Ασθένειες

Γέννηση των αυτοάνοσων νοσημάτων: Όσα πρέπει να ξέρετε

Τα πιο γνωστά και πιο συχνά αυτοάνοσα νοσήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί και οι κλινικοί διαιτολόγοι είναι:

  • Διαβήτης
  • Κοιλιοκάκη
  • Θυρεοειδίτιδα
  • Hashimoto/Graves
  • Ελκώδης κολίτιδα
  • Νόσος Crohn
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Ερυθηματώδης λύκος
  • Δερματίτιδα
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας

Πώς μπορεί να γεννηθεί ένα αυτοάνοσο νόσημα;

Φαίνεται μέσα από πολλές μελέτες, ότι τα αίτια εμφάνισης ενός αυτοάνοσου νοσήματος μπορούν να ποικίλουν. Πρωταρχική θέση κατέχουν τα γονίδια και η κληρονομικότητα.

Εκτός αυτών, μπορούν να συμβάλλουν το περιβάλλον, η υπερβολική υγιεινή όπως η λιγότερη έκθεση σε βακτήρια ή οι συχνοί εμβολιασμοί.

Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν ασχοληθεί πολύ με το μικροβίωμα του εντέρου το οποίο έχει συνδεθεί με μεταβολικές παθήσεις, γαστροεντερικές παθήσεις και τα αυτοάνοσα.

Άτομα τα οποία παρουσιάζουν δυσβίωση στο έντερο είναι πιο επίφοβο να εμφανίσουν κάποια στιγμή κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Με τον όρο  δυσβίωση του εντέρου εννοούμε τις αλλοιώσεις στη σύσταση της μικροβιακής εντερικής χλωρίδας.  Η δυσβίωση αυτή, μπορεί να προκληθεί από μια δυτικοευρωπαϊκή διατροφή που ακολουθούν οι άνθρωποι και η οποία είναι πλούσια σε επεξεργασμένα προϊόντα, ζάχαρη, υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λιγότερη κατανάλωση φυτικών ινών.

Επίσης, μπορεί να προκληθεί σε άτομα με έντονο στρες ή που είχαν υποστεί μια χειρουργική επέμβαση και μετατραυματικό – μεταχειρουργικό στρες.

Άτομα  που έχουν γεννηθεί με καισαρική ή δεν έχουν θηλάσει ποτέ, μπορεί να ανήκουν σε αυτή την ομάδα ανθρώπων.

Ποιός είναι ο ρόλος της διατροφής;

Η διατροφή όπως φαίνεται και στην πράξη τις πλείστες φορές παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όχι στην ίαση ενός αυτοάνοσου αλλά στο να το θέσει σε ύφεση και εκτός αυτού στο να  ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου έτσι ώστε να μην εμφανίσει ένα δεύτερο αυτοάνοσο.

Πολλές φορές η διατροφή συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής. Κατά συνέπεια και στην μείωση του πόνου και των συμπτωμάτων όταν και όπου αυτά υπάρχουν.

Βιταμίνες

Μερικά θρεπτικά συστατικά της διατροφής τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν ενθαρρυντικά στην άμυνα του οργανισμού είναι τα αντιοξειδωτικά. Κυρίως οι βιταμίνες Α, Ε, C  οι οποίες μπορούν να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και καθιστούν τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις και ιώσεις.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντερικού σωλήνα. Συμβάλλουν επίσης στην βελτίωση της εντερικής χλωρίδας αφού τροφοδοτούν το έντερο με καλά βακτήρια.

Βρίσκονται ως επί των πλείστων σε γαλακτοκομικά προϊόντα (κεφίρ, γιαούρτι με πέτσα κλπ).

Λιπαρά

Εξίσου σημαντικά είναι τα καλά λιπαρά οξέα γνωστά και ως ω-6 και ω-3 τα οποία συμβάλλουν και αυτά στην καλύτερη άμυνα του οργανισμού.

Πηγές αυτών είναι το ελαιόλαδο, οι ελιές, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια, το ταχίνι, ο λιναρόσπορος κ.λπ.

Ψευδάργυρος & φυτικές ίνες

Ο ψευδάργυρος συμβάλει στη καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και βρίσκεται κυρίως στα θαλασσινά και στο κόκκινο κρέας.

Οι φυτικές ίνες προσλαμβάνονται μέσα από την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ολικής αλέσεως δημητριακών και αρτοσκευασμάτων. Επηρεάζουν αρκετά την έκκριση μιας αντί-φλεγμονώδους πρωτεΐνης, της ιντερλευκίνης-4 η οποία συμβάλλει στη προστασία και στη γρήγορη ανάρρωση από της λοιμώξεις.

Κλείνοντας

Το καλύτερο που έχει να κάνει ένας παθών είναι να απευθυνθεί σε κάποιον επαγγελματία Διαιτολόγο-Διατροφολόγο. Και ακόμα καλύτερα εάν έχει και κάποια εξειδίκευση στα αυτοάνοσα.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού