Υγεία & πολιτική

Εκατοντάδες ασθενείς σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο

Σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ποιότητα ζωής εκατοντάδων ασθενών προκαλεί η μεγάλη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και της κυβερνητικής απόφασης για περιορισμό των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων.

Αυτό αναφέρουν σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γ Ν.Α ΘΡΙΑΣΙΟ, το οποίο απεστάλη στον Υπουργό Υγείας τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και στους  Διοικητές 2ης ΥΠΕ και ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ.

Όπως αναφέρουν:

“Λειτουργούν πλέον μόνο 2 χειρουργικές αίθουσες, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 200 ασθενείς να βρίσκονται για μήνες στη λίστα αναμονής της Γενικής Χειρουργικής κλινικής, περισσότεροι από 100 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Νευροχειρουργικής και περισσότεροι από 500 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Ορθοπαιδικής κλινικής.

Παρόμοιες είναι οι λίστες αναμονής και για τις υπόλοιπες χειρουργικές κλινικές και ειδικότητες (ΩΡΛ, Ουρολογική, Πλ. Χειρουργική, Οφθαλμολογική, Γναθοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική και Γυναικολογική).

Ο χρόνος αναμονής για τα γενικά χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους  οκτώ μήνες και για τα ορθοπαιδικά περιστατικά ξεπερνά τα δύο έτη.

Παρόμοιοι είναι οι χρόνοι αναμονής για τις υπόλοιπες χειρουργικές ειδικότητες, με αρνητικότατες συνέπειες για την υγεία των ασθενών αλλά και την εκπαίδευση των νοσοκομειακών γιατρών.

Ογκολογικοί ασθενείς στο “απόσπασμα”

Σοβαρότατο πρόβλημα υπάρχει για την χειρουργική αντιμετώπιση ακόμα και ογκολογικών περιστατικών, όπου συχνά οι θεράποντες γιατροί αναγκάζονται κυριολεκτικά «παρακαλούν» για να διατεθεί χειρουργική αίθουσα.

Για τη στελέχωση των επιπλέον 61 κλινών COVID, που «αναπτύχθηκαν» χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις – αν και στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο παραμένουν κενές 250 οργανικές θέσεις προσωπικού – μετακινήθηκαν 3 αναισθησιολόγοι και περισσότεροι από 10 νοσηλευτές από τα Χειρουργεία και το Αναισθησιολογικό τμήμα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.

Λόγω των ελλείψεων, οι εργαζόμενοι στα Χειρουργεία και το Αναισθησιολογικό έχουν δεκάδες χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης ενώ η χρόνια καταπόνηση, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας τους.

Για να εξοικονομηθεί νοσηλευτικό προσωπικό και κρεβάτια για τις κλινικές και ΜΕΘ COVID, εκτός από την περικοπή λειτουργίας τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων, έγιναν εκτεταμένες συμπτύξεις, με αποτέλεσμα  οκτώ χειρουργικές κλινικές (Ορθοπαιδική, Νευροχειρουργική, Γεν. Χειρουργική, Οφθαλμολογική, Πλ. Χειρουργική, ΩΡΛ, Ουρολογική, Γυναικολογική) να έχουν ουσιαστικά συμπτυχθεί στο χώρο τριών κλινικών, όπου παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά νοσηλεύονται σε διπλανούς θαλάμους.

Νοσοκομεία “μιας νόσου”

Η απαράδεκτη απόφαση για περικοπή των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, ουσιαστικά τα μετέτρεψε σε νοσοκομεία “μιας νόσου”, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών.

Τους αναγκάζει ή να συνεχίσουν να υποφέρουν και να κινδυνεύουν από πιθανές επιπλοκές ή να  χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα για την χειρουργική επέμβαση που έχουν ανάγκη.

Ταυτόχρονα, η απόφαση αυτή αποτέλεσε νέα προκλητική πριμοδότηση  της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που ήδη θησαυρίζουν από την κερδοσκοπία με τις διαγνωστικές εξετάσεις για COVID-19 και την προηγούμενη κυβερνητική απόφαση για διπλασιασμό της ημερήσιας αποζημίωσης για κρεβάτι ιδιωτικής ΜΕΘ.

Αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι στα πλαίσια του συστήματος που ζούμε, ακόμα και η αντιμετώπιση της επιδημίας, για τις λαϊκές οικογένειες αποτελεί «ατομική ευθύνη» ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πηγή κερδοφορίας.

Δεν ανεχόμαστε να θυσιάζουμε την υγεία και τα δικαιώματα μας για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία, γι’ αυτό απαιτούμε:

-να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για περικοπή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων

– να προσληφθούν όλοι οι γιατροί ειδικοτήτων «πρώτης γραμμής» για την αντιμετώπιση της επιδημίας, που συμμετείχαν στις κρίσεις για τις πρόσφατα προκηρυχθείσες θέσεις

– για την άμεση πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού, παραιατρικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, να αξιοποιηθούν οι καταστάσεις επιλαχόντων στην προκήρυξη 2Κ και οι καταστάσεις για επικουρικό προσωπικό.

να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καθώς και οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές

– να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία με την επίταξη ιδιωτικών κλινικών για νοσηλεία ασθενών με COVID”.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

             Ο Πρόεδρος                                                                                                Η Γραμματέας

  Βαρδαβάκης Μανώλης                                                                                  Φεργάδη Άννα

Υγεία & πολιτική

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Δεν αναστέλλονται τελικά από την προσεχή Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως αποφάσισαν οι χειρουργοί του νοσοκομείου. Η απόφαση των γιατρών ελήφθη υπό την προϋπόθεση ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν με κατεπείγουσα διαδικασία οι τρεις διαθέσιμες θέσεις ιατρών αναισθησιολόγων. Αναλυτικά η ανακοίνωση των χειρουργών «ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ […]

22.11.2023

Διοίκηση νοσοκομείου «Μεταξά»: «Ψευδής είδηση το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού»

Τις καταγγελίες των εργαζομένων αναφορικά με το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού διέψευσε η Διοίκηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά». Με ανακοίνωσή του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Μεταξά», Σαράντος Ευσταθόπουλος, χαρακτηρίζει «fake news» τους ισχυρισμούς εργαζομένων που μιλούσαν για «κλείσιμο» της Μονάδας Μαστού και υποστηρίζει πως αυτή «λειτουργεί κανονικά». H ανακοίνωση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» «Επειδή τις τελευταίες […]

18.10.2023

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

03.10.2023

Υπουργείο Υγεία: Παύεται η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα»

29.09.2023

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)

13.09.2023

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε