Υγεία & πολιτική

Οι οδοντίατροι ζητούν αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας

 Αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας στις συντάξεις των υγειονομικών προ του 1993 ζητεί η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς οι μειώσεις που υπέστησαν οι συντάξεις τους ήταν τεράστιες και δοκιμάζουν τις αντοχές και την υπομονή τους.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης, οι υγειονομικοί που εξήλθαν στη σύνταξη μετά το Μάιο του 2016 είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 35-40% σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

Ο κ. Δεβλιώτης σημειώνει ότι «είμαστε ο μοναδικός κλάδος που υπέστη τόσο μεγάλες μειώσεις» και «η πολιτεία πρέπει να παρέμβει άμεσα για τις συντάξεις «πείνας» που λαμβάνουν οι υγειονομικοί έπειτα από 40 χρόνια εργασίας και προσφοράς».

Οι Έλληνες οδοντίατροι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η μείωση των συντάξεων των υγειονομικών δεν φαίνεται να βρίσκεται στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας αυτή τη στιγμή.

«Εμείς θέσαμε το ζήτημα στον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχαμε τα προεδρεία των Υγειονομικών Συλλόγων με τον κ. Χατζηδάκη και ζητήσαμε να του προτείνουμε σε συνεργασία με τους άλλους υγειονομικούς φορείς τρόπους για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα» αναφέρει ο κ. Δεβλιώτης.

Η επίλυση του προβλήματος μπορεί να επέλθει με την υποκατάσταση του απολεσθέντος κοινωνικού πόρου που καταργήθηκε από το 1998.

Σημειώνεται πως οι δικηγόροι και οι μηχανικοί με την αξιοποίηση του κοινωνικού πόρου «κέρδισαν» μικρότερες μειώσεις στις συντάξεις τους.

«Απαιτούμε από το κράτος να καταθέσει αυτά που οφείλει:

-α) από την κατάργηση του ιατρόσημου 6,5% επί της τιμής των φαρμάκων – ποσό που ανέρχεται από το 1998 ως το 2014 σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ,

-β) από την εισφορά των κλινών και,

γ) τους πόρους της στέγης υγειονομικών,

οι οποίοι δεν χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της και χρηματοδοτούν τον ΕΦΚΑ χωρίς καμία ανταποδοτικότητα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΟΟ, λέγοντας πως όλα αυτά πρέπει να επιμεριστούν στην ασφαλιστική μερίδα των υγειονομικών κι έτσι να αυξηθεί η σύνταξη.

«Οι υγειονομικοί απαιτούν το σεβασμό της πολιτείας, ζητούν να σταματήσει ο εμπαιγμός τους και το κράτος να αποδώσει επιτέλους δικαιοσύνη» καταλήγει ο κ. Δεβλιώτης.

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο της  Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

                          Ο Πρόεδρος                      Η Γενική Γραμματέας

                ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΔΕΒΛΙΩΤΗΣ          ΜΑΡΙΑ ΜΕΝΕΝΑΚΟΥ

Υγεία & πολιτική

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Δεν αναστέλλονται τελικά από την προσεχή Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως αποφάσισαν οι χειρουργοί του νοσοκομείου. Η απόφαση των γιατρών ελήφθη υπό την προϋπόθεση ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν με κατεπείγουσα διαδικασία οι τρεις διαθέσιμες θέσεις ιατρών αναισθησιολόγων. Αναλυτικά η ανακοίνωση των χειρουργών «ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ […]

22.11.2023

Διοίκηση νοσοκομείου «Μεταξά»: «Ψευδής είδηση το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού»

Τις καταγγελίες των εργαζομένων αναφορικά με το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού διέψευσε η Διοίκηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά». Με ανακοίνωσή του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Μεταξά», Σαράντος Ευσταθόπουλος, χαρακτηρίζει «fake news» τους ισχυρισμούς εργαζομένων που μιλούσαν για «κλείσιμο» της Μονάδας Μαστού και υποστηρίζει πως αυτή «λειτουργεί κανονικά». H ανακοίνωση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» «Επειδή τις τελευταίες […]

18.10.2023

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

03.10.2023

Υπουργείο Υγεία: Παύεται η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα»

29.09.2023

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)

13.09.2023

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη

06.09.2023

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Από την αναβολή προγραμματισμένης χημειοθεραπείας ασθενή στην παύση καθηκόντων του διοικητή

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε