Ασθένειες

«Ίντα είναι το σάκχαρο;»

«Ίντα είναι το σάκχαρο;»

Υπολογίζεται, πως το 2040 ο αριθμός των ατόμων που θα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, θα ανέλθει στα 640.000.000.

Για τον λόγο αυτό.

Ενημερώσου. Προστατεύσου.

Το “σύνθημα” της νέας ενημερωτικής καμπάνιας της ΑΜΚΕ «Με Οδηγό τον Διαβήτη» στην Κρήτη.

Στην Κρήτη, το νησί που γέννησε την κρητική δίαιτα, πρότυπο διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν 56.000 άνθρωποι με διαβήτη.

Με τον ευφάνταστο τίτλο «Ίντα είναι το σάκχαρο;» και πρεσβευτές της νέας καμπάνιας διακεκριμένους επιστήμονες που ζουν και δραστηριοποιούνται στο νησί, αλλά και διάσημους Κρητικούς, η νέα καμπάνια της ΑΜΚΕ “Με Οδηγό το Διαβήτη” προσκαλεί τους Κρητικούς αλλά και όλους τους Έλληνες να ανακαλύψουν όλα όσα χρειάζεται να ξέρουν για το διαβήτη, που συνιστά μια πραγματική, παγκόσμια επιδημία.

«Το 2040 ο αριθμός των ατόμων που θα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, θα ανέλθει στα 640.000.000.

Την ίδια χρονική στιγμή,  318.000.000 άτομα έχουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (προδιαβήτη), άρα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΣΔ2. 

Ουσιαστικά 1 στα 11 άτομα νοσεί με διαβήτη, ενώ από αυτούς που νοσούν, 1 στους 2 δε γνωρίζει ότι πάσχει», εξηγεί ο Παθολόγος με Εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νικόλαος Κ. Κεφαλογιάννης.

 Ο ρόλος της παχυσαρκίας

«Η αύξηση της επίπτωσης του σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των ατόμων με παχυσαρκία.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 54% των ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης από 20 έτη είναι υπέρβαρα, ενώ το 20% αυτών των ατόμων εμφανίζει παχυσαρκία.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι το 2030 το ποσοστό του πληθυσμού με παχυσαρκία στην Ελλάδα θα διπλασιασθεί και θα ξεπεράσει το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 20 ετών», σημειώνει ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης,  κ. Θεοδόσης Φιλιππάτος.

Διαβήτης και επιπλοκές

Μπορούμε να αποφύγουμε τις επιπλοκές του διαβήτη; Αν ρυθμίσουμε σωστά το σάκχαρό μας, μπορούμε, είναι η απάντηση που δίνει ο Παθολόγος – Διαβητολόγος Δ/τής ΕΣΥ,  Διαβητολογικό Κέντρο – Βενιζέλειο ΓΝ Ηρακλείου, κ. Άγγελος Παππάς, ο οποίος συμπληρώνει:

«Η απάντηση είναι αρκετά απλοϊκή και γεννά νέα σημαντικά ερωτήματα:

Πώς εκτιμούμε αν το σάκχαρο έχει αποτελεσματικά ρυθμιστεί;

Ποια μέσα διαθέτουμε για τη ρύθμιση ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 και ποια με Τύπου 2;

Με ένα ρυθμισμένο σάκχαρο κινδυνεύουμε από επιπλοκές;

Τι συμβαίνει όταν ρυθμίσουμε καλά το σάκχαρο και έχουμε ήδη επιπλοκές;

Υπάρχουν θεραπευτικές παρεμβάσεις που ακόμα και σε άτομα με καλή ρύθμιση προσφέρουν πρόσθετη ωφέλεια στην αποφυγή των επιπλοκών;»

Εμβολιασμός

Υπό τη σκιά της πανδημίας, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα άτομα με διαβήτη είναι ιδιαιτέρως επιρρεπή σε λοιμώξεις και στην εμφάνιση επιπλοκών από αυτές.

«Όπως και για κάθε άλλο νόσημα, έτσι και για τις λοιμώξεις, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη.

Για τις λοιμώξεις που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό, τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα πρόληψης», σημειώνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η., κ. Διαμαντής Κοφτερίδης.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας που θα διεξαχθεί μέσω socialmedia, πέντε διακεκριμένοι επιστήμονες της Κρήτης θα συνδιαλλαγούν με το κοινό, μέσω ισάριθμων Facebooklives, δίνοντας απαντήσεις και λύνοντας τις απορίες του γύρω από τον διαβήτη.

Συμμετέχουν:

Διαμαντής Κοφτερίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η.

Θεοδόσης Φιλιππάτος, MD/MSc/PhD, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης

Νικόλαος Κ. Κεφαλογιάννης, Παθολόγος με Εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Άγγελος Παππάς, Παθολόγος – Διαβητολόγος Δ/τής ΕΣΥ, Διαβητολογικό Κέντρο – Βενιζέλειο ΓΝ Ηρακλείου

«Αρκετοί σύγχρονοι φιλόσοφοι τόνισαν την αξία της γλώσσας λέγοντας “τίποτε πέραν της γλώσσας” για να τονίσουν τη σημασία της και των μηνυμάτων που εκπέμπει.

Είναι αλήθεια ότι η γλώσσα και ιδιαίτερα η χρήση της στην επικοινωνία αποτελεί το πιο σημαντικό μέσο για την παρακίνηση και την υιοθέτηση μιας νέας συμπεριφοράς.

Αυτή τη σημασία της επικοινωνίας και της γλώσσας την εστιάσουμε στη συζήτηση με τον ασθενή και ιδιαίτερα στον ασθενή με διαβήτη, τα οφέλη είναι πολλαπλά», τονίζει ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Χρήστος Λιονής.

Την καμπάνια συμπληρώνουν μοναδικάstories, posts, ενημερωτικά άρθρα, infographics, αλλά και InstagramLives, με τη συμμετοχή αναγνωρίσιμων προσωπικοτήτων κρητικής καταγωγής, όπως ο καλλιτέχνης Μανώλης Κονταρός, ο αθλητής του πόλο Αντώνης Βλοντάκης και η foodblogger Νεκταρία Κοκκινάκη, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού.

Tην καμπάνια υποστηρίζουν οι εταιρείες Pfizer, AscensiaDiabetesCare και Οικογένεια Χριστουδούλου.

Από σήμερα έως και τις 15 Ιανουαρίου μείνετε συντονισμένoι στα socialmedia της ΑΜΚΕ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ (Fb: @kartadiaviti, Instagram: meodigotodiaviti).

Ασθένειες

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

Δείτε τρόπους για να το αντιμετωπίσετε

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες
15.11.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών;
10.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών;

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται
03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

03.06.2026

ΗΠΑ: Ξεκίνησε έρευνα για τα πολλαπλά περιστατικά καρκίνου του μαστού σε καθηγήτριες σε λύκειο της Μασαχουσέτης

Έλεγχοι στην ποιότητα του αέρα και στις εγκαταστάσεις

03.06.2026

Οι γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα GLP-1 έχουν περίπου 30% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού

Τι έδειξε νέα έρευνα

Αυστραλία: Η μεγαλύτερη έξαρση διφθερίτιδας των τελευταίων δεκαετιών προκαλεί ανησυχία στις υγειονομικές αρχές
03.06.2026

Αυστραλία: Η μεγαλύτερη έξαρση διφθερίτιδας των τελευταίων δεκαετιών προκαλεί ανησυχία στις υγειονομικές αρχές

Επιστήμονες αφαίρεσαν το επιπλέον χρωμόσωμα που προκαλεί το σύνδρομο Down με τη μέθοδο CRISPR
03.06.2026

Επιστήμονες αφαίρεσαν το επιπλέον χρωμόσωμα που προκαλεί το σύνδρομο Down με τη μέθοδο CRISPR

«Αποδείξεις» για εμβολιασμό κρέατος κυκλοφορούν στα social media
03.06.2026

«Αποδείξεις» για εμβολιασμό κρέατος κυκλοφορούν στα social media

Μια μεγάλη ελληνική ιατρική ανακάλυψη που αναγνωρίστηκε μετά από 70 χρόνια – Ποιος ήταν ο Ι.Λυκούδης
03.06.2026

Μια μεγάλη ελληνική ιατρική ανακάλυψη που αναγνωρίστηκε μετά από 70 χρόνια – Ποιος ήταν ο Ι.Λυκούδης

ΕΟΦ: Ανακαλεί από την αγορά παρτίδα αποστειρωμένων γαζών λόγω μη συμμόρφωσης με ευρωπαϊκά πρότυπα
02.06.2026

ΕΟΦ: Ανακαλεί από την αγορά παρτίδα αποστειρωμένων γαζών λόγω μη συμμόρφωσης με ευρωπαϊκά πρότυπα

Οι 3+1 μυρωδιές που έχουν ιδιαίτερα θετική επίδραση στην ψυχολογία και την πνευματική εγρήγορση
02.06.2026

Οι 3+1 μυρωδιές που έχουν ιδιαίτερα θετική επίδραση στην ψυχολογία και την πνευματική εγρήγορση

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως τουλάχιστον 20 προβλημάτων υγείας
02.06.2026

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως τουλάχιστον 20 προβλημάτων υγείας

Νέα έρευνα: Τα φάρμακα GLP-1 συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εξάπλωσης ορισμένων καρκίνων!
02.06.2026

Νέα έρευνα: Τα φάρμακα GLP-1 συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εξάπλωσης ορισμένων καρκίνων!