Υγεία & πολιτική

Πανυγειονομική απεργία στις 29 Νοεμβρίου

Πανυγειονομική απεργία στις 29 Νοεμβρίου

Πανυγεονομική απεργία αποφάσισε η ΟΕΝΓΕ στις 29 Νοεμβρίου μετά από συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα:

“Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ συμφωνεί με το συμπέρασμα της Εκτελεστικής Γραμματείας ότι υπό το καθεστώς της στυγνής δημοσιονομικής επιτήρησης της Ελλάδας, δεν μπορεί να υπάρξει προωθητική μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν υπάρχει προσδοκία για ελεύθερη, ισότιμη, δωρεάν πρόσβαση ΟΛΩΝ, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, σε αναβαθμισμένο Δημόσιο Σύστημα πρόληψης των ασθενειών, περίθαλψης, αποκατάστασης. ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ :

1. ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 29 Νοέμβρη, ημέρα ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ έξω από το υπουργείο Υγείας για το δεύτερο κύμα κινητικότητας στην περιφέρεια. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από κοινού με Επιτροπές Υγείας κατοίκων από πολλές περιοχές της χώρας, που διεκδικούν την υπεράσπιση-αναβάθμιση των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Πολυϊατρείων, Περιφερικών Ιατρείων, της περιοχής τους. Απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής μας και την εφαρμογή πολιτικών που αναγνωρίζουν έμπρακτα ότι Η ΥΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ κι όχι εμπόρευμα προς πώληση με τους κανόνες της αγοράς.

2. Συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις για να φράξουμε τον δρόμο της καταστροφής, για την ακύρωση της πολιτικής της λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής, τονίζοντας την ανάγκη μορφών πάλης μέσα από ανοιχτές Επιτροπές πολιτών ή φορέων, συντονιστικά συλλόγων, επιτροπές γειτονιάς, συλλόγους χρονίως πασχόντων, ενάντια στη κατάργηση δημόσιων δομών υγείας (νοσοκομεία – πολυϊατρεία κλπ). Συγκροτούμε «επιτροπές σωτηρίας» των Νοσοκομείων και ΚΥ και στη διαδικασία αυτή εντάσσουμε τους αποκλεισμούς Ταμείων Νοσοκομείων και άλλες μορφές κινητοποιήσεων από 1ης Ιανουαρίου 2014 που θα στοχεύουν στη κατάργηση του 25ευρου, στην αποτροπή της είσπραξης των νοσηλίων και των εργαστηριακών εξετάσεων ως βεβαιωμένες οφειλές μέσω της Εφορίας και στην ελεύθερη-δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στα Νοσοκομεία.

3. Καταγγέλλουμε κάθε σχεδιασμό κατάργησης των σημερινών δομών του ΙΚΑ- ΕΟΠΥΥ, κάθε διαθεσιμότητα και απόλυση, κάθε απόπειρα διάλυσης του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μετατροπής του μόνον σε αγοραστή υπηρεσιών. ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του ΕΟΠΥΥ και την πλήρη κάλυψη των οικονομικών αναγκών του.

4. Διεκδικούμε την υλοποίηση των προτάσεων μας για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε ένα ολοκληρωμένο – καθολικό – δωρεάν – ποιοτικό- αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας, χρηματοδοτούμενο με επαρκείς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να αξιοποιήσει τα Πολυϊατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερικά Ιατρεία και να οργανώσει ικανοποιητικό Δίκτυο δομών Π.Φ.Υ. σε κάθε περιοχή της χώρας με βάση τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, προσανατολισμένο : -στην πρόληψη -στη προαγωγή της υγείας -στην ολιστική αντίληψη -στις παρεμβάσεις στους τόπους κατοικίας και εργασίας -στη καθολικότητα -στην ισότιμη και εύκολη πρόσβαση -στην 24ωρη λειτουργία με οικογενειακούς γιατρούς και διεπιστημονική Ομάδα Υγείας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Απαραίτητη είναι η κατάρτιση του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών και η χορήγηση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας προς όλους τους κατοίκους.

5. Σε συνεργασία με τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών όλης της χώρας αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες : -Για τη στελέχωση – στήριξη όλων των υποστελεχωμένων Τμημάτων Νοσοκομείων, με επαρκές νοσηλευτικό-ιατρικό-εργαστηριακό προσωπικό -Για τον διορισμό όλων των γιατρών που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους Για την αξιοποίηση στην Ελλάδα των νέων γιατρών που αναγκάζονται να ξενιτευτούν – Για τη στήριξη του θεσμού της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης στο ΕΣΥ -Για να λειτουργήσουν όλες οι έτοιμες κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ -Για να οργανωθούν αυτοτελή ΤΕΠ -Για ασφαλή και ποιοτικά προγράμματα εφημεριών -Για να αποτραπούν οι αυθαίρετες μετακινήσεις -Για την αποκάλυψη-τεκμηρίωση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην σωματική και ψυχική υγεία

6. Οι νέες εσκεμμένες εμπλοκές στην καταβολή εφημεριών από τον Σεπτέμβριο του 2013 κινδυνεύουν να αφήσουν και πάλι απλήρωτους τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς. Απαιτούμε την άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών, τη ρύθμιση της κανονικής ενταλματοποίησης της πληρωμής τους στο μέλλον και την κατάργηση της οροφής του 9% από τις πρόσθετες εφημερίες”.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

09.09.2026

Αθήνα: 54χρονη έγινε μητέρα με έμβρυο που είχε καταψυχθεί πριν από 22 χρόνια!

Η εμβρυομεταφορά έγινε τον Δεκέμβριο και θεωρείται η μεγαλύτερη δημοσιευμένη διάρκεια κρυοσυντήρησης αυτολόγου γενετικού υλικού που έχει οδηγήσει σε γέννηση

06.09.2026

Καρδιολόγοι αποκαλύπτουν: Αυτές είναι οι τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης

Ποια τρόφιμα χρειάζονται περιορισμό

Ανακαλείται από την αγορά δημοφιλές παιδικό παιχνίδι λόγω κινδύνου «σοβαρού τραυματισμού»: Ποιο αφορά
05.09.2026

Ανακαλείται από την αγορά δημοφιλές παιδικό παιχνίδι λόγω κινδύνου «σοβαρού τραυματισμού»: Ποιο αφορά

Νέα Ζηλανδία: «Πράσινο φως» στη χρήση της ουσίας MDMA για τη θεραπεία του μετατραυματικού στρες
05.09.2026

Νέα Ζηλανδία: «Πράσινο φως» στη χρήση της ουσίας MDMA για τη θεραπεία του μετατραυματικού στρες

ΕΟΦ: Προειδοποιεί τους καταναλωτές σχετικά με συμπλήρωμα διατροφής για τις αρθρώσεις χωρίς αξιολόγηση ασφάλειας
05.09.2026

ΕΟΦ: Προειδοποιεί τους καταναλωτές σχετικά με συμπλήρωμα διατροφής για τις αρθρώσεις χωρίς αξιολόγηση ασφάλειας

Τα συμπτώματα που προμηνύουν τον καρκίνο των ωοθηκών – Η σημασία της έγκαιρης πρόληψης
04.09.2026

Τα συμπτώματα που προμηνύουν τον καρκίνο των ωοθηκών – Η σημασία της έγκαιρης πρόληψης

Το μοναδικό πράγμα που μετάνιωσε ο Τράβις Κέλσι στον γάμο του με την Τ.Σουίφτ: «Φίλε αυτό θα το άλλαζα» (βίντεο)
02.09.2026

Το μοναδικό πράγμα που μετάνιωσε ο Τράβις Κέλσι στον γάμο του με την Τ.Σουίφτ: «Φίλε αυτό θα το άλλαζα» (βίντεο)

H Δανάη Μπάρκα είναι έγκυος – Η ανάρτησή της με φουσκωμένη κοιλίτσα (φωτο)
02.09.2026

H Δανάη Μπάρκα είναι έγκυος – Η ανάρτησή της με φουσκωμένη κοιλίτσα (φωτο)

Νέα έρευνα για τη «φυσιολογική» λίμπιντο: Πάνω από τους μισούς ενήλικες ανησυχούν για την ερωτική τους επιθυμία
01.09.2026

Νέα έρευνα για τη «φυσιολογική» λίμπιντο: Πάνω από τους μισούς ενήλικες ανησυχούν για την ερωτική τους επιθυμία

Αυτός είναι ο λόγος που η φωνή μας γίνεται πιο λεπτή όταν μιλάμε σε ένα μωρό χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε
31.08.2026

Αυτός είναι ο λόγος που η φωνή μας γίνεται πιο λεπτή όταν μιλάμε σε ένα μωρό χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε