Ασθένειες

Προκαλεί το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών αύξηση βάρους;

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) αποτελεί τη συχνότερη ενδοκρινολογική διαταραχή του γυναικείου πληθυσμού αναπαραγωγικής ηλικίας.

 Επηρεάζει, ισότιμα, ασθενείς μεταξύ των διαφορετικών φυλών και ηπείρων σε ποσοστό που κυμαίνεται παγκοσμίως από 5 έως και 20%.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου δύναται να ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή, αλλά και να μεταβάλλονται στον ίδιο ασθενή με το χρόνο.

Το 2003 η European Society of Human Reproduction και η American Society for Reproductive Medicine (ESHRE/ ASRM) κατέληξαν σε ένα consensus σύμφωνα με το οποίο για τη διάγνωση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών σε μια ασθενή θα πρέπει να πληρούνται δύο από τα τρία παρακάτω κριτήρια:

Όλιγο ή αν- ωοθυλακιορρηξία

Κλινική ή βιοχημική εικόνα υπερανδρογοναιμίας

Πολυκυστική μορφολογία ωοθηκών

Οι κλινικές εκδηλώσεις του συνδρόμου εμφανίζονται, συχνά, ήδη από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας και περιλαμβάνουν διαταραχές περιόδου, διαταραχές λόγω των αυξημένων ανδρογόνων π.χ. ακμή, δασυτριχισμό, ενδοκρινική δυσλειτουργία, ενώ σχετίζονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας, δυσλιπιδαιμίας, παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου, υπογονιμότητας και κατάθλιψης.

Μία συχνότατη ενδοκρινολογική διαταραχή που εμφανίζουν ασθενείς με ΣΠΩ είναι η αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη, η οποία δύναται να συμβάλλει σημαντικά στην εμφάνιση παχυσαρκίας και διαβήτη.

Σ΄αυτές τις ασθενείς με αντοχή στην ινσουλίνη παρατηρείται αυξημένη δυσκολία στη χρήση της γλυκόζης που κυκλοφορεί στο αίμα και τη μετατροπή της σε ενέργεια στο εσωτερικό των κυττάρων.

Κατά συνέπεια, απαιτείται η έκκριση μεγαλυτέρων ποσοτήτων ινσουλίνης προκείμενου να παραμένουν συνεχώς τα επίπεδα της γλυκόζης σε φυσιολογικά όρια (υπερινσουλιναιμία).

Μία σειρά μελετών έχουν καταδείξει υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας -με αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) και του λόγου περιμέτρου μέσης/ ισχίων (waist to hip ratio)- σε γυναίκες με ΣΠΩ σε σχέση με υγιείς ασθενείς αντίστοιχης ηλικίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη αυτού του μοτίβου παχυσαρκίας, που ορίζεται ως κεντρικού τύπου παχυσαρκία, αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Καθίσταται σαφές ότι η παχυσαρκία σε συνδυασμό με τη γενετική προδιάθεση κι άλλους περιβαντολλογικούς παράγοντες (διατροφή, τρόπος ζωής κ.α.) και το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών δρουν συνεργικά στην εμφάνιση και τη βαρύτητα συμπτωμάτων.

Έτσι, για παράδειγμα, μια ασθενής με ΣΠΩ προσλαμβάνει σχετικά ευκολότερα βάρος και μάλιστα όσο περισσότερο βάρος προσλαμβάνει περαιτέρω τόσο περισσότερα και βαρύτερα συμπτώματα εμφανίζει.

Η θεραπευτική προσέγγιση του ΣΠΩ αφορά κυρίως τον έλεγχο των συμπτωμάτων και θα πρέπει να εξατομικεύεται με βάση το προφίλ, τη βαρύτητα της νόσου και τις ανάγκες της κάθε ασθενούς.

Σε κάθε περίπτωση κυρίως συστήνονται:

-Δίαιτα κι απώλεια βάρους: ακόμα και σε ένα μικρό ποσοστό (μείωση σωματικού βάρους 5%) είναι δυνατό να βελτιώσει την ωοθυλακιορρηξία και τη συχνότητα του εμμηνορυσιακού κύκλου.

-Άσκηση: συμβάλλει στη μείωση αντίστασης στην ινσουλίνη, εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας ή/και κατάθλιψης

-Φαρμακευτική αγωγή: διάφορες επιλογές  για τον έλεγχο ορμονικής λειτουργίας όπως π.χ. μετφορμίνη, συνδυασμένα από του στόματος αντισυλληπτικά, αντιανδρογόνα, κ.α. 

Κοσμητικές – αισθητικές θεραπείες

 Θεραπεία υπογονιμότητας: περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο φαρμακευτικές επιλογές, αλλά και επί αποτυχίας αυτών σπανιότερα χειρουργικές παραμβάσεις.

Η αιτιολογία του Συνδρόμου Πολυλυστικών Ωοθηκών είναι πολυπαραγοντική και οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί εμφάνισης συμπτωμάτων, σύνθετοι.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την εξατομικευμένη προσέγγιση της ασθενούς θα πρέπει πρωτίστως να αξιολογείται και να αντιμετωπίζεται ολισθικά η δεδομένη  συσχέτιση του Συνδόμου και της εμφάνισης παχυσαρκίας.

Του Δήμου Σιούτη MD, MSc, PhD, Μαιευτήρα –Γυναικολόγου, Επιστημονικός Συνεργάτης Γαία Μαιευτική – Γυναικολογική, Ιατρείο Ουρογυναικολογίας & Διαταραχών Πυελικού Εδάφους, Τμήμα Ουροδυναμικών Μελετών

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Μια 29χρονη influencer «καίει» με ανάρτησή της το εμβόλιο του Covid-19 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς όπως λέει οι γιατροί της είπαν ότι αυτό οφείλεται για το πρόβλημα που έχει στην καρδιά. Σε μια ανάρτηση στο Facebook την περασμένη εβδομάδα, το μοντέλο και επιχειρηματίας Florencia Tarque είπε: «Οι καρδιολόγοι λένε τώρα ότι το πρόβλημα της […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)