Υγεία & πολιτική

Αρ. Πελώνη: Οι νέοι ο κύριος όγκος νέων κρουσμάτων – Επείγει ο εμβολιασμός τους

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες, επεσήμανε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούσε πολίτες ηλικίας μικρότερης των 39 ετών.

Χαρακτηριστικό, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών, ενώ στο τέλος Μαρτίου επτά στους δέκα ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών.

Σημείωσε δε, ότι ιδιαίτερη αύξηση κρουσμάτων παρουσιάστηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, καθώς και στους δήμος Ίου, Θήρας και Πάρου.

Γι’ αυτό και από το περασμένο Σάββατο οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις των περιοχών αυτών υποχρεούνται να υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία φορά με self test και μία με rapid, ενώ ανάλογη υποχρέωση έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων”, τόνισε.

Η κ. Πελώνη είπε ότι από το περασμένο Σάββατο μέχρι την επόμενη Δευτέρα 26 Ιουλίου απαγορεύτηκε στη Μύκονο – λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας – η κυκλοφορία από τη 01:00 έως τις 06:00, καθώς και η μουσική καθ’ όλο το 24ωρο και πως ήδη έχει δημοσιευτεί η σχετική ΚΥΑ και ισχύουν από το περασμένο Σάββατο νέες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των χώρων διασκέδασης, που «αποκαθιστούν ελευθερίες των εμβολιασμένων και θεσπίζουν μέτρα προστασίας για τους ανεμβολίαστους».

Οι εμβολιασμοί

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ενημέρωσε πως:

-έχουν γίνει ήδη πάνω από 9.720.000,

έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση πάνω από 5.430.000 πολίτες,  και,

χουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 4.590.000.

“Επιτακτικός ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων” και των νέων

Στην συνέχεια τόνισε ότι, “τα νέα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη σταδιακή επικράτηση του πολύ πιο μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα», καθιστούν ακόμη πιο επιτακτικό τον άμεσο εμβολιασμό των μεγαλύτερων, αλλά και των πιο ευπαθών πολιτών, που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη.

Επείγει και ο εμβολιασμός των νέων, που αποτελούν σήμερα τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων και μπορούν να γίνουν επιταχυντές της επιστροφής μας στην κανονικότητα».

«Είναι η ώρα που η ευαισθησία στους γονιούς, στην παρέα, στη δουλειά μας, ακόμη και στην πορεία της χώρας μας, ταυτίζεται με την προστασία της υγεία μας και γίνεται πράξη με το όπλο του εμβολιασμού.

Είναι ώρα συνένωσης δυνάμεων και προσπαθειών στον ίδιο σκοπό”, πρόσθεσε.

Η κ. Πελώνη απάντησε σε καίριες ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Απαντώντας και σε ερωτήσεις, αναφερόμενη στα μέτρα που ελήφθησαν στη Μύκονο και αν θα ακολουθήσουν ανάλογα μέτρα και σε άλλα νησιά, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως η κατάσταση είναι δυναμική και όπου χρειαστεί, η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει:

«Είναι μέτρα κυρίως περιορισμού της μεταμεσονύχτιας διασκέδασης.

Είναι και καμπανάκι για όλους να τηρούν τα μέτρα, κι αυτό είναι το ελάχιστο που ζητούμε. Ελπίζουμε ότι θα τηρηθούν και δε θα χρειαστεί να παρέμβουμε.

Ειδικά για τη Μύκονο οι έλεγχοι θα ενταθούν“, τόνισε, ενώ πρόσθεσε:

Το 46% των κρουσμάτων από χώρους ψυχαγωγίας- διασκέδασης

«Οφείλω να επαναλάβω ότι πρέπει όλοι να έχουμε συνείδηση ότι βρισκόμαστε σε συγκυρία πανδημίας.

Το 46% των κρουσμάτων είναι συνδεδεμένο με χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Όλοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα».

-Για το εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επίταξης των ξενοδοχείων καραντίνας, ανέφερε ότι “υπάρχει σχέδιο ενίσχυσής τους όπου κρίνεται απαραίτητο και πως αυτές τις ημέρες επαναξιολογείται το σχετικό πρωτόκολλο“.

-Για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα με ορισμένες χώρες, η κ. Πελώνη είπε ότι “υπάρχουν μέτρα σε όλες τις πύλες εισόδου και ότι θα εξακολουθήσουν να γίνονται δειγματοληπτικοί και υποχρεωτικοί έλεγχοι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις”.

-Για το πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών κι αν ισχύουν τα δημοσιεύματα ότι δεν ανταποκρίθηκαν ιδιώτες γιατροί και θα γίνονται πλέον στα κέντρα υγείας, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε στην απογευματινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

-Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η είσοδος στα καταστήματα λιανικής από τον Σεπτέμβριο και μετά μόνο σε εμβολιασμένους, έδωσε την εξής απάντηση:

«Είμαστε στον Ιούλιο. Ελπίζω ότι όλοι θα σπεύσουμε να χτίσουμε το συντομότερο το τείχος ανοσίας, αυτό έχει σημασία.

Προσβλέπουμε ότι θα μπούμε στο φθινόπωρο με ένα καλό ποσοστό και τα του φθινοπώρου θα τα συζητήσουμε το φθινόπωρο».

-Για το ενδεχόμενο να καταστεί ο εμβολιασμός υποχρεωτικός και στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, είπε ότι “μόλις ανακοινώθηκαν δύο πεδία υποχρεωτικότητας με βάση την εισήγηση της επιτροπής βιοηθικής. Προσβλέπουμε ότι και στα πεδία αυτά οι συμπολίτες μας θα εμβολιαστούν.

Προσβλέπουμε στο ότι δεν θα χρειαστεί.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αξιολογούνται ανάλογα με τη στιγμή και την πορεία της πανδημίας» , σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Υγεία & πολιτική

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Δεν αναστέλλονται τελικά από την προσεχή Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως αποφάσισαν οι χειρουργοί του νοσοκομείου. Η απόφαση των γιατρών ελήφθη υπό την προϋπόθεση ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν με κατεπείγουσα διαδικασία οι τρεις διαθέσιμες θέσεις ιατρών αναισθησιολόγων. Αναλυτικά η ανακοίνωση των χειρουργών «ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ […]

22.11.2023

Διοίκηση νοσοκομείου «Μεταξά»: «Ψευδής είδηση το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού»

Τις καταγγελίες των εργαζομένων αναφορικά με το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού διέψευσε η Διοίκηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά». Με ανακοίνωσή του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Μεταξά», Σαράντος Ευσταθόπουλος, χαρακτηρίζει «fake news» τους ισχυρισμούς εργαζομένων που μιλούσαν για «κλείσιμο» της Μονάδας Μαστού και υποστηρίζει πως αυτή «λειτουργεί κανονικά». H ανακοίνωση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» «Επειδή τις τελευταίες […]

18.10.2023

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

03.10.2023

Υπουργείο Υγεία: Παύεται η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα»

29.09.2023

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)

13.09.2023

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε