Ασθένειες

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Γίνεται να μεταδοθούν από στοματικό σεξ;

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Γίνεται να μεταδοθούν από στοματικό σεξ;
Το 85% των γυναικών δέχεται στοματικό σεξ, σύμφωνα με μια εθνική μελέτη που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι του 2018 στις ΗΠΑ. Αυτός είναι και ο αριθμός των αντρών που λαμβάνουν στοματικό σεξ. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, είναι αυτονόητο ότι η στοματική ευχαρίστηση είναι ένα βασικό μέρος του σεξουαλικού… ρεπερτορίου των περισσότερων ζευγαριών.

Ωστόσο, παρόλο που το στοματικό σεξ είναι τόσο διαδεδομένο, δεν υπάρχουν πολλές σαφείς πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, ανάλογα με το αν είστε το άτομο που το δέχεται, ή το προσφέρει. Οι οδηγίες για ασφαλές σεξ τείνουν να επικεντρώνονται στην κολπική και πρωκτική επαφή.

Αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε: Η λήψη του στοματικού σεξ θέτει σε κίνδυνο την υγεία του κόλπου σας;

“Το στοματικό σεξ δεν είναι απαραίτητα κακό για τον κόλπο σας”, λέει η δρ. Alyssa Dweck, γυναικολόγος στη Νέα Υόρκη και συν-συγγραφέας του βιβλίου “Complete A to Z for Your V”. “Υπάρχει ένα φυσικό περιβάλλον βακτηρίων στο στόμα και ένα φυσικό περιβάλλον βακτηρίων στον κόλπο και για ανθρώπους με φυσιολογικό, υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, δεν υπάρχει πρόβλημα”, δήλωσε η ίδια στην έγκυρη ιστοσελίδα health.com.

Αν και το σάλιο του συντρόφου σας είναι συνήθως ασφαλές, το στόμα, τα χείλη και ο λαιμός του μπορεί να μην είναι. Αν έχει κρυολόγημα, ή αν αισθάνεται ότι τον “τριγυρίζει” ένα τέτοιο, και τα χείλη του έρχονται σε επαφή με το δέρμα πάνω και γύρω από τον κόλπο σας, τότε μπορεί να το μεταφέρει σε εσάς.

Επίσης, ο στοματικός έρπης μπορεί να μεταδοθεί με το στοματικό σεξ και να μετατραπεί σε έρπητα των γεννητικών οργάνων για εσάς. “Πολλοί άντρες δεν σκέφτονται το γεγονός ότι αν έχουν ένα από αυτά (σ.σ. κρυολόγημα ή έρπη) και στη συνέχεια κάνουν στοματικό σεξ σε μια γυναίκα, μπορεί εκείνη να αναπτύξει μια λοίμωξη από έρπητα των γεννητικών οργάνων, εξηγεί η δρ. Dweck.

Γονόρροια, χλαμύδια και HIV

Ο έρπης δεν είναι το μόνο Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ) που μπορεί να κολλήσει μια γυναίκα, όντας η… αποδέκτης του στοματικού σεξ. Η γονόρροια και τα χλαμύδια μπορούν να μεταδοθούν εάν ο σύντροφός σας είναι μολυσμένος με οποιοδήποτε από αυτά τα βακτηριακά ΣΜΝ στον λαιμό του. Ο HIV είναι μια άλλη απειλή. Σε περίπτωση που ένας HIV-θετικός άντρας σας κάνει στοματικό σεξ, τα ιικά σωματίδια θα μπορούσαν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σας μέσω κάποια μικροσκοπικής εκδοράς, ή πληγής στον κόλπο σας και να περάσουν τον ιό HIV σε σας, λέει ο δρ. Dweck.

Κονδυλώματα και καρκίνος τους τραχήλου της μήτρας

Έπειτα, υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσετε τον ιό HPV, δηλαδή τον ιό των ανθρπίνων θηλωμάτων (κονδυλώματα). Αν και η πιθανότητα μετάδοσής του από το στοματικό σεξ δεν είναι γνωστή, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, μερικές μελέτες δείχνουν ότι αυτό είναι κάτι πιθανό να συμβεί. Εάν ο σύντροφός σας έχει HPV στον λαιμό του και φέρει έναν από τους ιικούς τύπους που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να περάσει τον ιό σε εσάς και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και ο/η δέκτης του στοματικού σεξ μπορεί επίσης να καταλήξει να μεταδώσει ένα ΣΜΝ, ή άλλη μόλυνση στον/στην σύντροφό του. “Από την άλλη πλευρά, έστω ότι μια γυναίκα έχει περίοδο και ο σύντροφός της της προσφέρει στοματικό σεξ όταν εκεί υπάρχει αίμα… Δεν είναι μια καλή ιδέα γιατί και πάλι, μια μόλυνση θα μπορούσε να μεταδοθεί μέσω αίματος ή επαφής με σωματικά υγρά”, λέει η δρ. Dweck.

Συμβουλές προς όλους

Εάν το στοματικό σεξ είναι κάτι που απολαμβάνετε, δεν μπορείτε ποτέ να είστε αρκετά προσεκτικοί. “Συνήθως προτείνουμε καθολικές προφυλάξεις για στοματικό σεξ και σεξ με διείσδυση (…) Αν δεν γνωρίζετε αν ο/η συντρόφός σας έχει ΣΜΝ, επιμείνετε στην χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ, καλύψτε τον κόλπο σας με οδοντικό φράγμα -ένα λεπτό κομμάτι λατέξ τοποθετημένο πάνω από το αιδοίο. Με αυτό τον τρόπο, η γλώσσα και το στόμα του/της συντρόφου σας δεν μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με τον κολπικό σας χώρο.

Οι άνθρωποι συνήθως με κοιτούν λες και έχω… τρία κεφάλια όταν το λέω αυτό, αλλά κάτι σαν το οδοντικό φράγμα παρέχει ένα πολύ λεπτό αλλά ασφαλές εμπόδιο μεταξύ της στοματικής και της κολπικής κοιλότητας”, εξηγεί η δρ. Dweck.

Δεν είναι και τόσο… σέξι, το καταλαβαίνουμε. Αλλά καλύτερα να είστε σίγουροι, παρά να το μετανιώσετε, σωστά;

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε