Ασθένειες

Νεφρολιθίαση: Ποιες τροφές να καταναλώνετε για να προστατευτείτε

Οι πέτρες στο νεφρό (ή νεφρολιθίαση) είναι πολύ συνηθισμένες. Υπολογίζεται πως κάθε ενήλικας έχει μία στις οκτώ πιθανότητες να παρουσιάσει νεφρολιθίαση κάποια στιγμή στη ζωή του. Έχει όμως και 50% πιθανότητες να υποτροπιάσει μέσα σε μία δεκαετία και 75% πιθανότητες υποτροπής μέσα σε μία 20ετία.

Η νεφρολιθίαση αναπτύσσεται όταν υπάρχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις και στο κατάλληλο περιβάλλον ούρων ορισμένες ουσίες που αποβάλλουν οι νεφροί. Οι ουσίες αυτές είναι το ασβέστιο, τα οξαλικά, τα φωσφορικά άλατα κ.λπ.

Οι ουσίες αυτές μπορεί να δημιουργήσουν κρυστάλλους. Αναλόγως με τις ουσίες που κρυσταλλοποιούνται, οι νεφρικοί λίθοι μπορεί να είναι:

  • Λίθοι ασβεστίου. Αποτελούνται κυρίως από οξαλικό και φωσφορικό ασβέστιο. Στο σχεδόν 80% των περιπτώσεων, η νεφρολιθίαση οφείλεται σε λίθους ασβεστίου.
  • Λίθοι ουρικού οξέος. Δημιουργούνται όταν υπάρχει αυξημένο ουρικό οξύ.
  • Φλεγμονώδεις λίθοι. Οφείλονται σε χρόνιες λοιμώξεις του ουροποιητικού.
  • Λίθοι κυστίνης. Οφείλονται σε γενετική διαταραχή.

Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για νεφρολιθίαση. Η ελλιπής πρόσληψη υγρών την ευνοεί, ενώ αντιθέτως η προσεγμένη διατροφή προστατεύει από αυτήν.

Ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Λαϊκό στην Αθήνα εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε για να αποφύγουμε τη νεφρολιθίαση, αλλά και τι πρέπει να κάνουν όσοι ήδη την έχουν εκδηλώσει.

Για προστασία από τη νεφρολιθίαση

Αν θέλετε να αποφύγετε τη νεφρολιθίαση πρέπει να προσέξετε τα εξής:

  • Να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρά την ημέρα, για να παράγει ο οργανισμός τουλάχιστον 2 λίτρα ούρα ημερησίως. Στα υγρά συνυπολογίζονται ροφήματα, φρούτα, λαχανικά, σούπες και γενικώς κάθε τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Θα ξέρετε ότι καταναλώνετε αρκετά υγρά όταν το χρώμα των ούρων σας είναι ανοικτόχρωμο (υποκίτρινο). Αν τα ούρα σας έχουν σκούρο κίτρινο, κεχριμπαρένιο (σαν μέλι) ή σχεδόν καφέ χρώμα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών.

  • Μειώστε την κατανάλωση άλατος. Φυσιολογικά δεν πρέπει να τρώμε περισσότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού (ή 6 γραμμάρια) επιτραπέζιο αλάτι. Ωστόσο το 75% του άλατος που καταναλώνουμε προέρχεται από «κρυφές» πηγές, κυρίως από τυποποιημένα τρόφιμα. Μάλιστα το 40% προέρχεται από το ψωμί του εμπορίου, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Επομένως, όταν μαγειρεύετε να προσθέτετε ελάχιστο αλάτι στο φαγητό (αντικαταστήστε το με πολλά μπαχαρικά) και μην βάζετε επιπλέον ποσότητα στο πιάτο σας. Να διαβάζετε επίσης τις ετικέτες των τροφίμων ώστε να επιλέγετε όσα έχουν το λιγότερο νάτριο. Ιδανικά δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 0,6 γρ. νάτριο ανά 100 γρ. τροφίμου (αντιστοιχούν σε 1,5 γρ. αλάτι ανά 100 γρ. τροφίμου).

  • Μην τρώτε πολλά ζωικής προελεύσεως τρόφιμα. Μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, πουλερικά και αυγά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Το ίδιο και τα αλμυρά ψάρια και θαλασσινά.
  • Να τρώτε καθημερινά τρία φρούτα και δύο σαλάτες.
  • Μην το παρακάνετε με τα διατροφικά συμπληρώματα. Η παρατεταμένη λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης D, βιταμίνης C και ασβεστίου (μεμονωμένα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για νεφρολιθίαση.

Για την πρόληψη των υποτροπών

Αν ήδη έχετε πάθει νεφρολιθίαση, από το είδος των λίθων σας θα εξαρτηθεί τι πρέπει να προσέξετε. Σε γενικές γραμμές συνιστώνται αυτά που ακολουθούν, αλλά συμβουλευθείτε πρώτα τον ουρολόγο σας:

  • Για τους λίθους οξαλικού ασβεστίου: Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε οξαλικά. Τέτοια τρόφιμα είναι, π.χ., ο μαϊντανός, τα παντζάρια, η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, το σπανάκι, τα φασόλια, το τσάι, η μπίρα. Ωστόσο μην μειώσετε την κατανάλωση ασβεστίου, διότι η φτωχή σε ασβέστιο διατροφή αυξάνει την απέκκριση οξαλικών από τους νεφρούς (άρα και τον κίνδυνο για νεφρολιθίαση).
  • Για τους λίθους κυστίνης: Η προσεγμένη διατροφή δεν παίζει καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία. Συνιστάται αύξηση της πρόσληψης υγρών (μέχρι 3-4 λίτρα την ημέρα) και περιορισμός του αλατιού.
  • Για τους λίθους ουρικού οξέος: Μείωση της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών, αποφυγή τροφίμων με πολλές πουρίνες (π.χ. εντόσθια, συκώτι, σαρδέλες, γαρίδες, σκουμπρί, μύδια, ρέγκα).
  • Για τους φλεγμονώδεις λίθους: Συνιστώνται άφθονα υγρά, περιορισμός του άλατος και καθημερινή κατανάλωση εσπεριδοειδών.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε