Ασθένειες

Αιμορροϊδική νόσος: Aίτια εμφάνισης συμτώματα και θεραπεία

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι συχνή πάθηση. Στη μέση ηλικία, συχνά οι άνθρωποι παραπονιούνται για συμπτώματα που προέρχονται από τις αιμορροΐδες τους. Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικές ανατομικές δομές, που όλοι οι άνθρωποι έχουν στην περιοχή του πρωκτού.

Η πάθηση αφορά πρησμένες φλέβες στον πρωκτό και στο κάτω μέρος του ορθού, παρομοίως με τους κιρσούς. Προκαλεί πόνο, φαγούρα και δυσκολία στο να κάθεται ο πάσχων. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν συμπτώματα, ενώ άλλοι όχι.

Η αιμορροϊδοπάθεια ή αιμορροϊδική νόσος αφορά άνδρες και γυναίκες, κάθε ηλικίας. Η μεγαλύτερη εμφάνιση της νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες αποδίδεται στην δυτικού τύπου διαβίωση, στην καθιστική ζωή και στη διατροφή που είναι φτωχή σε φυτικές ίνες.

Αίτια

Στα συνήθη αίτια περιλαμβάνεται η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό, η εγκυμοσύνη, το συχνό σήκωμα βάρους. Επίσης μπορούν να εμφανίσουν αιμορροϊδοπάθεια άνθρωποι που στέκονται ή κάθονται πολλές ώρες. Ρόλο παίζει και η δυσκοιλιότητα, καθώς και η διάρροια, που εμμένουν, όπως και το σφίξιμο στις κινήσεις του εντέρου. Είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί με το πέρασμα του χρόνου, επειδή ιστοί που στηρίζουν τις φλέβες στο ορθό και στον πρωκτό εξασθενούν και τεντώνονται.

Πρόληψη

Υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούμε να υιοθετήσουμε για την πρόληψη της πάθησης:

Κατανάλωση φυτικών ινών, νερού, αποφυγή λιπαρών, αλκοόλ, πικάντικων τροφών, εσπεριδοειδών και καφεΐνης, υιοθέτηση άσκησης. Επίσης, μην καθυστερείτε την επίσκεψη στην τουαλέτα όταν σας έρχεται η ανάγκη.

Με την κατάλληλη αγωγή είναι πιθανό να βελτιωθεί η πάθηση.

Σχετικά με τα συμπτώματα, τη  διάγνωση και την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας, ο Σπύρος Ανδρικόπουλος, Διευθυντής Χειρουργικού Τμήματος θεραπευτικού κέντρου Λευκός Σταυρός Αθηνών, σημειώνει:

Τα συμπτώματα που χρειάζεται να προσέξουμε

  • Απώλεια ζωηρού κόκκινου αίματος στην τουαλέτα (είτε σε μικρή ποσότητα πάνω στο χαρτί είτε σε μεγαλύτερη ποσότητα μέσα στη λεκάνη)
  • Ψηλαφητή διόγκωση της περιοχής του πρωκτού
  • Φαγούρα και ερεθισμός της περιοχής γύρω από τον πρωκτό
  • Ήπια απώλεια υγρών στο εσώρουχο
  • Δυσκολία καθαρισμού μετά από μία κένωση
  • Πόνος που προκαλείται συνήθως όταν οι αιμορροΐδες είναι ερεθισμένες και περνάει όταν αιμορραγήσουν. Ο πόνος όταν επιμένει μπορεί να σηματοδοτεί κάτι σοβαρότερο, όπως η θρόμβωση των αιμορροΐδων και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον ειδικό.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της αιμορροΐδοπάθειας, ο/η ασθενής χρειάζεται να επισκεφθεί το Εξειδικευμένο Κολοπρωκτολογικό Ιατρείο και να συμβουλευθεί τον ιατρό. Ο γιατρός θα προχωρήσει σε κλινική δακτυλική εξέταση του ορθού σε συνδυασμό με ενδοσκόπηση με ειδική μεγεθυντική κάμερα. Πρόκειται για ανώδυνη και άκρως απαραίτητη  εξέταση για τη διάγνωση αλλά και για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων, όπως και για τον καθορισμό της πιο ενδεδειγμένης θεραπευτικής προσέγγισης για κάθε ασθενή.

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, ο γιατρός θα επιλέξει, ανάλογα με τα ευρήματα, είτε να προβεί σε άμεση αντιμετώπιση στο εξωτερικό ιατρείο (π.χ. με ελαστική περίδεση) είτε να συζητήσει με τον ασθενή κάποια από τις διαθέσιμες χειρουργικές επιλογές για τη θεραπεία.

Θεραπείες

Η συντηρητική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας περιλαμβάνει:

  • θερμά υδρόλουτρα
  • θεραπεία της υποκείμενης δυσκοιλιότητας
  • τοπική θεραπεία με αλοιφέςψυχρά επιθέματα
  • διατροφή με φυτικές ίνες

Οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι θεραπείας των αιμορροΐδων μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Εξειδικευμένο Κολοπρωκτολογικό Ιατρείο.

Οι μέθοδοι αυτοί δεν απαιτούν νοσηλεία ή γενική αναισθησία, είναι σε γενικές γραμμές καλά ανεκτές από τους ασθενείς και με σχετικά καλά ποσοστά επιτυχίας. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι ακόμα και αν αποτύχουν αρχικά, μπορούν να επαναληφθούν, ενώ το μειονέκτημά τους είναι ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις εξωτερικών αιμορροΐδων. Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν:

  • Την ελαστική περίδεση των αιμορροΐδων
  • Την σκληροθεραπεία
  • Την καταστροφή των αιμορροΐδων με χρήση laser ή υπερύθρων, ή διπολικής διαθερμίας.

Οι χειρουργικές μέθοδοι θεραπείας που εφαρμόζονται στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία απαιτούν νοσηλεία από λίγες ώρες μέχρι 1-2 ημέρες. Οι χειρουργικές μέθοδοι εφαρμόζονται είτε απ’ ευθείας σε περιπτώσεις προχωρημένης αιμορροϊδοπάθειας (4ου βαθμού), είτε μετά από αποτυχία των προηγούμενων μεθόδων. Οι διαθέσιμες χειρουργικές μέθοδοι σήμερα είναι οι εξής:

  • Η κλασική αιμορροϊδεκτομή
  • Η αιμορροϊδεκτομή ή αιμορροϊδοπηξία με χρήση laser
  • Η αιμορροϊδοπηξία με χρήση ειδικού συρραπτικού μηχανήματος
  • Η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε