Ασθένειες

Κορωνοϊός ή κρυολόγημα; Βήμα – βήμα οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνετε για το διαπιστώσετε

Πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες και μεταξύ άλλων, καταρροή και πονόλαιμος.

Αυτά είναι κάποια από τα πιο συχνά συμπτώματα του Covid-19 αλλά και του κοινού κρυολογήματος. Ακριβώς επειδή, λοιπόν, αρκετά από τα συμπτώματα του κορονοϊού μοιάζουν σημαντικά με εκείνα της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος -τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο και στην πλέον ήπια μορφή τους- είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας με σοβαρότητα κάθε «ύποπτο» σύμπτωμα που ενδέχεται να αισθανθούμε την περίοδο που διανύουμε.

Με τη νόσο του Covid-19 να βρίσκεται σε έξαρση αυτή την εποχή, ακόμη και ένας πονοκέφαλος ή μία μικρή άνοδος στη θερμοκρασία του σώματός μας, αξίζουν την προσοχή μας.

Τι οφείλουμε και αξίζει να κάνουμε, λοιπόν, με την εμφάνιση των πρώτων «ύποπτων» συμπτωμάτων, δηλαδή των βασικών συμπτωμάτων του Covid-19, του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης; Οι απαντήσεις στη λίστα που ακολουθεί.

Επικοινωνούμε με τον γιατρό μας

Το πρώτο βήμα που καλούμαστε να κάνουμε με την εμφάνιση του πρώτου «ύποπτου» συμπτώματος, είναι να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας, προκειμένου να μας κατευθύνει καταλλήλως. Μιλάμε μαζί του για τα συμπτώματα που παρουσιάζουμε και με βάση τις συμβουλές του, στρεφόμαστε σε φαρμακευτικές επιλογές που δύνανται να μας ανακουφίσουν. Γενικά, για οποιαδήποτε άλλη απορία έχουμε σε ό,τι αφορά στον Covid-19, μπορούμε επίσης να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς με τον ΕΟΔΥ για να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης μας, αφού πρώτα αναφέρουμε λεπτομερώς τα συμπτώματά μας και αν κριθεί απαραίτητο, το ιστορικό των επαφών μας.

Ανακουφίζουμε τα συμπτώματα

Σημαντικό μέλημά μας από την πρώτη στιγμή πρέπει να είναι, φυσικά, η ανακούφιση των συμπτωμάτων μας. Σε ό,τι αφορά στον Covid-19 και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να προσβάλει κάθε άτομο διαφορετικά. Ωστόσο, περίπου το 80% των ασθενών αναρρώνει χωρίς να χρειαστεί ειδική θεραπεία, ενώ τα συμπτώματα που παρουσιάζει είναι σχετικά ήπια. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με έρευνες, στο 99% των περιπτώσεων νόσησης από κορονοϊό παρουσιάζεται πυρετός1, ένα σύμπτωμα που στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται εύκολα με κάποιο αντιπυρετικό με παρακεταμόλη.

Ακόμη και στην περίπτωση εμφάνισης όμως, διαφορετικών συμπτωμάτων του Covid-19, της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος, η παρακεταμόλη2 παραμένει μια αποτελεσματική και ασφαλής επιλογή για την ανακούφιση των ασθενών, μια επιλογή που προτείνουν συνήθως οι ειδικοί. Φυσικά, μία ακόμη επιλογή για τον πυρετό και τον πονοκέφαλο είναι η ιβουπροφαίνη, αν και το τελευταίο διάστημα έχει τεθεί το ζήτημα του κατά πόσο είναι μία ασφαλής επιλογή για τους ασθενείς με Covid-19. Το ερώτημα αυτό προέκυψε έπειτα από ενδείξεις ερευνών, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, για τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα -στα οποία συγκαταλέγεται και η ιβουπροφαίνη- που είδαν το «φως» της δημοσιότητας και σύμφωνα με τις οποίες, η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φάρμακων από ασθενείς με Covid-19, ενδέχεται να συμβάλει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν3.

Μένουμε σπίτι και απομονωνόμαστε

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης σε υγειονομικό επίπεδο την περίοδο που διανύουμε βέβαια, η εμφάνιση πυρετού, πονοκεφάλου, μυαλγιών και άλλων συμπτωμάτων που εμφανίζονται συνήθως σε ήπια μορφή τόσο σε περιπτώσεις νόσησης από Covid-19, όσο και γρίπης ή κοινού κρυολογήματος, επιβάλλει την αποφυγή κάθε μετακίνησή μας εκτός σπιτιού καθώς και τον περιορισμό των επαφών μας με άλλα άτομα.

Σε ό,τι αφορά στον Covid-19 συγκεκριμένα, οι ειδικοί προτείνουν όσοι νοσούν αλλά δεν εμφανίζουν έντονα συμπτώματα, να απομονώνονται σε ένα ξεχωριστό, καλά αεριζόμενο δωμάτιο του σπιτιού, στην περίπτωση που συγκατοικούν με αλλά άτομα. Επίσης, οι ασθενείς καλούνται να φορούν μάσκα όταν εξέρχονται από τα δωμάτιά τους και να φροντίζουν για την καλή υγιεινή τους, απολυμαίνοντας συχνά τα χέρια τους και τις επιφάνειες που αγγίζουν, προς αποφυγή της εξάπλωσης της νόσου.

Κατά τους ειδικούς δε, οι ασθενείς με «ύποπτα» συμπτώματα Covid-19 είναι σημαντικό να παραμένουν στο σπίτι μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και μέχρι να λάβουν ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση, ενώ θεωρείται απαραίτητο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που θεωρούνται στενές επαφές του ασθενούς, να παρακολουθούν την υγεία τους.

Επικοινωνούμε με τον γιατρό μας, λοιπόν, μένουμε σπίτι και ανακουφίζουμε τον πυρετό, τον πονοκέφαλο και τις μυαλγίες με ένα αναλγητικό με παρακεταμόλη, την πιο ευρέως διαδεδομένη αναλγητική ουσία παγκοσμίως, πάντα βέβαια έχοντας συμβουλευτεί πρώτα έναν ειδικό. Σε κάθε περίπτωση και σε ό,τι αφορά στον κορονοϊό συγκεκριμένα, δεν ξεχνάμε πως αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν έπειτα από πέντε ημέρες ή επιδεινωθούν, είναι σημαντικό να μεταβούμε σε ένα νοσοκομείο, χρησιμοποιώντας βέβαια δικό μας μέσο μεταφοράς ή λαμβάνοντας βοήθεια, σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε