Υγεία & πολιτική

ΣΕΙΒ: Απαράδεκτη επέμβαση του Υπουργείου Υγείας στην αγορά των γρήγορων τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων(ΣΕΙΒ), ο οποίος ως εκ των σκοπών του είναι ταγμένος στην προάσπιση του ελεύθερου υγιούς ανταγωνισμού παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία την πολιτική του Υπουργείου Υγείας στις προμήθειες γρήγορων τεστ αντιγόνων (rapidtests), που οδηγεί κατά τα φαινόμενα στην ανάθεσή τους σε μια εταιρεία και στον αποκλεισμό όλων των υπολοίπων!

Η αρχή έγινε με ένα «κατεπείγοντα» διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το ΙΦΕΤ για την προμήθεια 800.000 τεστ, ο οποίος κατέληξε στο άνοιγμα μίας και μόνο οικονομικής προσφοράς.

Ακολούθησε και άλλος ακόμη μεγαλύτερος διαγωνισμός (για 2.000.000 τεστ) του ίδιου φορέα, με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες (που πρακτικά, λόγω προθεσμιών και προδιαγραφών απέκλειαν κάθε άλλο συμμετέχοντα) και την ίδια ακριβώς κατάληξη.

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή:

Το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να ενσωματώσει τις προδιαγραφές των εν λόγω διαγωνισμών σε ΦΕΚ (5198/25.11.2020), ορίζοντας για πρώτη φορά στα χρονικά «εξειδίκευση» προδιαγραφών μέσω ΦΕΚ, ως προς τη διάθεση, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, με τις οποίες επιτρέπει τη χρήση ελαχίστων προϊόντων και αποκλείοντας επί της ουσίας από την αγορά όλα τα αντίστοιχα άλλων εταιρειών, με πιστοποιημένα εφάμιλλα ή και καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά!

Ο αποκλεισμός όλων των υπολοίπων προϊόντων στηρίζεται στην απαίτηση «τα προϊόντα να είναι καταγεγραμμένα στη λίστα του WHO» (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).

Χωρίς να υπεισέλθουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη απαίτηση είναι τελείως προσχηματική, καθόσον η λίστα του WHO, (όπως περιγράφεται από τον ίδιο τον Οργανισμό), είχε και έχει ως σκοπό να δοθεί η δυνατότητα άμεσης κυκλοφορίας σε μη αδειοδοτημένα προϊόντα, επιταχύνοντας τη δυνατότητα χρησιμοποίησής τους ειδικά σε χώρες που οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι χρονοβόρες, και σε καμία περίπτωση δε σχετίζεται με οποιουδήποτε τύπου «υψηλότερες προδιαγραφές προϊόντων».

Με απλά λόγια, ενώ ο σκοπός της «λίστας του WHO» είναι να οδηγήσει σε άμεση και ταχύτερη είσοδο προϊόντων στην αγορά, το Υπουργείο Υγείας τη χρησιμοποιεί για τον τελείως αντίθετο σκοπό, για να εξοβελίσει από την αγορά πληθώρα εγκεκριμένων και ποιοτικών προϊόντων που κυκλοφορούν νόμιμα και διατίθενται χωρίς κανένα περιορισμό σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, κάθε προμήθεια μεγάλου ή μικρού Νοσοκομείου, διοικητικών περιφερειών, δημοτικών αρχών, αλλά και του ιδιωτικού τομέα αποτελεί πλέον υπόθεση μιας και μόνο εταιρείας: αυτής στην οποία κατακυρώθηκαν και όλοι οι προηγούμενοι διαγωνισμοί…

Όλα τα παραπάνω ασφαλώς δεν συνιστούν χαρακτηριστικά μιας υγιούς και ανταγωνιστικής αγοράς στον χώρο της Υγείας, πλην όμως το Υπουργείο Υγείας, το οποίο επανειλημμένα  δηλώνει ότι  είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού, κωφεύει στις έως τώρα εκκλήσεις  μας.

Σχετικά με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προïόντων (Σ.Ε.Ι.Β.):

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιρειών που διακινούν Επιστημονικά και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει σήμερα 167 μέλη, τα οποία απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους.

Υγεία & πολιτική

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Δεν αναστέλλονται τελικά από την προσεχή Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως αποφάσισαν οι χειρουργοί του νοσοκομείου. Η απόφαση των γιατρών ελήφθη υπό την προϋπόθεση ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν με κατεπείγουσα διαδικασία οι τρεις διαθέσιμες θέσεις ιατρών αναισθησιολόγων. Αναλυτικά η ανακοίνωση των χειρουργών «ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ […]

22.11.2023

Διοίκηση νοσοκομείου «Μεταξά»: «Ψευδής είδηση το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού»

Τις καταγγελίες των εργαζομένων αναφορικά με το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού διέψευσε η Διοίκηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά». Με ανακοίνωσή του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Μεταξά», Σαράντος Ευσταθόπουλος, χαρακτηρίζει «fake news» τους ισχυρισμούς εργαζομένων που μιλούσαν για «κλείσιμο» της Μονάδας Μαστού και υποστηρίζει πως αυτή «λειτουργεί κανονικά». H ανακοίνωση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» «Επειδή τις τελευταίες […]

18.10.2023

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

03.10.2023

Υπουργείο Υγεία: Παύεται η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα»

29.09.2023

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)

13.09.2023

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη

06.09.2023

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Από την αναβολή προγραμματισμένης χημειοθεραπείας ασθενή στην παύση καθηκόντων του διοικητή

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε