασφαλής και αποτελεσματική τεχνική είτε για αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στη σπονδυλική στήλη, είτε για δισκοπλαστική μέσω ηλεκτροθερμοπηξίας σε περιπτώσεις κήλης δίσκου.

Η διάρκεια των αποτελεσμάτων ποικίλει από ασθενή σε ασθενή με γενικά εντυπωσιακά αποτελέσματα.

“Σπάνια, όταν το πρόβλημα είναι σοβαρό, τα συμπτώματα μπορεί να επανέλθουν αλλά η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί γιατί ο ασθενής δεν επιβαρύνεται, καθώς δεν προκαλούνται βλάβες στα νεύρα”, είναι η επισήμανση του κ. Ανδρουλή.

Η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες RF μπορεί να αποτελέσει την κύρια θεραπεία εκλογής σε ασθενείς, που παλαιότερα δεν θα μπορούσαν να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση όπως στις περιπτώσεις κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας που ξεπερνούν το 90%. Η επάνοδος του ασθενή στις συνήθεις δραστηριότητες πραγματοποιείται άμεσα.

Αποτελεί επεμβατική μη χειρουργική λύση, χαμηλού κόστους λόγω της εξόδου από το νοσοκομείο σε 2 ώρες και με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε