Ασθένειες

Παράσιτα στο έντερο: Πώς να τα αντιμετωπίσετε

Παράσιτα στο έντερο: Πώς να τα αντιμετωπίσετε

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να κολλήσετε παράσιτα. Η αλήθεια είναι ότι βρίσκονται σε αρκετά μέρη. Μπορεί να κολλήσετε παράσιτα από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό, από το δάγκωμα ενός εντόμου, ή μέσω της σεξουαλικής επαφής με μολυσμένο άτομο. Μερικές παρασιτικές ασθένειες αντιμετωπίζονται εύκολα και κάποιες άλλες όχι.

Τα παράσιτα κυμαίνονται σε μέγεθος από μικροσκοπικούς, μονοκύτταρους οργανισμούς, που ονομάζονται πρωτόζωα, μέχρι μεγάλα σκουλήκια που μπορεί τα να δει κανείς με γυμνό μάτι.

Μερικά παραδείγματα παρασίτων περιλαμβάνουν τα νηματώδη σκουλήκια, την ταινία, τα αγκυλόστομα σκουλήκια και πολλά άλλα. Επειδή τα παράσιτα έχουν τόσα πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, μπορούν να προκαλέσουν ένα πολύ ευρύ φάσμα προβλημάτων.

Μερικά καταναλώνουν το φαγητό σας, αφήνοντας σας πεινασμένους μετά από κάθε γεύμα και ανήμπορους να αυξήσετε το σωματικό σας βάρος. Άλλα τρέφονται από τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια, προκαλώντας αναιμία. Μερικά γεννούν αυγά που μπορεί να σας προκαλέσουν κνησμό, ευερεθιστότητα, ακόμα και αϋπνία.

Εάν έχετε δοκιμάσει κάθε πιθανή θεραπεία για να θεραπεύσει το έντερό σας και να ανακουφίσετε τα συμπτώματα, χωρίς καμία επιτυχία, ένα παράσιτο θα μπορούσε να είναι η βασική αιτία για πολλά από τα ανεξήγητα και τα ανεπίλυτα αυτά συμπτώματα.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε παράσιτα στον οργανισμό σας

  • Έχετε ανεξήγητη δυσκοιλιότητα, διάρροια, αέρια (τυμπανισμός), ή άλλα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου
  • Ταξιδέψατε πρόσφατα στο εξωτερικό και είχατε κάποιο επεισόδιο διάρροιας
  • Είχατε πάθει τροφική δηλητηρίαση στο παρελθόν και έκτοτε η πέψη σας δεν είναι η ίδια
  • Έχετε πρόβλημα να αποκοιμηθείτε, ή ξυπνάτε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Έχετε ανεξήγητους δερματικούς ερεθισμούς ή εξανθήματα, κνίδωση, ροδόχρους ακμή και έκζεμα
  • Τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας (βρουξισμός)
  • Έχετε πόνο στους μυς, ή στις αρθρώσεις σας
  • Αισθάνεστε κούραση, εξάντληση, κατάθλιψη
  • Ποτέ δεν αισθάνεστε ικανοποιημένοι ή πλήρεις (χορτασμένοι) μετά από τα γεύματά σας
  • Έχετε διαγνωστεί με σιδηροπενική αναιμία

Το θέμα είναι τώρα πώς μπορείτε να θεραπευτείτε αλλά και πως να προστατευτείτε από την εμφάνιση παρασίτων.

Αρχικά το Α και το Ω είναι η προσωπική υγιεινή.

Να πλένετε πάντα τα χέρια σας εφόσον τελειώσετε από την τουαλέτα, όταν επιστρέφετε στο σπίτι, όταν πιάνετε χρήματα, πριν μαγειρέψετε ή όταν αλλάζετε πάνες.

Να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή για να θεραπεύσετε τα εντερικά παράσιτα

Με αυτό τον τρόπο θα ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα αποφύγετε την εμφάνιση παρασίτων. Να λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη C και Α.

Να βράζετε το νερό

Αν δεν είστε βέβαιοι ότι το νερό είναι ασφαλές, για παράδειγμα όταν ταξιδεύετε καλό είναι να βράζετε το νερό. Αν δεν μπορείτε, τότε προτιμήστε το εμφιαλωμένο νερό και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο χρώμα και στη γεύση του.

Να πλένετε τα τρόφιμα

Ειδικά εκείνα που καταναλώνετε ωμά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Βεβαιωθείτε ότι το κρέας έχει μαγειρευτεί αρκετά και σωστά.

Μπορείτε να θεραπεύσετε τα εντερικά παράσιτα φυσικά

Αν έχετε εντερικά παράσιτα, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε το συντομότερο δυνατό, να τα αποβάλετε από το σώμα σας και να τα εμποδίσετε να αναπτυχθούν σε μέγεθος και αριθμό (πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς). Ακολουθήστε κάποια διατροφή αποτοξίνωσης για να αποβάλετε τα εντερικά παράσιτα. Αν το άτομο που έχει προσβληθεί είναι ενήλικας, θα πρέπει να καταναλώνει ανανά και σκελίδες σκόρδου για δυο ή τρεις μέρες (μια φορά πριν το πρωινό γεύμα και μια το μεσημέρι) και όχι παραπάνω. Επιπλέον, θα πρέπει να πίνει δυο λίτρα νερό την ημέρα μαζί με μερικές σταγόνες από χυμό λεμόνι. Παράλληλα, θα πρέπει να φτιάχνει εγχύματα με μαϊντανό και να πίνει άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Με αυτό τον τρόπο τα παράσιτα θα αποδυναμωθούν και θα εξαλειφθούν πιο γρήγορα. Να θυμάστε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καλό είναι να παραμένετε στο σπίτι καθώς σίγουρα θα έχετε διάρροια. Μπορείτε να μειώσετε αυτή την επίδραση πίνοντας δυο κούπες νερό ρυζιού (το ίδιο νερό που χρησιμοποιείτε για βράσιμο, αλλά στραγγισμένο). Μετά από μερικές μέρες αποτοξίνωσης προσπαθήστε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή για ακόμη πέντε μέρες. Μην καταναλώνετε άσπρα άλευρα, επεξεργασμένα σάκχαρα, γαλακτοκομικά προϊόντα, τηγανητά ή κρέας.

Συνεχίστε να πίνετε πολύ νερό και να καταναλώνετε ωμά λαχανικά. Ξεκουραστείτε. Αν κάποιο παιδί έχει εντερικά παράσιτα, δώστε του να καταναλώσει φρέσκο σκόρδο με άδειο στομάχι. Μπορείτε να το λιώσετε ή να προσθέσετε λίγο λεμόνι. Ακολουθήστε αυτή τη θεραπεία για μια εβδομάδα κατά την οποία το παιδί θα πρέπει να καταναλώνει λαχανικά και φρούτα (όσα θέλει).

Περισσότεροι τρόποι για να θεραπεύσετε τα εντερικά παράσιτα:

Υλικά

3 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα καυτό νερό
Προετοιμασία

Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο. Στη συνέχεια, το προσθέτετε στο καυτό νερό και το αφήνετε να σταθεί όλο το βράδυ. Το πίνετε το πρωί με άδειο στομάχι.

Επίσης:

Οι ωμοί κολοκυθόσποροι σκοτώνουν τα αυγά από τα παράσιτα
Οι ωμοί σπόροι κολοκύθας περιέχουν ένα συγκεκριμένο λιπαρό οξύ που έχει την ικανότητα να σκοτώνουν τα αυγά από τα παράσιτα.

Η κουρκουρμπιτίνη που βρίσκεται στους ωμούς σπόρους κολοκύθας έχει αντιπαρασιτικές ιδιότητες καθώς έχει την ικανότητα να παραλύει τα παράσιτα και δεν μπορούν να προσκολληθούν στα έντερα και έτσι απομακρύνονται μέσω της πέψης.

Κινέζοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν σπόρους κολοκύθας για την αντιμετώπιση οξείας σχιστοσωμίασης όπως και εντερικών σκουληκιών (4).

Το turmeric και η κουρκουμίνη για αποτοξίνωση

Το τουρμερίκ ή αλλιώς κουρκουμάς είναι ένα από τα πιο ισχυρά βότανα που υπάρχουν στον πλανήτη με πολυάριθμες ιδιότητες και οφέλη για τον άνθρωπο.

Μελέτες έχουν δείξει πως η δραστική ουσία κουρκουμίνη που βρίσκεται στο τουρμερίκ έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδη ιδιότητες, συμβάλλει στη γρηγορότερη επούλωση πληγών, στην αποβολή παρασίτων από το σώμα καθώς και στην αποτοξίνωση ιστών όπως το συκώτι.

Είναι ιδιαίτερα ασφαλές στη λήψη, ακόμη και σε μεγάλες ποσότητες ενώ έχει ελάχιστες αντενδείξεις και παρενέργειες.

Ένα από τα βασικά προβλήματα της κουρκουμίνης είναι η χαμηλή απορρόφηση. Τα αξιόπιστα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν τιτλοδότηση για περιεκτικότητα κουρκουμίνης τουλάχιστον 95% ενώ περιέχουν και πιπερίνη (εκχύλισμα μαύρου πιπεριού) καθώς αυξάνει την απορρόφηση εώς και 2000% (5)

Το τζίντζερ για όλο το πεπτικό σύστημα

Το τζίντζερ όπως και το τουρμερίκ ανήκουν στην ίδια οικογένεια και έχουν παρόμοιες ιδιότητες. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος ενώ συμβάλλει στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ναυτίας αλλά και των αερίων που σχετίζονται με τα εντερικά παράσιτα. Εξισορροπεί την παραγωγή οξέων του στομάχου τα οποία σκοτώνουν τα παράσιτα και μας προστατεύουν από μολύνσεις.

Το φρέσκο τζίντζερ μειώνει τη βλέννα ενώ έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση (6).

Το κόκκινο πιπέρι cayenne (καγιέν) για μύκητες

Το κόκκινο καυτερό πιπέρι είναι ένα πολύ ισχυρό αντιμυκητισιακό συστατικό. Το πιπέρι καγιέν έχει την ικανότητα να καταστρέφει μύκητες και εντερικά παράσιτα μόλις έρχεται σε επαφή μαζί τους.

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος ενώ παράλληλα αυξάνει τη δράση και την αποτελεσματικότητα άλλων βοτάνων όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό (7)

Το ραδίκι κιχώριο (Chicory root) έχει αντιπαρασιτική δράση

Το κιχώριο είναι πλούσιο σε φυτοχημικά συστατικά όπως οι τανίνες τα οποία χαρακτηρίζονται για τις αντιπαρασιτικές τους ιδιότητες σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Parasitology Research” το 2011, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου βρήκαν πως το εκχύλισμα από το κιχώριο σκοτώνει τα παράσιτα in vitro (μελέτες δοκιμαστικού σωλήνα).

Η τακτική λήψη εκχυλίσματος από Chicory root θεωρείται πως έχει ευεργετική δράση στην καταπολέμηση παρασίτων που κατοικούν στον εντερικό σωλήνα στους ανθρώπους. Τα συστατικά όπως οι λακτόνες που περιέχει το Chicory root είναι τοξικά για τα εντερικά παράσιτα.

Aloe vera. Η αλόη προστατεύει τα τοιχώματα των εντέρων

Η αλόη χρησιμοποιείται ως βακτηριοκτόνο για την καταπολέμηση του staphylococcus aureus, του streptococcus viridans καθώς και 5 στελεχών που προκύπτουν από μεταλλάξεις του στρεπτόκοκκου.

Χρησιμοποιείται ακόμη και ως αντιβιοτικό, ως αντιϊκό, ως μαλακτικό, αναλγητικό για ήπιους πόνος και ως αντιπηκτικό.

Συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό ενώ εξουδετερώνει ελεύθερες ρίζες που παράγονται από τοξίνες.

Είναι ιδιαιτέρως γνωστή για την καταπραϋντική της δράση για τις στομαχικές διαταραχές ενώ λειτουργεί προστατευτικά για τα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου.

Η κανέλα έχει αντιμικροβιακή και αντιπαρασιτική δράση

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό με αντισπασμωδικές, αντιμικροβιακές, αντιπαρασιτικές, αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα διαλύει τα αέρια του εντέρου.

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φουσκώματος και της διάρροιας, χρησιμοποιείται συχνά για θέματα κακής πέψης, ναυτίας και εμετού, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμισης, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κοινό κρυολόγημα και γρίπη.

Χρησιμοποιείται ακόμη και για την καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών ο σταφυλόκοκκος, ο ζυμομύκητας καντίντα και ο E- coli (Escherichia coli).

Κερσετίνη για εντερικές φλεγμονές που προκαλούν τα παράσιτα

Η κερσετίνη είναι ένα πανίσχυρο βιοφλαβονοειδές συγγενικό της ρουτίνης και της εσπεριδίνης. Είναι εξαιρετικός σύμμαχος για όλους όσους πάσχουν από εποχική αλλεργική ρινίτιδα καθώς αποτρέπει την απελευθέρωση ισταμίνης.

Η κερσετίνη επιπλέον αναστέλλει την απελευθέρωση λευκοτριενίων. Τα λευκοτριένια είναι ισχυροί χημικοί μεσολαβητές της φλεγμονής που σχετίζονται με το άσθμα, την ψωρίαση, την ποδάγρα, την ελκώδη κολίτιδα καθώς και άλλες φλεγμονές που σχετίζονται με τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες.

Οι συγκεκριμένες ιδιότητες της κερσετίνης την κάνουν ιδανική για εντερικές φλεγμονές που προκαλούνται από παράσιτα όπως ο μύκητας καντίντα Candida Albicans.

Το κουκούτσι από Grapefruit έχει αντιπαρασιτική δράση

Τα κουκούτσια από το γκρέιπφρουτ περιέχουν φυτοχημικές ενώσεις με πολύ ισχυρή αντιβακτηριδιακή και αντιπαρασιτική δράση.

Υποστηρίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, το θωρακίζει απέναντι σε λοιμώξεις και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση δυσβίωσης και ενίσχυσης της χλωρίδας του εντέρου (φιλικά βακτήρια).

Το θυμάρι έχει αντιμικροβιακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες

Έχει αντιμικροβιακή και αντιιική δράση, είναι αντιπαρασιτικό, αντισπασμωδικό, αντιμυκητιακό, διαλύει τα αέρια του στομάχου και των εντέρων και έχει αντισηπτικές ιδιότητες.

Χρησιμοποιείται για μολύνσεις, αέρια εντέρου, ευερέθιστο έντερο, βήχα, μολύνσεις στη στοματική κοιλότητα αλλά και για την αντιμετώπιση του μύκητα καντίντα.

Δεντρολίβανο έχει αντιϊκή, αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση

Το δενδρολίβανο περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικές ουσίες όπως το καρνοσικό οξύ, το ροσμαρινικό οξύ και καμφορά. Το ροσμαρινικό οξύ έχει αντιϊκή, αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Εκτός από εξαιρετικό άρωμα το δεντρολίβανο φρεσκάρει την αναπνοή.

Η ρίγανη καταστέλλει την ανάπτυξη μυκήτων όπως ο καντίντα
Όπως και το θυμάρι, η ρίγανη έχει εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία του γαστρεντερικού σωλήνα.

Η αρωματική ρίγανη περιέχει μια σειρά από βιο-ενεργά συστατικά όπως η καρβακρόλη τα οποία έχουν αντιμικροβιακή και αντιπαρασιτική δράση και αναστέλλει στην υπερανάπτυξη του μύκητα καντίντα.

Κιτρικός ψευδάργυρος για την άμυνα του οργανισμού

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική σύνθεση του DNA, συμβάλλει ισορροπία του όξινου / αλκαλικού περιβάλλοντος, στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, στην εύρυθμη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος και στη γονιμότητα.

Συμβάλλει ακόμη στο μεταβολισμό της βιταμίνης Α, στην πρωτεϊνοσύνθεση, στην καλή υγεία των οστών, στο μεταβολισμό των λιπιδίων, στην καλή υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.

Παίζει επίσης καταλυτικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μας προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες που προκαλούν οι τοξίνες που δημιουργούν τα παράσιτα.

Τριγωνέλλα. Ο εχθρός των παράσιτων του σώματος

Οι σπόροι τριγωνέλλας ή αλλιώς fenugreek seed είναι ένα πικρό βότανο με φαρμακευτικές ιδιότητες, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά.

Χρησιμοποιείται ως καθαρτικό καθώς ενώ έχει αντιπαρασιτικές ιδιότητες. Αυξάνει την γαλουχία, ενεργοποιεί τη μήτρα, έχει καταπραϋντική δράση, μειώνει τον πυρετό, συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την πέψη και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξιινών από τον οργανισμό μέσω της λέμφου. Οι σπόροι τριγωνέλλας είναι είναι πλούσιοι σε λιπίδια, πρωτεΐνες, αναστολείς της πρωτεάσης, αλκαλοειδή, φυτικές ίνες, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο, νιασίνη, βιταμίνη C, σελήνιο και άλλα.

Έχουν αντιπαρασιτική και αντιφλεγμονώδη δράση, δρουν ως αφροδισιακά, υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του ήπατος ενώ συμβάλλουν στην διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.

Φύλλα ελιάς κατά των μικροβίων, βακτηρίων και ιών

Τα φύλλα ελιά έχουν εξαιρετική ανιμικροβιακή δράση απέναντι σε πολλούς τύπους ιών και βακτηρίων. Το εκχύλισμα από φύλλα ελιάς περιέχει το φυτοχημικό στοιχείο ελευρωπαΐνη το οποίο έχει προστατευτική δράση απέναντι σε μολύνσεις από παράσιτα και μύκητες.

Έχει αποδειχτεί πιο αποτελεσματικό από την κινίνη για την αντιμετώπιση της ελονοσίας καθώς και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών που μολύνουν τον άνθρωπο. Μελέτες που διεξήχθησαν το 1960 επιβεβαιώνουν πως το εκχύλισμα από φύλλα ελιάς έχει τη δυνατότητα να καταπολεμά τα πρωτόζωα που προκαλούν ελονοσία.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα
20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ
15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)
14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα
14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού