Ασθένειες

Η ΡευΜΑζήν στο 4ο Forum των Stakeholders για τις Ρευματικές Παθήσεις

Η Ρευματοπάθεια είναι γένους θηλυκού, μιας και οι γυναίκες κατέχουν τα πρωτεία στην νόσο.

Στο πλαίσιο  του 27ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρευματολογίας(10-13 Δεκεμβρίου) που διοργανώνεται διαδικτυακά από τη Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.), έλαβε χώρα το 4ο Forum των STAKEHOLDERS για τις Ρευματικές Παθήσεις (Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου).

Ειδικότερα, στην ενότητα «Ρευματοπαθείς και εργασία», παρουσιάστηκαν από την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν, Κατερίνα Κουτσογιάννη, τα πρώτα συμπεράσματα έρευνας που διαμορφώθηκαν από τα αποτελέσματα του Ερωτηματολογίου της ΡευΜΑζήν, με θέμα τη σχέση των ρευματοπαθών με την εργασία και ακολούθησε σχολιασμός τους από την Τζένη Πρατσίδου, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας και Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες.

Δεδομένης της δύσκολης περιόδου που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, η χαρτογράφηση των εργασιακών συνθηκών των ρευματοπαθών, η διαπίστωση των αναγκών τους αλλά και η εξακρίβωση του βαθμού ενημέρωσης των ίδιων και των εργοδοτών τους όσον αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα και τις δυνατότητες εύλογων προσαρμογών στην εργασία, συναποτέλεσαν τους στόχους της πανελλαδικής έρευνας που υλοποίησε ΡευΜΑζήν, υπό την αιγίδα της Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.

Με εξασφαλισμένη την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, οι ασθενείς απάντησαν διαδικτυακά σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες και τα νέα δεδομένα στη σχέση ρευματικών νοσημάτων και εργασίας την εποχή της πανδημίας.

Από τα 503 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια, προέκυψε ότι:

Συνολικά 83.44% των συμμετεχόντων ήταν στην παραγωγική εργασιακά ηλικία, εύρημα που υποστηρίζει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της μελέτης.

Το 90% είναι γυναίκες, κάτι που εξηγείται από το επιβεβαιωμένο στατιστικά γεγονός ότι τα ρευματικά νοσήματα αφορούν περισσότερο γυναίκες και ότι οι γυναίκες εμφανίζονται πιο πρόθυμες να συμμετέχουν σε έρευνες.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων είναι σε θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες 40,4%, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός του ποσοστού 2,8% που βρίσκεται σε εναλλακτικές θεραπείες και του 7,5% που δεν λαμβάνει θεραπεία.

-Το 83% στηρίζεται οικονομικά στην προσωπική του εργασία ή στην εργασία τρίτου προσώπου στην οικογένεια, ενώ μόνο το 11% έχει στήριξη από το κράτος.

-Για το 65% των ερωτηθέντων κύρια πηγή εισοδήματος είναι η εργασία τους, ενώ το 81% δηλώνει ότι νόσησε μετά την έναρξη της εργασίας.

-Θετικό είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς κοινοποιούν πλέον το πρόβλημά τους στην εργασία, με το 56%  να το έχει κοινοποιήσει στον εργοδότη και το 61% στους συναδέλφους του ενώ το 15% δεν μιλάει για το νόσημα του στην εργασία.

-Είναι σημαντικό ότι το 61% θεωρεί ότι η εργασία του θα ήταν ευκολότερη αν υπήρχαν εύλογες προσαρμογές στον εργασιακό χώρο.

-Το 39% εκτιμά ότι οι εργοδότες δεν είναι ενημερωμένοι για τις ανάγκες αλλά και για τα δικαιώματα των ρευματοπαθών στην εργασία, ενώ το 59% των ερωτηθέντων δε γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.

-Το 77% θεωρεί ότι το ρευματικό νόσημα συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για την εύρεση εργασίας και το 67% ότι είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη διατήρηση της εργασίας.

Στις ερωτήσεις για τις συνθήκες εργασίας κατά τη διάρκεια του lock down, είναι χαρακτηριστικό ότι:

-το 53% δεν έκανε χρήση της ειδικής άδειας,

-το 60% δεν βγήκε σε αναστολή εργασίας, ενώ,

-το 53% των ασθενών δεν έκαναν χρήση τηλεργασίας λόγω της φύσης της εργασίας τους.

Ανησυχητικά ποσοστά αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για σοβαρή Covid-19 νόσο.

Στη συνέχεια, η Αντιπρόεδρος της ΡευΜΑζήν και Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Πάτρας, Φωτεινή Ασημακοπούλου, μίλησε για την διευκόλυνση των ρευματοπαθών στην εργασία και τις σχετικές προτάσεις της Ομοσπονδίας.

Στην ομιλία της Ελίνας Ρέπα, Ταμία της ΡευΜΑζήν και Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες, έγινε λόγος για τους εργαζόμενους γονείς των παιδιών με ρευματικά νοσήματα και παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της Ομοσπονδίας, ενώ η Κική Σπανίδου, μέλος του Δ.Σ. του ΣυλλόγουΓονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες, παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με την εργασία των ρευματοπαθών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έδειξε πώς ορισμένες πρακτικές όπως η τηλεργασία μπορούν να εφαρμοστούν στο μέλλον.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών,

Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα

ΡευΜΑζήν, Η πρόεδρος, Κ. Κουτσογιάννη

Λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ομιλία της Μαρίας Χατζηγεωργίου, μέλους του Δ.Σ. της ΡευΜΑζήν και Αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα ΑΚΕΣΩ, η οποία θα αφορούσε τα δικαιώματα των ρευματοπαθών και τις αντίστοιχες διεκδικήσεις της ΡευΜΑζήν.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε