Υγεία και Οικονομία

Μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη αλλά και οι εργαζόμενοι στο φάρμακο

Υπό έλεγχο και εντός μνημονιακών στόχων ήταν η φαρμακευτική δαπάνη το πρώτο πεντάμηνο του 2013. Παρατηρείται όμως, όπως αναφέρουν τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας,  μια «ελεγχόμενη», όπως την χαρακτήρισαν υπέρβαση της τάξεως των 36 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά  σύμφωνα  με τις εκτιμήσεις και την πορεία της δαπάνης του Μαΐου, η οποία διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τους μνημονιακούς στόχους, μέχρι τέλος του έτους, προβλέπεται  ότι ο συνολικός προϋπολογισμός θα κλείσει εντός των 2,44 δις ευρώ, που είναι και ο μνημονιακός στόχος.  «Μετά από τη συνέπεια που επέδειξε ο κλάδος, τη συνεχή συνεργασία με την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο και τα ορατά πλέον αποτελέσματα στον έλεγχο των δαπανών, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να επιτραπεί τις επόμενες εβδομάδες η εισαγωγή των νέων καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Άλλωστε και η διάθεση της πολιτικής ηγεσίας, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις, είναι προς αυτή την κατεύθυνση και ως εκ τούτου οι έλληνες ασθενείς θα πρέπει να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες αφορούν σε σοβαρές παθήσεις όπως ο μεταστατικός καρκίνος του προστάτη, η χρόνια μυελογενής λευχαιμία, το μεταστατικό μελάνωμα, η ηπατίτιδα C, η πνευμονική υπέρταση, η οζώδης σκλήρυνση, η κυστική ίνωση και άλλες σπάνιες ασθένειες. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχει δοθεί καμία τιμή για καινοτόμα φάρμακα», τονίζουν τα μέλη του ΣΦΕΕ. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια κανένα καινοτόμο φάρμακο δεν έχει τιμολογηθεί στην Ελλάδα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες οι οποίες ήδη κυκλοφορούν στις υπόλοιπες χώρες .

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στο κλάδο διαμαρτύρονται για την άρνηση του Συνδέσμου για υπογραφή νέας ΣΣΕ. «Η υπαναχώρηση αυτή του ΣΦΕΕ, αν επαληθευτεί, σε συνδυασμό με το κύμα απολύσεων της τελευταίας 2ετίας, σηματοδοτεί συνολική ρήξη ενός κλίματος συνοχής και εργασιακής ισορροπίας, που υπήρχε στον κλάδο του Φαρμάκου εδώ και 30 χρόνια», τονίζουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών. 

Βάσω Καλυβιώτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε