Υγεία & πολιτική

Αρ. Πελώνη: Χθες ξεπεράσαμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε μια ημέρα- Μεγάλη η προσέλευση

Χθες ξεπεράσαμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε μια μέρα. Και  θα κρατηθεί σ’ αυτά τα επίπεδα, περίπου για όλο τον Μάιο.

Ανοίξαμε πολλές ηλικιακές ομάδες, όλη την κατηγορία από 30 έως 49 ετών, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, και υπάρχει μεγάλη προσέλευση», τόνισε σε συνέντευξή της η κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κ. Πελώνη, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1 FM», επεσήμανε ότι “οι νεότεροι άνθρωποι των παραγωγικών ηλικιών δίνουν το παράδειγμα που προφανώς πρέπει ν’ ακολουθήσουν και οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες των 60 άνω, που ενδεχομένως, να ήταν διστακτικές στην αρχή“.

Τα τελευταία στοιχεία, όπως είπε, που ανακοινώθηκαν χθες από τον κ. Κικίλια και από τον κ. Θεμιστοκλέους, δείχνουν ότι ανεβαίνει και σε αυτούς η συμμετοχή και στην πρώτη δόση και στα προγραμματισμένα ραντεβού, ενώ ανέφερε ότι εντός του Μαΐου, με βάση αυτά τα στοιχεία, στους 60 άνω, το 70% θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Ωστόσο, ανέφερε ότι “παρόλο που τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, η ισορροπία είναι πάντα εύθραυστη, οπότε θα πρέπει όλοι να μην εφησυχάζουμε και να είμαστε πολύ προσεχτικοί”. 

Για τις πατέντες των εμβολίων

Η κ. Πελώνη υπενθύμισε ότι τον Απρίλιο του 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Ηλία Μόσιαλο, είχε κάνει παρέμβαση για τη χρήση των πατεντών, ως παγκόσμιο αγαθό.

«Είχε διατυπωθεί αυτή η πρόταση σε κοινή παρέμβαση στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο κ. Τσίπρας το θυμήθηκε αργότερα, χρησιμοποίησε αυτήν την πρόταση, για να δείξει ότι θα μπορούσε, βάσει αυτής, να λυθεί το πρόβλημα των εμβολίων στην Ελλάδα.

Η τότε κριτική του πρωθυπουργού αφορούσε την πρόταση που είχε κάνει ο κ. Τσίπρας να παράγονται στην Ελλάδα τα εμβόλια, κάτι που σας θυμίζω ότι οι ίδιες οι φαρμακοβιομηχανίες είχαν πει ότι είναι αδύνατον», επεσήμανε.

Η πρόταση του Αμερικανού Προέδρου, – όπως ανέφερε η κ. Πελώνη,- αφορά την ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες σε χώρες, όπως η Ινδία και οι χώρες της Αφρικής, που έχουν χαμηλή πρόσβαση σε εμβόλια.

«Προφανώς είναι κάτι που θα πρέπει ν’ απασχολήσει τις ανεπτυγμένες χώρες καθώς αυτό αφορά και μεταλλάξεις στο μέλλον και τη δυνατότητα να εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου, πλέον, πληθυσμού.

Είναι δύο διαφορετικά πράγματα», σημείωσε.

Για την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων 

«Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία και την κόπωση.

Προχωράμε σε προσεκτικά ανοίγματα. Είναι καλύτερα τα πράγματα, υπάρχει αισιοδοξία, ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το sms μας θυμίζει ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και  να είμαστε προσεκτικοί.

Αυτή τη στιγμή, έχει και πρακτική χρήση, το άλλο sms, το 13032, για τις επισκέψεις στα καταστήματα του λιανεμπορίου.

Για τις υπερτοπικές μετακινήσεις

«Προφανώς, θα αξιολογηθεί εκ νέου με το άνοιγμα των υπερτοπικών  μετακινήσεων.

Θα αξιολογηθούν και τα στοιχεία από τα διάφορα ανοίγματα, την επόμενη εβδομάδα», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι είναι στο χέρι όλων μας να προχωρήσουμε με τα εργαλεία που έχουμε. 

«Με τον καιρό που ανοίγει και προσφέρει τη δυνατότητα για δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, αλλά και με το εμβολιασμό που είναι η θωράκιση απέναντι στον ιό. 

Ο στόχος είναι ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείσει και να μπούμε σε μία νέα κανονικότητα και σε ένα διαφορετικό Καλοκαίρι, που, προφανώς, θα είναι πολύ καλύτερο από το περσινό. Αυτό εξαρτάται απ’ όλους μας», ανέφερε η κ. Πελώνη.

Παράλληλα επανέλαβε ότι δόθηκε ένας οδικός χάρτης μέχρι τις 15 Μαΐου.

«Υπάρχει σχέδιο για όλες τις δραστηριότητες, σταδιακά και σε φάσεις.

Θα πρέπει, ωστόσο να δούμε τη δραστηριότητα από τα ανοίγματα που είχαμε, τις μετακινήσεις και το άνοιγμα της εστίασης και να προχωρήσουμε.

Χρονοδιαγράμματα για τις υπόλοιπες δραστηριότητες υπάρχουν και θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Πάντα αξιολογώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία και πάντα υπό την αίρεση κάποιας έξαρσης, την οποία προφανώς όλοι απευχόμαστε», κατέληξε.

Υγεία & πολιτική

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Δεν αναστέλλονται τελικά από την προσεχή Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως αποφάσισαν οι χειρουργοί του νοσοκομείου. Η απόφαση των γιατρών ελήφθη υπό την προϋπόθεση ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν με κατεπείγουσα διαδικασία οι τρεις διαθέσιμες θέσεις ιατρών αναισθησιολόγων. Αναλυτικά η ανακοίνωση των χειρουργών «ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ […]

22.11.2023

Διοίκηση νοσοκομείου «Μεταξά»: «Ψευδής είδηση το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού»

Τις καταγγελίες των εργαζομένων αναφορικά με το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού διέψευσε η Διοίκηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά». Με ανακοίνωσή του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Μεταξά», Σαράντος Ευσταθόπουλος, χαρακτηρίζει «fake news» τους ισχυρισμούς εργαζομένων που μιλούσαν για «κλείσιμο» της Μονάδας Μαστού και υποστηρίζει πως αυτή «λειτουργεί κανονικά». H ανακοίνωση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» «Επειδή τις τελευταίες […]

18.10.2023

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

03.10.2023

Υπουργείο Υγεία: Παύεται η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα»

29.09.2023

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)

13.09.2023

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη

06.09.2023

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Από την αναβολή προγραμματισμένης χημειοθεραπείας ασθενή στην παύση καθηκόντων του διοικητή

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού