Υγεία & πολιτική

Πλεύρης: Αποκλειστικά νοσοκομείο COVID το Σισμανόγλειο

Μέχρι τη Δευτέρα θα έχει λυθεί το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε συγκεκριμένα φάρμακα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι «το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα γίνει μόνο για COVID περιστατικά».

Σε συνέντευξή του στον ΑΘΗΝΑ 9.84, ανέφερε ότι οι ελλείψεις, που παρατηρούνται αυτές τις ημέρες σε συγκεκριμένα φάρμακα, οφείλονται στη δραστηριότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Επειδή ήταν κλειστές οι φαρμακαποθήκες, λόγω των αργιών της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, υπήρξε πρόβλημα, αλλά έχουμε συνεννοηθεί και θα επιλυθεί άμεσα.

Το πρόγραμμα θα ομαλοποιηθεί και μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει πλήρης τροφοδοσία, δεν θα υπάρξει πρόβλημα», ισχυρίστηκε.

Περίπου 800 επιπλέον κλίνες COVID στο λεκανοπέδιο -Μόνο για COVID  περιστατικά το Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο»

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, οι νοσηλείες ‘Όμικρον’ μας πιέζουν σε απλές κλίνες νοσηλείας και όχι σε ΜΕΘ, κυρίως στο λεκανοπέδιο.

Άρα, αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να καλύψουμε την ανάγκη στην Αθήνα και πέρα από τις δομές που έχουμε- γιατί έχουμε μεγάλες δημόσιες δομές στην Αθήνα- δίνουν οι ιδιωτικές Κλινικές το 10% έως 15% των κλινών τους, που μεταφράζεται σε 300-400 επιπλέον κλίνες στο λεκανοπέδιο.

Από όλες τις μεγάλες Κλινικές, οριζόντια, παίρνουμε κλίνες και με τις μικρότερες Κλινικές, που δεν έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τέτοια περιστατικά, είμαστε σε συνεννόηση να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με το προσωπικό τους, ώστε να καλύπτονται κενά εκεί που παρουσιάζονται.

Γιατί έχουμε ένα πρόβλημα, διαχειρίσιμο αυτή τη στιγμή, με νοσηλευτικό προσωπικό που νοσεί».

Ενημέρωσε δε πως «το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα γίνει μόνο για COVID περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει.

Και στα απλά περιστατικά θα μας βοηθήσει και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ».

«Συνεπώς με όλη αυτή τη διαχείριση, ουσιαστικά καταφέρνουμε να προσθέσουμε στο λεκανοπέδιο άλλες 700 με 800 κλίνες Covid, προκειμένου να καλύψουμε την αύξηση στις απλές κλίνες.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο βαθμό που η πίεση μείνει στις απλές κλίνες, είναι μία εξίσωση που μπορεί να διαχειριστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με πίεση μεν, αλλά χωρίς αυτή η πίεση να συνεπάγεται δυσλειτουργίες.

Αλλά είμαστε και σε επιφυλακή για να δούμε από αυτές τις νοσηλείες τι πίεση θα έχουμε στις κλίνες ΜΕΘ, που εκεί τα πράγματα, όπως έχουμε πει, είναι πιο δύσκολα.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν έχουμε ασθενή που να έχει διασωληνωθεί με «Όμικρον». Αυτό είναι ενθαρρυντικό», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

«Όμως, από την άλλη πλευρά, από τις περίπου 650 εισαγωγές που έχουμε καθημερινά για κορωνοϊό, ένα 30%-40% αφορά και περιπτώσεις «Δέλτα», άρα από αυτές τις εισαγωγές πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ», σημείωσε.

Όσο σημαντικό είναι οι ανεμβολίαστοι να κάνουν το εμβόλιο, τόσο σημαντικό είναι και οι εμβολιασμένοι να κάνουν την ενισχυτική δόση

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο υπουργός ανέφερε ότι «Η πραγματικότητα είναι ότι από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουμε μια πολύ μεγάλη άνοδο στους εμβολιασμούς και σε αυτό συνέβαλαν και τα μέτρα που υπήρξαν, είτε στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων, είτε στις ηλικίες άνω των 60 που πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση ή αν δεν έχουν κάνει την πρώτη, να υπάρχει διοικητικό πρόστιμο.

Όταν ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί, που έχει γίνει η πρώτη δόση, θα βρεθούμε πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και θα είμαστε από τις χώρες που έχουν πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη.

Τα στοιχεία, που μας έρχονται, δείχνουν ότι και η διπλή δόση, αλλά κυρίως η ενισχυτική δόση σε όσους έχουν κάνει τις δυο δόσεις, προστατεύουν πάρα πολύ από την  “Όμικρον” 

Όταν λέμε ότι  η “Όμικρον” είναι πιο ήπια από την “Δέλτα”, δεν σημαίνει ότι είναι ήπια.

Κάποιοι μπορεί να την περάσουν πολύ ελαφρά, αλλά κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας, ακόμα και αν δεν χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, και μόνο το γεγονός ότι πηγαίνουν σε νοσοκομεία και νοσηλεύονται, δείχνει ότι δεν είναι κάτι απλό», τόνισε ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ενισχυτική δόση:

«Άρα θα δώσουμε έμφαση στην ενισχυτική δόση.

Είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε ότι στο 6μηνο, ό,τι ισχύει για την ενισχυτική δόση στους 60+ , θα ισχύει και για το σύνολο των ηλικιών.

Μπορώ να σας πω ότι όσο σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή να πάνε συμπολίτες μας, που δεν έχουν πειστεί ακόμα, να κάνουν την πρώτη δόση για να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, το ίδιο σημαντικό είναι όσοι συμπολίτες μας έχουν περάσει το τρίμηνο, να κλείσουν ραντεβού για την ενισχυτική και σίγουρα και όσοι έχουν περάσει το επτάμηνο να ξέρουν ότι στην πραγματικότητα έχουν πολύ λιγότερη κάλυψη».

Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας πως «Είμαστε ευχαριστημένοι αυτή τη στιγμή από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, που ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο και πλέον έχει φτάσει στα πλαίσια που επιθυμούμε, αλλά υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα βελτίωσης».

Υγεία & πολιτική

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Δεν αναστέλλονται τελικά από την προσεχή Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως αποφάσισαν οι χειρουργοί του νοσοκομείου. Η απόφαση των γιατρών ελήφθη υπό την προϋπόθεση ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν με κατεπείγουσα διαδικασία οι τρεις διαθέσιμες θέσεις ιατρών αναισθησιολόγων. Αναλυτικά η ανακοίνωση των χειρουργών «ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ […]

22.11.2023

Διοίκηση νοσοκομείου «Μεταξά»: «Ψευδής είδηση το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού»

Τις καταγγελίες των εργαζομένων αναφορικά με το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού διέψευσε η Διοίκηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά». Με ανακοίνωσή του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Μεταξά», Σαράντος Ευσταθόπουλος, χαρακτηρίζει «fake news» τους ισχυρισμούς εργαζομένων που μιλούσαν για «κλείσιμο» της Μονάδας Μαστού και υποστηρίζει πως αυτή «λειτουργεί κανονικά». H ανακοίνωση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» «Επειδή τις τελευταίες […]

18.10.2023

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

03.10.2023

Υπουργείο Υγεία: Παύεται η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα»

29.09.2023

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)

13.09.2023

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη

06.09.2023

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Από την αναβολή προγραμματισμένης χημειοθεραπείας ασθενή στην παύση καθηκόντων του διοικητή

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε